Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dla was posiadanie troszeczkę więcej, niż 2 dzieci to wstyd ?

Polecane posty

Gość gość

Pytam, bo osobiście należę do tej nielicznej grupy kobiet, które posiadają więcej dzieci, niż statystyczna srednia, która wynosi chyba 1,2-1,3. Ja osobiście nie znam nikogo kto ma tych dzieci więcej ode mnie, albo tyle samo co ja. Jeszcze jest drugi fakt, który najlepiej nie wygląda, to jest to, że moi znajomi przeważnie mają dzieci różnych płci, mi akurat trafiło, ze mam wszystkie płcie takie same

Gość gość
Wstyd jeśli byłyby to dzieci z wpadki dla których brakowaloby pieniędzy i uwagi. Jeśli wszystko normalnie to sama radość. I trochę wysiłku.

Gość gość
Pieniędzy nam nie brakuje, ale czasami słyszę obraźliwe komentarze na swój temat, że jestem wieśniarą, że pewnie jestem patologią, że pewnie nie mam pojęcia o antykoncepcji, że nie mam co robić, itp

Gość gość
7 tygodni temu urodziłam drugie dziecko i już wiemy, że za rok zaczniemy się starać o kolejne :)

Gość gość
Uwazam ze jesli wam nie brakuje czasu, cierpliwość, chec*****eniedzy i zdrowia to czemu nie? Życzę powodzenia! Ja mam jedno dziecko 2,5letnie ale mam 26lat i w sumie to czas na wiecej choć na chwile obecna jestem zmęczona macierzyństwem ale uwazam ze jesli ktos świadomie (lub mniej, nawet z przypadku) posiada wiecej dzieci i staje na wysokości zadania to tylko podziwiać i cieszyc sie ze ludzie sa szczęśliwi i kochają. Wszystkiego dobrego ;)

Gość gość
no a ile masz dzieci?

Gość gość
wstyd??? dla mnie trójka to norma (choć sama mam dwójkę ale też nadzieję że za kilka lat bedzie trzecie ) wstyd to dla mnie siedzenie w mopsie i jazda na zasiłkach. Jak ktoś utrzymuje dzieci ze swojej pracy to dla mnie może mieć 10.

Gość gość
Wiesz wolę nie pisać, bo pewnie zostanę zjechana

Gość gość
Ale ja mam wiecej niż trójkę

Gość gość
no tak mam się wstydzić bo mam dzieci OJP :-o

Gość gość
co to znaczy zjechana masz ich 10 czy 15

Gość gość
a ja mam dzieci i wuj komu do tego ile wiesz co jak masz 10 każde z innym to możesz się wstydzić :-D

Gość gość
wg mnie to sama radość a nie wstyd, no chyba że kogoś nie stać i tylko na zasiłkach jedzie

Gość gość
zasiłku rodzinnym :-D jego jest tyle że warto żyć i rodzić dzieci W PL

Gość gość
No bez przesady, żebym 10 miała, nawet połowy tego nie mam. Na zasiłkach żadnych nie żyjemy

Gość gość
Czyli masz 4 :) jak jestescie dobrymi rodzicami, to czemu nie?

Gość gość
Tak zgadłaś, ale czasami mam zmartwienie, że wszystkie są tej samej płci

Gość gość
A jakie to zmartwienie? Martwic to sie mozna jak sa chore... A tak? Tylko sie cieszyc! :)

Gość gość
ale co, bedziesz probowac do skutku az pojawi sie wymarzona płec czy konczysz na 4?

Gość gość
Ja mam trojke...BRAWO JA!!!! Żyjemy na dobrym poziomie. . Jedyne czego mi brak to Czasu :-) dla siebie... I jak czytam czasem że z jednym sobie nie dają radę to sobie myślę że jestem super. . Bo mam trójkę pracuję zawodowo, co drugi dzień idę na trening... Hihihi i okej z tej trójki tylko jedno było planowane ( u nas zawiodła antykoncepcja tacy plodni jesteśmy :-)... To i tak ich kocham nad życie... I na Czwarte też mnie by było stać :-)... Ale już nie....No chyba że się przydazy :-P

Gość gość
Są zdrowe

Gość gość
Konczę już

Gość gość
Tylko nie mów Autorko , ze masz 4 dziewuchy :( W takiej sytuacji mąż będzie parł na 5 - będzie chciał syna :)

Gość gość
to zależy od Twojej sytuacji społecznej. Jeśli masz męża, prace, mieszkanie i nie masz dwudziestu lat to całkiem normalne, że chcesz mieć dużą rodzinę. Ale jeśli masz dwadzieścia i troje czy czworo dzieci to już patologia.

