Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kx

ZNIECZULENIE PRZY PORODZIE

Polecane posty

Gość kx

Czy korzystalyscie z prawa do znieczulenia? Przysługuje kazdej rodzącej kobiecie bodaj od lipca czy sierpnia. Rodze w styczniu i zamierzam o nie poprosić, ale słyszałam ze czesto szpital tłumaczy sie brakiem anestezjologow i każą rodzic w bolach, mimo ze wg prawa powinni pomoc i ulżyć w bólu.

Gość gość
Ja korzystałam ze znieczulenia, podano mi dwie dawki. Nie było z tym najmniejszego problemu. Warunkiem otrzymania znieczulenia było rozwarcie min 4. Wybierając szpital do porodu pytałam czy jest obecny anestezjolog i czy jest całą dobę.

Gość gość
Ale to nie do końca ich widzimisię. Rzeczywiście w Polsce jest problem z ilością anestezjologów i jeśli przykładowo ty przyjdziesz rodzić,a wypadnie nagła cesarka, to anestezjolog pójdzie do pacjentki na zabieg,a nie do ciebie. To logiczne. Mam 2 dzieci, drugie rodziłam w De i chociaż mogłam mieć zzo na życzenie,to za bardzo mnie jednak przerażała wizja tej igły w kręgosłupie,pomimo qrewskiego bólu. :D A jak już stwierdziłam,że zaraz umrę i poprosiłam o znieczulenie,to usłyszałam,że nie ma opcji,bo już jest 10 cm i rodzimy. :D

Gość kx
Przez cały pierwszy poród, okolo 10 godz. bylam podlaczona do kroplówki i nie zmniejszyli mi podawania, bol nie do wyobrazenia-kto nie przeżył, to nie wie o czym pisze. Dlatego doszłam do wniosku, ze jesli mogę sobie ulżyć, to na pewno to zrobie

Gość gość
Ja na poczatku porodu stwierdzilam ze chyba nie potrzebuje znieczulenia. Potem w trakcie tez dawalam rade. Jak wkoncu stwierdzilam ze chce znieczulenie to uslyszalam ze jest za pozno i za 20 minut moj synek byl na swiecie

Gość LaLumieree
U mnie znowu mimo próśb nie dostałam znieczulenia. Pod koniec byłam wyczerpana strasznie, długo też leżałam przy 9 cm i skurczach partych. A co lekarz i położna mówili na to, że chcę znieczulenie ? To jest poród i ma boleć, a skoro proszę o znieczulenie to nie jestem przygotowana do porodu jak należy. No i mało co nie skoczyło się cesarką, a ze szpitala wyszłam z potworną anemią przez utratę dużej ilości krwi (która ze mnie leciała praktycznie od momentu odejścia wód) i receptą na końską dawkę żelaza w tabletkach.

Gość gość
Poród wyłącznie z mężem nie ma przykrych niespodzianek ze strony personelu.

Gość gość
Ja już będąc w I trymestrze ciąży wypytałam mojego lekarza, jak to jest ze znieczuleniem w szpitalu w mojej miejscowości. Powiedział, że mimo iż jest w szpitalu aż nadto anestezjologów, to jednak nie robią zzo. Na wizycie po zmianie przepisów, zadałam pytanie ponownie. Powiedział, że nie było, nie ma i nie będzie. Pod koniec ciąży zmieniłam lekarza i wybrałam szpital oddalony o ponad 100km, gdzie ze znieczuleniem nie było najmniejszego problemu. Prawie wszystkie kobiety brały tam zzo, chyba że któraś była na tyle hardkorowa, że sama nie chciała.

Ja dostalam 6 czy 7 dawek. Mialam wywolywany porod, skurcze co 1-2min i zero rozwarcia. Ostatnia dawke dostalam przy 10cm rozwarciu. Okso tez mialam podlaczona, na maksa.. Bolalo jak cholera nawet ze znieczuleniem i pomyslec, ze na poczatku w ogole niechcialam o nim slyszec.

30godzin mordegi, jeszcze chwila i zakonczyloby sie cesarka, bo juz na mnie czekali. W ostatnim momencie dalam rade, ale nikomu nie zycze takiego bolu

Gość gość
Ja mialam wywolywany, bole tak straszne ze na 2 palce rozwarcia juz prosilam o.znieczulenie. zapowiedzialam o tym poloznej przed podlaczeniem kroplowki poniewaz musza one pobrac krew na krzepliwosc krwi. Jak jest dobra krzepliwosc to I znieczulenie powinnas dostac. Slyszalam ze znieczulenie opoznia porod, a mnie tak sie rozkrecilo ze malutka po godzinie byla na swiecie. Moze dlatego ze zamiast odpoczywac znieczulona, to o prawie nic nie czujacych nogach skakalam na pilce jak gumis hehe. Po chwili dostalam partych :)

Gość LaLumieree
2 tygodnie temu

Gość gość
Ja urodziłam 2 dzieci bez znieczulenia, na własne życzenie ponieważ w kraju, w którym mieszkam znieczulenie jest dostępne dla każdej rodzącej. Oczywiście, ze bolało bo to ma bolec. Wtedy wiadomo, ze poród postępuje tak, jak powinien. I nie jestem jakąś męczennicą, po prostu podczas porodu dziecko jest najważniejsze. najwazniejsze jest nastawienie psychiczne!