Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pisklęta

gry, zabawawy, rymowanki dla dzieci

Polecane posty

Gość Pisklęta

Witajcie, stworzyłam ten wątek, abyśmy wpisywali tu wszelkie zabawy, gry, konkursy, rymowanki z dzieciństwa. Jak byłam młodsza to tych zabaw, które urozmaicały moje życie było mnóstwo. Chciałabym też swoje dzieci nauczyć, powspominać jak to było kiedyś. Może nasze pomysły zainspirują nas, tak abyśmy spędzały więcej czasu z dziećmi. Kilka pomysłów ode mnie: - gra w łapki: * siała baba mak, pauza... * pani zooo zooo zooo, pani sia sia sia... * korona korona złoty krzyż, powiedz panno... * honse madonse - rymowanki * idzie kominiarz po drabinie... * idzie raczek nieboraczek... - gry ruchowe * berek i jego odmiany (kucany, wysoki) * jakie krowa daje mleko * ciuciubabka - gry papierowe: * statki * państwa-miasta *pyrki/kulki * wpisywanie długiego słowa i z liter tworzenie wyrazów * 4 litery - gry słowne * powiedz słowo i kolejna osoba wymyśla słowo na ostatnią literę (dla utrudnienia, wymyślane kategorie) * ciepło zimno (szukanie ukrytej rzeczy) * kim jesteś (wymyślanie osoby i zzadajac pytania odgadywanie) Pewnie nie wymieniłam tu jeszcze wszystkich, jak coś sobie przypomnę to wpiszę.

Gość gość
Ciekawy temat, podnoszę.

Gość gość
up

Gość Edel
Kolorowanki :) Myślę że to ważnie dla dziecka... coś tworzyć :) W internecie ich dużo)) Na przykład korzystamy z http://pl.colorkid.net/ z 3 lat dzieci grają w gry komputerowe.. i to jest normalne.. u każdego pokolenia coś inne..

Gość gość
Koci koci łapci... Kółko graniaste..., i faktycznie tańczyć z dzieckiem Głuchy telefon, no ale tu conajmniej potrzrba dwójka dzieci plus mama i tata Gry karciane: wojna, makao, Gry planszowe: chinczyk, grzybobranie, warcaby, monopol i wiele innych nowych :).

Gość gość
Owszem mamy XXI wiek, ale dzieciom nalezy pomoc w rozwoju poprzez wyobraznie nie tylko za pomocą zmyslu wzroku i cwiczenia kciukow na telefonie. Potrzeba sie poruszac, pobudzic do wyobrazni za pomoca innych zmyslow typu dotyk (cwiczenie zrecznosci, gimnastyka ciala), zapach (mile skojarzenia), smak, dzwiek, ktory mozna poniekad zbadac dotknac tak jak np gra na cymbalkach, malej gitarze.