Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy intersujecie się w swoich zwiazkach wyjaśnienia psychologiczne typu MBTI?

Polecane posty

Gość gość

ktoś się tym żywotnie interesuje w związkach czy tylko idzie jak ma być w realu..

Gość gość
psychologia jest bardzo ważna,prędzej czy pózniej wyjdzie w realu

Gość gość
jak wiadomo zwiazek do duzy wydatek energii, czasu, ryzyka, najbardziej niepewna rzecz.. ciekawe czy w praktyce się to analizuje, czy tylko chemia i koniec

Gość gość
ja to stosuje w praktyce ;] osobiscie najwiekszy pociag czuje do mezczyzn ISFP i na takiego tylko poluje :D natomiast mna najczesciej interesuja sie INTP :o

Gość gość
czyli jesteś pewnie idealistką? jak ich rozpoznajesz te swoje typy? a jak oni ciebie? ktoś się na tym zna? ktoś spotkał, jest typem INFJ, ENTP czy ESTP?

Gość gość
ja jestem INTJ. ISFP latwo jest rozpoznac, najczesciej to muzycy, artysci, czesto wierzacy i ceniacy tradycyjne wartosci, ale o wyrazistym wizerunku. INTP rozpoznaje w rozmowie, sa przewaznie dosc slamazarni, kilku samo mi sie przyznalo, ze sa INTP wlasnie ;) ja w tym siedze juz dosc dlugo i przez pewnien czas bardzo intensywnie, byla to jedna z moich malych obsesji typowych dla mojego typu :P wiec z czasem nauczylam sie rozpoznawac te typy.

Gość gość
A INFJ jest moj brat :) cichszy, wrazliwszy i bardziej poukladany ode mnie. jakbys miala jeszcze jakies pytania to chetnie odpowiem :)

Gość gość
a ty jaki masz typ? INFJ u facetów to mniej niż 0,5 % podobno :-) ps. mówi on Ci o swoich cechach, intuicji? zazwyczaj są zamknięci na amen do końca życia nawet dla najbliższych?

Gość gość
To NIE JEST ŻADNA PSYCHOLOGIA.

Gość gość
ale jakieś podstawy psychologiczne chyba ma? patrz analiza psychologiczna, nawet jej się nie uznaje powszechnie za coś właściwego.. :-( w Polsce to tylko leczenie kliniczne, tabletki na uspokojenie itd jak w średniowiczu MTBI opiera się na mieszance socjologii, statystyki itd

Gość gość
Juz napisalam, jestem INTJ ;) Z nami jest taka smieszna sytuacja, ze ja zawsze bylam bardziej chlopieca, za dzieciaka gralam z chlopakami w pilke, bilam sie i ogladalam dragon balla, a moj brat piekl z babcia ciasta :D i tu idealnie widac te roznice T-F wlasnie. Tak, jest bardzo zamkniety w sobie, ja mam tak, ze tez jestem raczej zamknieta, ale kiedy zbierze sie za duzo to wybucham, a bratu to sie nie zdarzylo nigdy. Jest naprawde cichy, nie slyszalam zeby kiedys krzyczal, w ogole nie potrafie sobie tego wyobrazic. Bardzo dba o wyglad, chyba bardziej niz ja :D Ale nie jest ciepla klucha i potrafi stanowczo wyrazic opinie, poglady tez ma zdecydowane. Najczesciej rozmawiamy o polityce, nauce, literaturze itp. o sobie rzadko, a o swoich uczuciach nigdy. Ja wiem, ze on nie chce o tym gadac i odwrotnie, on tez wie, ze ja nie lubie ;)

Gość gość
Pierwowzorem MBTI byla koncepcja Junga, chyba kazdy wie, ze byl wybitnym psychologiem :) Oczywiscie nie da sklasyfikowac kazdego czlowieka w 100%, zamknac w jakichs ramach, ale ten system akurat ma duze odzwierciedlenie w rzeczywistosci :)

Gość gość
@17.35 Nie wiem czy wiesz ale INTJ był.. Hannibal Lecter.. jeżeli umiesz to wykorzystać, to strach się bać.. podobno potraficie rozpoznać co ludzi do czego motywuje i to wykorzystać?? Czyli z bratem masz taki sam chyba sposób postrzegania, ale podejmujecie inne decyzje? (tzn. taka sama intuicja i Se)? Jeżeli chodzi o ISFP do Ciebie to jeżeli dobrze tego nie przemyślałaś, to masz jednak dobrą tę intuicję bo to relacja tzw. aktywacji, czyli bardzo korzystna dla Ciebie.. W przypadku brata jesteś dla niego uprzywilejowana, Sv.. ps. twój brat jako INFJ interesuje się tym? bo raczej o jego emocjach możesz zapomnieć żeby się dowiedzieć od niego, oni tego bronią jak niepodleglości

Gość gość
czyli podobnie masz jak w relacji np. ENTP do ISFJ, dobrze kombinujesz bo to relacje lustrzane, wymienna intuicja i T, oraz S i F Tylko że teoretycznie lepiej, zgodniej jest aby mieć wspólną T+F, wtedy szansa na dłuższy związek i wysiłek w niego wprowadzony Z własnego doświadczenie wiem że ta pierwsza relacja jest naprawdę BARDZO trudna w praktyce, a może nawet nieosiągalna jezeli natrafisz na słobo kumatą i doświadczoną osobę :-(

