Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mundurki szkolne tak czy nie

Polecane posty

Gość gość

Moje drogie czy jesteście za tym żeby w szkołach były mundurki szkolne ? Czy wasze dzieci noszą je z ochotą ?

Gość gość
Ja bym chciala bo skonczyla by sie rewia mody

Gość gość
Najlepszy czas dla mnie i dla moich dzieci to szkoly za granica z mundurkami. Zero problemow, co wlożyć rano, zadnej rewii mody, swiety spokój. A mundurki calkiem ladne były. Powrot do polskiej szkoly - corka sie wsciekala - co dzien komentarze, co kto ma na sobie.

Gość gość
Tak, jeśli to będzie jakiś estetyczny strój. W mojej byłej szkole był czas mundurków właśnie, obowiązkowo długie spodnie lub spódnice do kolan w stonowanych kolorach i wstętna, poliestrowa "szkolna" kamizelka. Poza tym dowolność zupełna. Nie nazwę tego żadną estetyką... Jeżdżę też nieraz autobusem z młodzieżą ze szkoły katolickiej w której mudnurkami są bluzki polo w kolorze, za przeproszeniem, sraczkowatym, nikt nie wygląda w nim dobrze, tak nietwarzowe jak tylko się dało. Jedynie u bratanka w szkole widziałam fajne, granatowe polo i granatowe bluzy, podstawówka i dzieci wyglądają normalnie, do tego bawełniane to i mają odpowiednią ilość rocznie.

Gość gość
a mój syn w UK w secondary school codziennie do szkoły w garniturze, pod krawatem - wygląda bosko!

Gość gość
Mnie się nie podobają mundurki. A rewia mody i tak jest, bo mundurki to najczęściej kamizelki w paskudnym granatowym kolorze i tak wszystko widać, co kto ma na sobie. Syn miał taki w podstawówce i młodsze klasy jeszcze go nosiły, a starsze już nie chciały. Teraz w gimnazjum muszą mieć koszule w określonych kolorach, jak jest chłodniej to na to sweter lub marynarkę. Wygląda to estetycznie i nie ma rewii, bo z koszulą wiele się nie pokombinuje.

Gość gość
Dziecko w mundurku reprezentuje jakiś taki wyższy poziom w moim odczuciu. Może i dobrze by było gdyby wróciły. Choć znając polskie realia, byłby to dla nas nowy powód do sporów, wprowadzono by mundurki absurdalnie drogie bo jakieś cwaniackie firmy wygrałyby przetargi, i odbiłoby się wszystko znów na tych mniej zamożnych. A dzieciaki? Ja doskonale pamiętam czas fartuszków szkolnych, przyszywanych tarcz, większej dyscypliny. Jednak te co bardziej wyrafinowane gnoje, okropnie wychowywane, i tak klasyfikowały kolegów i koleżanki po wyposażeniu piórników czy nawet bieliźnie widzianej w szatni przed wf-em. Fartuszek w tym nie przeszkadzał.

Gość gość
mi sie nie podobają mundurki wszyscy tak samo...nuda...ble

Gość gość
Do oceny sytuacji materialnej wystarczą buty na wf - czy to kipsta z decathlona czy najnowsze halówki, które reklamuje piłkarska gwiazda.

Gość gość
tylko mundurki! bo teraz dziewczynki w podstawówkach wyglądają jak młodociane prostytutki

Gość gość
Jestem przeciw mundurkom. Powinny być wprowadzone zasady, jaki strój należy zakładać do szkoły typu koszule w określonych kolorach, spodnie, lub spódnice - tu określony krój i kolory. Wtedy dzieci by wyglądały schludnie a nie śmiesznie. W polskich realiach mundurki z prawdziwego zdarzenia byłyby drogie i dopiero byłoby widać kto jest biedniejszy. Dzieci z rodzin mniej zamożnych miałyby mniej kompletów, używane po starszych dzieciach, zniszczone, rzadziej prane, bo jak ma się jeden komplet to pranie raz w tygodniu, bo do jutra nie wyschnie :O Wprowadzane za Giertycha mundurki pokazały jak to u nas by wyglądało. W szkole moich dzieci były to tanie, powyciągane koszulki w kolorze wściekłego niebieskiego :O

Gość gość
Nic mundurki nie zmienia,bo teraz jest kto ma lepszego ajfona,wiec i tak dzieci biedniejsze beda czuc sie gorsze

Gość gość
gość dziś popieram ,Polska to nie Wielka Brytania,w naszych szkolnych realiach właśnie tak to wygląda-te niby "mundurki" czyli np. koszulki typu polo albo t-shirt,u mojego syna w szkole do wyboru w dwóch kolorach-białym i niebieskim,po paru praniach wyglądają jak szmaty a kosztują wcale niemało bo 42zł za sztukę-zamożniejsi rodzice z początkiem roku szkolnego nabywają i 4 sztuki a ci biedniejsi piorą raz na tydzień taką złachaną szmatkę

Gość gość
To wszystko zależy. Z jednej strony dzięki mundurkom mniej widać czy dziecko pochodzi z biedniejszej rodziny. Z drugiej strony zabiera się gdzieś jego indywidualność. Myślę że to też zależy jakie to są mundurki bo jak ma się coś fajnego to i lepiej się nosi. Przykładowo u mojej córki mundurki projektowało Hero Collection www.hero-collection.com.pl i dzieciaki faktycznie chętniej je zakładają. A w ogóle jak już wprowadzono te mundurki to powinny być we wszystkich szkołach i już.

Gość gość
Jak dla mnie mundurki w szkole to dobry pomysł, dzieci nie mają rewii mody i wszystkie wyglądają jednakowo. Ważne jest to, aby te stroje były z dobrej jakości materiału i dzieciom dobrze się je nosiło. Takie jak na przyklad te; http://www.hero-collection.com.pl/oferta