Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niegoscinnie

Jak zaczac karmienie mieszane??

Polecane posty

Gość Niegoscinnie

Po 3 tyg prób modyfikacji częstości i techniki kp musze zaczac dokarmiać z powodu niskich przyrostów - 80-130 maks / tydz. Jak to zrobic? Ile mm włączyć? Kiedy? Karmiłam wcesniej 8 razy na dobe.

Gość gość
Pytaj lekarza który zalecił dokarmianie a nie nas, kobieto,, skąd my mamy wiedzieć ile powinno jeść twoje dziecko, ogarnij się!

Gość Niegoscinnie
Taaa,lekarz mowil by karmic naprzemian, raz piers raz butla, co daje karmienie piersią co jakies 6 godzin co sie równa żegnaj laktacjo!

Gość gość
Mi też zalecono dokarmianie z powodu niskiej wagi dziecka. Zaznaczę, że chciałam rozkręcić laktację przy dokarmianiu mm i naczytałam się mnóstwo wpisów, że się nie da. U mnie dało radę. Robiłam tak: każde karmienie zaczynałam od piersi, zawsze podawałam dwie. Ssanie przynajmniej 10 minut jedna pierś, 10 minuta druga. Potem podawałam mm. Na samym początku sprawdziłam ile dziecko jest w stanie wypić. Potrafił wypić na początku jakieś 60 ml. I tyle mu podawałam. W ciągu dnia (zależy ile miałam czasu) odciągałam laktatorem pokarm średnio 2-3 razy. To ważne : w nocy karmiłam tylko piersią. Karmienie co 6 h zaburzy całkowicie laktację. Małe dzieci często są przy piersi non stop, żeby laktacje się rozkręciła. Ile ma dziecko? Ile waży? Jak zachowuje się w ciągu dnia? Wisi ciągle na cycku? Widać, że jest głodne? Bo słaby przyrost wcale nie musi oznaczać, że dziecko się nie najada. Ja przed dokarmianiem byłam w poradni laktacyjnej. I tam wszystko dokładnie sprawdzili. To właśnie tam powiedzieli jak dokarmiać a przy tym rozbudzić laktację. Ja karmiłam na początku mieszanie a teraz dziecko ma 7 miesiecy i jest na piersi od kilku miesięcy.

Gość Niegoscinnie
Mały ma 2 miesiące, karmie 8 razy dziennie, z dwoch piersi, po posiłku dziecko pogodne, w nocy spi ciągiem szesc godzin.*****ardzo wolno, liczne przerwy, przysypianie. Po karmieniu jednak niewiele sie da sciągnąć laktatorem, np jakies 10-20ml. Wiec jakos wyjada chyba, ale sie nie najada!

Gość gość
Jeżeli dziecko jest spokojne i ładnie śpi to przyczyna może leżeć gdzie indziej. Ja zważyłabym dziecko przed karmieniem i po. Jeżeli masz wagę co wskazuje dwa miejsca po przecinku ( taka co daje wynik w gramach) to zrobiłabym w domu. Jeżeli nie masz to poszłabym do poradni laktacyjnej. Zważą dziecko przed karmieniem i po. Nie wolno zmieniać pieluchy, żeby wynik był miarodajny. Jeżeli wyjdzie, że dziecko jednak ładnie je. To problem leży gdzie indziej. Zrobiłabym sobie wyniki krwi i dziecku.

Gość Niegoscinnie
Dziecko juz przebadane. Czyli początkowo dodałas po piersiach 60 ml mleka ile razy dziennie? Po kazdym karmieniu poza nocami, czyli ile razy na dobe? Ile syn wtedy miał?

Gość Niegościnnie
Dziecko ma 2 i pol. Od poczatku przybrało od wagi przy wypisie 3200 do 4400