Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do "dorosłych" singli?

Polecane posty

Gość gość

Jak mieszkacie? Gdzie? Jak sobie radzicie finansowo mieszkając w pojedynkę? Ja mieszkam w małym mieście i mam do wyboru mieszkanie na kredyt (przy czym dostanę kredyt tylko na 30m kawalerkę i będę go spłacać wieki), wynajem kawalerki (z rachunkami koszt 1500zł/mc), wynajem pokoju (800zł plus poczucie, że jestem nieudacznikiem, bo muszę mieszkać jak student) lub wprowadzenie się na stałe do rodziców (jeszcze gorzej dla psychiki). Obecnie zamieszkuję z rodzicami od miesiąca w ramach szukania czegoś swojego, uwsteczniam się i powoli zaczynam zapominać jak się robi pranie... Nie widzę dobrego wyjścia z sytuacji, szczerze. Co innego jak się ma parę i koszty rozkładają się na dwa... A jak Wy sobie radzicie?

Gość prawictwo pospolite 152
bueebuhe mieszkam z rodzicami , oni placą czynsz , nie pracuje

Gość gość
ja mieszkam z kolegą w jego domu ktory ma po babci. on też "singiel".

Gość gość
Ja się najbardziej skłaniam ku wynajmowi kawalerki...

Gość gość
a nie lepiej kupić niż wynajmować? no bo wynajem w polsce jest bardzo drogi a i tak musisz zapłacić za mieszkanie tyle że nie za swoje tylko tego kto ci wynajmuje.

Gość gość
Tylko kupno to zobowiązanie (kredyt) na 30 lat (jeśli mówimy o 1500zł wydatków mieszkaniowych/mc) , a ja nie wiem gdzie będę mieszkać za 3 lata (kończy mi się wtedy umowa o pracę). Na pewno znajdę coś w obecnym mieście, ale jak za 3 lata dostanę super ofertę z drugiego końca Polski? Kredyt ogranicza...

Gość gość
A czy Petru już wypowiedział się w tej sprawie???

Gość gość
Kredyt, to owszem, zobowiązanie, ale zawsze po zmianie miejsca pracy i zamieszkania możesz to mieszkanie wynająć. Z wynajmu będziesz spłacać mieszkanie. A jak Ci braknie, to troszkę dopłacisz. Zawsze jest to lokata kapitału. Musisz się tylko liczyć z tym, że życie bywa przewrotne, i nie będziesz mogła z różnych przyczyn spłacać kredytu. Dokonaj kalkulacji zysków i strat .

Gość gość
kredyt to dobra lokata kapitału... ale dla banku. To oni mają kapitał i pożyczają go na wysoki procent, a nie osoba zaciągająca kredyt

Ja mieszkałam w swoim mieszkaniu, więc mi było trochę łatwiej.