Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pitu srituu

Kwota wolna od podatku POMOCY

Polecane posty

Gość Pitu srituu

Czy jest tu ktoś kto zna się na rozliczeniach podatku? W tym roku mój jedyny dochód prawdopodobnie wyniesie 2914 netto z umów zlecenie. Kwota wolna od podatku to 3091zł. Chcę aby moi rodzice dostali na mnie ulgę więc nie chcę przekroczyć tej sumy jednak nie wiem ile maksymalnie mogę zarobić żeby zmieścić się w tej kwocie. Nie wiem czy to 3091 to kwota netto czy brutto. Słyszałam też że jest coś takiego jak koszty uzyskania przychodów. Czy to tez muszę brać pod uwagę? Pracuję w innym mieście. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Kompletnie się na tym nie znam.

Gość gość
Jest tu ktoś?

Gość magda777c
Co masz na myśli kwota brutto czy netto? - przed/po opodatkowaniu? To tak nie działa. Jeżeli zarobiłaś przykładowo 3091zł, to do 3091zł jesteś zwolniona z płacenia podatków. Polecam poczytać więcej o tym w Necie. Pierwsza z brzegu strona zawierająca wszystkie informacje o kwocie wolnej: http://www.kwop.pl Co do kosztów uzyskania przychodu, to wszystko zależy od branży. Oczywiście istnieje coś takiego, jednak musisz się upewnić, czy profil działalności podchodzi pod ustawę oraz jaki procent od kosztów możesz odliczyć.