Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do mam wcześniaków: czy drugie dziecko również urodzi się przed terminem?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Chciałabym poznać historie Pań, które po urodzeniu wcześniaka zdecydowały się na kolejne dziecko. Czy druga ciąża również zakończyła się przed terminem? Ja urodziłam córkę w 34 tygodniu ciąży. Mała ważyła 2,4kg i mierzyła 47cm. Otrzymała 9pkt i wszystko skończyło się dobrze. Teraz oczekuję kolejnego dziecka i boję się, że historia się powtórzy. Jakie są Wasze doświadczenia?

Gość gość
syn z 32 tygodnia, rehabilitacja itd. teraz jestem w 39 tygodniu i wszystko ok. zalezy jaki powód wczesniactwa.

Gość gość
To zależy z jakiego powodu urodziłaś wcześniaka. Czasem jest to przypadek- wtedy jest duże prawdopodobieństwo, że ciąża będzie przebiegać pomyślnie. Jeśli jednak coś w Twoim organizmie szwankuje- sytuacja może się powtórzyć. Ja tak miałam. Mimo, ze lekarze zapewniali, że każda ciąża jest inna to w drugiej miałam dokładnie te same problemy co w pierwszej w wyniku czego urodziłam drugiego wcześniaka.

Gość gość
Nigdy nie poznałam powodu wcześniactwa. Szyjka się nie skracała, dwa dni przed porodem miałam wizytę u ginekologa i usg, ciąża przebiegała książkowo. Żadnych infekcji, papierosów w życiu nie paliłam. Po prostu nagle zaczęłam rodzić w 34 tygodniu. Dlatego teraz niepokoję się tak bardzo, jestem w 20 tygodniu i podświadomie spodziewam się, że cała sytuacja się powtórzy.

Gość gość
To się tym nie zamartwiaj bo tylko możesz pogorszyć sprawę. Jeśli o siebie dbasz i chodzisz regularnie do lekarza to nic więcej zrobić nie możesz.

Gość gość
ja tez miałam super ciążę, żadnych infekcji, wszystko super. w piątek ostatnie usg, w niedzielę wody odeszły. do dziś nie znam przyczyny, tez panikowałam w tej ciąży, ciągle badania, stres, choroby nieustannie od samego początku, rzyganie itd. i ten 39 tydzień biegnie i donoszę. więc nikt ci nie powie czy donosisz czy nie jesli nie ma konkretnej przyczyny leżącej po twojej stronie. głowa do góry.

Gość gość
A ja no odwrót.Pierwsza ciąża książkowa,poród w terminie wszystko dobrze a druga ciąża przeleżana w łóżku,w szpitalu miesiąc,poród w 36 tygodniu przez cc,dziecko z niską wagą urodzeniową 2120 g.Przypałętało się do mnie nadciśnienie.Także nie ma reguły.

Gość gość
Niekoniecznie. pierwszego syna urodzilam w 32tyg, drugiego w 41:) 3 lata róznicy miedzy nimi.