Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rodzina i alkohol

Polecane posty

Gość gość

Pewnie to już było,ale... Czy wypicie lampki wina do niedzielnego obiadu lub kieliszek nalewki wypity do kawy u rodziców bądź teściów, ewentualnie kapka koniaku z mężem w sobotni, późny wieczór w obecności dzieci 11 i 9 lat to naprawdę coś złego?

Gość gość
Moim zdaniem nie, w końcu wszystko jest dla ludzi, a alkoholu nie powinno się ani pić na umów ani też go demonizować. Dzieciaki widzą, że można się nim tylko podelektować, moim zdaniem to dobry wzór i nawet lepszy od sytuacji, w której w domu jest całkowity zakaz alkoholu, bo jak wiadomo - dzieciaki dorastają i w końcu i tak by spróbowały. Gorzej jeśli te kieliszki i kapki są codziennie. Wczoraj u teściów, dziś przed tv, jutro do obiadu itd :D

Gość gość
jesli te koniaczki, winka i nalewki są u was z okazji KAZDEGO niedzielnego obiadu, kazdego sobotniego wieczoru, kazdego spotkania z tesciami i innymi goścmi, to słusznie autorko czujesz, że jest coś nie tak i szukanie poparcia i minimalizowania problemu nic nie zmieni, bo dzieci uczą się w ten sposób, że alkohol jest nieodzowny dla relaksu i luźnego spędzania czasu. Zresztą, gdyby te koniaczki i lampki wina były tylko od czasu do czasu, to temat nawet by nie powstał

Gość gość
Fakt, procentowe trunki wypijane są okazjonalnie, ale w obecności dzieci - siostrzenica teściowej zwróciła mi uwagę, że przy dzieciach w ogóle nie wolno, dotyczyło to wczorajszego dnia. Byliśmy u mojej teściowej, pomogliśmy jej w uporządkowaniu ogródka przed zimą. Kilka godzin pracy w ogrodzie [przyłączyło się rodzeństwo mojego męża z rodzinami]. Obiad, kawa, ciasto i do wyboru - lampka wina z domowego wyrobu, kieliszek nalewki lub pyszny napój bezalkoholowy. Ja i mój mąż wybraliśmy nalewkę - byliśmy ciekawi smaku nowych receptur teścia. Piliśmy w małych ilościach, graliśmy z dziećmi w planszowe gry, teść - pasjonat historii raczył nas opowieściami. Teściowa z wnuczkami zajęły się tortem I dzisiejszego ranka - szok, siostrzenica teściowej [osoba w naszym wieku] próbowała nam uzmysłowić, że nasze zachowanie było niepedagogiczne. Czyli co ? nawet kapki nie wolno wypić? Jak mają się dzieci nauczyć kulturalnego spożywania procentowych trunków, kiedy nikt nim wzorca nie poda?

Gość gość
Bez przesady z tym ukrywaniem się przed dziećmi, one nawet mogły nie zwrócić uwagi co wy pijecie.