Gość gość
Pierwowzorem MBTI byla koncepcja Junga, chyba kazdy wie, ze byl wybitnym psychologiem usmiech.gif Oczywiscie nie da sklasyfikowac kazdego czlowieka w 100%, zamknac w jakichs ramach, ale ten system akurat ma duze odzwierciedlenie w rzeczywistosci usmiech.gif xxx -ma znaczenie na pewno dla pewnych grup, jak juz wspomniane wyzej przypadki xNFx ludzi - przydaje sie nawet jest niezbędne dla rozpoznania wykluczajacych się całkowicie relacji, takie np. małżeństwo to prawdziwa masakra - w koncu pozwala na przeskakiwanie problemow w komunikacji, gdy np. dwie osoby maja dobre chęci ale jakos sie nie dogauja, jak sa tego swiaome to jest szansa - w koncu problem wlasnego ego, nieswiadomosci itd, kluczowa rzecz w rozwoju kazdego czlowieka jezeli MBTI jest nawet nie do konca prawdziwe w pozostalych przypadkach, to i tak lepiej jak ludzi się interesuja wlasnymi zaletami/wadami niż myślą że są nieomylni jak Macierewicz ze Smoleńskiem..

Gość gość
Istj. I co dalej? Kogo mam podrywac? :-P

Gość gość
może jeszcze znak panny? to pozamiatane.. szukaj wspólnego T+F reszta odwrotnie np. enfp ENTP to podobno idealny wybór, chociaż po stronie tych ostatnich to bardzo dyskusyjne bo jesteście całkowicie przeciwstawni, czyli wyprowadzacie entp z równowagi jako JEDYNY wypadek ze wszystkich.. :-)

Gość gość
Jak wspólnego? Bo nie znam się. Znak to Baran ( wpisuje do cv) ale nie wierzę w astrologie. Co Oznaczają te literki? Zrobiłem test w internecie i tyle

Gość gość
test w internecie :-) to znaczy że nic nie wiesz.. wpisz sobie w wyszukiwarkę mtbi i pliki grafiki, zobacz KONIECZNIE na poszczególne cechy introwertyczne/ekstrwertyczne, intuicja, postrzeganie, itd, 4 podstawowe cechy każdego człowieka zidentyfikuj je u siebie na podstawie opisów szczegółowych nawet z memów, wtedy będziesz wiedzieć o sobie wiecej.. także kogo szukać taka prosta, wstępna psychonaliza za free, podstawy potem możesz przejść do własnych cech typu ego, nieświadomość itd ps. astrologia to taka psychoanaliza, coś jak mitologia grupowa tyle że antyczna, wiele nie daje ale zawsze cos lepszego niż zamknięci wiecznie w sobie hermetyczni rodacy :-)

Gość gość
Och wiem czym jest ekstrawersja czy introwersja etc, w sumie się zgadza ale dyskutowalbym z j na rzecz p.

Gość gość
jeszcze trudniej jest w relacjach z innymi zwłaszcza w skrajnych przypadkach.. ciekawe czy psychologowie potrafią to rozpoznać i zastosować, raczej wątpliwe bo to BARDZO TRUDNE, niejednoznaczne a interpretacja to dla prawdziwych mistrzów jak już mówiłem np. INFJ co też trochę widać po treści wpisów z dzisiaj nie ujawniają się nawet swojej najbliżej rodzinie, małżonkom którzy jeżeli już się czegoś dowiadują to np. dopiero przy okazji rozwodu i żalów To nie jest takie proste, nawet drobne różnice mogą mogą przesądzać, typy osobowości to tylko uogólnienie; Na marginesie np. intuicja nigdy nie występuje razem z postrzeganiem s po tej samej stronie

Gość gość
szkoda, że ludzie się nie dobierają tak że ich związki na prawdę coś dają "psychologicznie", wtedy można mieć bardziej korzystne spojrzenie na wiele rzeczy + rozwój i ciekawy związek, a nie tylko chemia i ulotne jak ulotka uczucia, przemijające z seksem

Gość gość
właśnie ludzi interesują bardziej pozycje seksualne niż to z kim i co robią oraz jaką to ma przyszłość :-(

Gość gość
zwiazek oparty na seksie na seksie sie zaczyna i na seksie konczy

Gość gość
podobno dla faceta seks to okazywanie uczuć :-) dziewczyna ma mu dawać żeby go utrzymać przy sobie na późniejszym etapie zwłaszcza, niektóre tak myślą, straszne jak któraś chce czegoś fajnego, fascynującego w związku, mówi o tym MBTI czy czymś takim, to zaraz jest że jest olewana, że ma nierówno pod sufitem etc nie wiem ale na zachodzie europy to standard, że dziewczyna mówi, oczekuję tego i tego.. seks pod warunkiem takim, chciałabym żeby.. u nas to oznacza koniec

Gość gość
mbti: infj m. + infj k. = ? infj m. + intj k. = ? intj m. + intj k. = ?

Gość gość
infj to osobny gatunek osób, żadnych schematów a już na pewno nie dwa razy infj..

Gość Argen
częściowo INTJ, częściowo ISTJ. Mój kumpel z kolei ma typ ISFJ.

Gość gość
nie wiem czy można mieć cech pośrednich