Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Obciazenie a uznanie konta

Polecane posty

Gość gość

Witam serdecznie, mam pytanie dotyczące obciążenia i uznania konta. Znalazłem internetową definicję: Strona lewa – nosząca nazwę Debet (Dt) lub Winien (Wn), gdzie zapisanie operacji gospodarczych określa się jako: obciążenia konta lub zapisanie w ciężar konta, Strona prawa – nosząca nazwę Credit (Ct) lub Ma (Ma), w przypadku którego zapisanie operacji nosi nazwę: uznania konta lub zapisania na dobro konta Stąd też moje zapewne i głupie pytanie: Kochani, skoro np. wpływa mi gotówka na konto bankowe. Czyli rachunek bieżący rośnie zapis jest po stronie Debet(DT) lub Winien(WN) to jak mogę nazwać to obciążeniem konta a nie uznaniem? Przecież jest to zapis na dobro konta, bo środki na nim rosną. Z powyższej definicji wynika że zapis pod DT to obciążenie konta lub zapisanie w ciężąr konta. Nikt nie potrafi mi odpowiedzieć na to pytanie...proszę o pomoc i fachowe wytłumaczenie...

Gość gość
nie wiem bo to sa konta do rachunkowości może temu

Gość gość
jak ci się zwiększa konto no to konto jest obciążone tą kwotą czyli rośnie jak np. waga rośnie to się obciąża bosz:O

Gość gość
A uznanie konta to konto maleje? Czyli jak uznaje rachunek bieżący to maleja mi na nim środki? To jak mogę to nazwać zapisaniem na dobro konta?...

Gość gość
ale ty bierzesz pod uwagę r-k bankowy a definicję dotycza rachunkowości a tam jest wiele różnych kont

Gość gość
"jak ci się zwiększa konto no to konto jest obciążone tą kwotą czyli rośnie jak np. waga rośnie to się obciąża boszpechowiec.gif" To jak nazwiesz obciązenie konta pasywnego czyli zapis po debecie? Jeśli po takim zapisie konto maleje...

Gość gość
prosze o pomoc

Gość Marinta
Poszukać informacji o ofertach bankowych możesz na http://konto-w-banku.pl/ . Moim zdaniem naprawdę przydatny portal, więc także i wam może uda się znaleźć tutaj coś ciekawego i przydatnego.