Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Usg głowy dziecka. Wylewy dokomorowe II stopnia

Polecane posty

Gość gość

czy moze mi ktos wyjasnic te dwa opisy usg glowki mojej corko ppniewaz mam odlegly termin u neurologa proszę kogos kto się orientuje : i.opis pierwszy 15.09 wyokraglenie rogow przednich komor bocznych z przewaga po stronie prawej i nierówny zarys splotow naczyniowkowych.prawy rog przedni szer. 6,6mm ,trzon komory bocznej prawej szerokość 6,9mm , szerokosc trzonu komory bocznej lewej 4,2mm.echogenicznosc tkanki mozgowej prawidlowa.przestrzenie podtwardkowe nieppszerzone. drugi opis z dzisiaj ii. 20.11 rogi przednie obu komor bocznych są wyokraglone.glebokosc rogu przedniego komory bocznej prawej wynosi 13,2mm, lewej 9,1. poszerzenie trzonow komor bocznych.wskaznik komorowo-czaszkowy dla strony prawej wynosi 26%.wymiar poprzeczny komor bocznych 37,0mm. przestrzenie podtwardowkowe prawa 1,7mm , lewa 2,0mm. szczelina posrodkowa mozgu o szerokosci 3,1mm. echogenicznosc mozgu prawidlowa. dol tylny czaszki widoczny fragmentarycznie,bez cech patologii. prose bardzo o jakie kolwiek informacje kto co z tego wie,rozumie

Gość gość
Tutaj raczej nikt Ci nie pomoże. Może weź wynik i zapytaj choćby pediatry powiedz, że się niepokoisz. Ja tak zawsze robię. Raz bardzo martwiłam się wynikiem męża. Zapytałam pediatry kiedy byłam z dzieckiem. Okazało się, że to nic takiego.

Gość gość
Chyba wyglada, ze nie ma zadnych zmian.

Gość gość
czemu piszesz że nie ma żadnych zmian ? moje dziecko miało USG główki i tam było krótko, "bez poszerzeń, bez wylewów" a tu rozpisane, poszerzenia, wyokrąglenia, więc raczej tak całkiem dobrze tu nie jest. Autorko do lekarza, a nie na forum pytasz, tu doktorów niet :(

Gość gość
Mój synek, wcześniak miał wylewy. Nie wpłynęło to jednak na jego rozwój jakoś negatywnie. Teraz chodzi do pierwszej klasy, dobrze sobie radzi, więc nie przejmuj się.

Gość gość
trzeba pilnować czy komory się nie poszerzają.. jeśli będą stale przyrastac to oznacza wodoglowie (w tym przypadku pokrwotoczne?) ale może być tak że zostaną takie. Co do rozwoju to nawet lekarz nic konkretnego nie powie ; (

Gość gość
W drugim opisie pisE ze komory sa poszerzone

Gość gość
Tak.. ale nie wiem czy taki przyrost w takim czasie może oznaczać wodoglowie.. Konieczne bd kolejne usg i być może rezonans, który da dokładniejszy obraz..

Gość gość
autorko.. w jakim wieku jest teraz dziecko? pierwsze usg było robione po urodzeniu a drugie w wieku 2 mies? ?

Gość gość
Tera ma 4 miesiace. Wcześniej w 3 miesiacu i po urodzeniu 2 razy

Gość gość
A co mówił radiolog? Macie konsultacje z chirurgiem?

Gość gość
przepraszam ze tak wypytuje ale próbuje porównać to jakoś z tym co było u nas ;) chociaż wiadomo ,,każdy przypadek jest inny,,

Gość gość
Radiolog nie mamy kontaktu z chirurgiem rowniez.czy wasz prYpadek byl podobny? Mogłabyś powiedzieć cos więcej. Co sadzisz o tych moich wynikach?

Gość gość
U nas były poszerzone komory (były i sa) ale nie przez wylewy.. właściwie nie wiemy dlaczego. Po urodzeniu wychodziły raz mniejsze raz szersze. Teraz właściwie obraz jest stały i lekarze twierdzą że już nie powinien się jakoś drastycznie zmienić. U nas to 11/12 mm a rogi przednie 7/8mm. Obeszlo sie bez zastawki. I podobjo takie wymiatyw to nie wodoglowie. Od początku jesteśmy pod opieką neurologa i chirurga. Raz na dwa mies robimy usg. O rozwoju raczej nic ci nie napisze bo u nas problem tkwi w czym innym ;)

Gość gość
Wydaje mi się ze jest to dużo większe w ostatnim usg jak w tym poprzednim