Gość gość
Jak masz 4 chłopców to nie zgadzaj się na więcej dzieciaków bo wpadnie ci dziewucha i będzie masakra :(

Gość gość
Ja mam na razie 1 synka a za jakieś 1-1,5 roku będę się starała o kolejne dziecko. Jeśli będzie córeczka, to nie wiem, czy zdecyduję się na trzecie. Jeśli drugi też będzie syn, a zdrowie mi pozwoli, to na 99% będę próbowała jeszcze raz. Jeśli trzeci też będzie syn, to zostanę z trzema chłopakami. Niestety za pierwszym razem miałam cesarkę i kolejne pewnie też. A więcej niż 3 to już zbyt niebiezpieczne by było. O finanse się nie martwię. Stać mnie na tyle dzieci. Jeśli byłoby inaczej poprzestałabym na jednym. Autorko posiadanie 4 dzieci to żaden wstyd. Sama znam taką rodzinę 2+4, wykształceni ludzie na poziomie. dzieci zadbane i też kształcone. Wstyd to jak ktoś twierdzi, że ma tyle dzieci, bo go na antykoncepcję nie stać. Noż kuźwa, a na dzieci go stać. Rzeczywiście taniej wychodzi wychować dziecko niż kupić pigułki czy paczkę gumek. No i jak ktoś napisał, wstyd to mieć każde z innym tatusiem.

Gość gość
ja znam takich co maja 5 , jak sie wprowadzili do nas na osiedle (nie jakas patologia , my mieszkamy na strzezonym osiedlu domkow rodzinnych to mieli 2 corki , zaraz pozniej urodzila sie trzecia corka:o a po dwoch latach sprobowali ponownie , biedny facet mierzyl w syna , myslalam ze padne ze smiech a ona urodzila blizniaki dwie dziewczynki po roku sie rozstali , biedny facet psychicznie nie dal chyba rady , masakra tylko sie powiesic 5 dziewczyn

Gość gość
wiesz co autorko ja planujac dzieci kierowalam sie miedzy innymi tez wlasnym dobrem , zdrowiem i kondycja , kazda ciaza i porod to wielkie obciazenie mam dwoje dzieci widze jak sie zmienilo moje cialo moje zdrowie i z szacunku do siebie chociazby nie rozmnazam sie po czworce to ty musisz byc w niezlej rozsypce

Gość gość
gość dziś wiesz co autorko ja planujac dzieci kierowalam sie miedzy innymi tez wlasnym dobrem , zdrowiem i kondycja , kazda ciaza i porod to wielkie obciazenie mam dwoje dzieci widze jak sie zmienilo moje cialo moje zdrowie i z szacunku do siebie chociazby nie rozmnazam sie po czworce to ty musisz byc w niezlej rozsypce xx Cóz jak sie o siebie nie dba przed ciąza to nic nie pomoze :) I Zaden szacunek nie ma tu nic do rzeczy :D I nie chodzi mi tu o makijaze i paznokcie, jako synonim ' dbania o siebie ' :p Jak ktos jest cherlakiem to wszystko mu szkodzi, nawet to co naturalne :) Skoro ty tak sie posypalas, ze jestes wrakiem, nie znaczy ze to norma dla innych :)

Gość gość
do tej co jest walnięta i pisze że np. masakra to mieć 5 córek- ty chyba jesteś niedowartościowaną matką synów :D tak wynika z kontekstu twoich wypocin. Marzysz o córce i tak wylewasz swój jad że krytykujesz tych co mają córki :D śmiać mi się chce z ciebie