Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zapalenie pęcherza moczowego u dwulatka. Jak rozpoznać?

Polecane posty

Gość gość

Córka ma 2 i pół roku. Robi sama na toaletę wola w ogole. Wróciła z przedszkola wesoła i radosna jak zawsze poogladala bajkę i przed wyjściem z domu posadzilam ja na toaletę. Zrobiła siusiu choć trochę sie przy nim zakrzywila i widać było grymas na twarzy. Nigdy sie tak nie zachowywała. Gdy zeszła z toalety zapytałam czy boli mówiła ze tak i pokazala na psioszke. Pojechałam do pediatry w związku z tym iż nie było już miejsc zapisała urofuragine 2x1 tabletka i w czwartej do kontroli. Dodam iż rano nic jej nie dolegalo, je normalnie , bawi sie, nie ma gorączki, chętnie pije. Po powrocie ze spaceru dostała pierwszą dawkę leku i Nim go wypila zrobiła siku normalnie oglądając bajkę. Nie pokazywała ze ja boli. Zadzwoniłam wcześniej do przedszkola i panie nie zauważyly aby ja bolało robiąc siku. Poczekam jeszcze do rana i wtedy zobaczę czy po nocy bedzie ja bolec sikanie. Jeszcze w razie wu posmarowałam ja na noc clotrimazolem. Powiedzcie mi jak u was wyglądało zapalenie prcherza?córka nigdy nie miała i za bardzo nie wiem jak sie dziecko wtedy zachowuje. Sama miałam raz i to dlatego ze prawdopodobnie miałam piasek na nerkach. Bolało jak cholera ale po tygodniu od wystąpienia pierwszego dyskomfortu w trakcie sikania. Sika również normalnie tzn nie zauwazylam aby robiła rzadziej lub częściej. Przed kąpielą z mężem tez robiła ale wtedy mąż zauważył że ja lekko przez sekundę wzdryglo taj jakby chłód po niej przeleciał tym bardziej iż była goła wyciągnięta z wanny

Gość gość
Pierwsze co to lekarz powinien zlecic podstawowe bad moczu. Jesli nic nie wyjdzie to posiew. A nie odrazu leczyc, bo skad wie na co??? A objawy zalezne od przyczyny. Sa bezobjawowe (jedynie bad moczu wychwyci) a sa z goraczka, bolem przy sikaniu, posikiwaniem, brakiem apetytu itd itd

Gość gość
Badania moczu bede robić w czwartek. Ja nie miałam jak dostać się dzisiaj do pediatry weszłam zapytać czy przyjmie mnie na ostatni numer i w skrócie powiedziałam co sie dzieje. Lekarz nie zgodził sie na wizyte w dniu dzisiejszym j zalecił leki w razie wu w czwartej do kontroli

Gość gość
moja corka jest w tym samym wieku. Zapalenie miala juz dwa razy. Mowila, ze boli ja pupa, mocz charakterystycznie smierdzial,a do tego doszla goraczka. Po badaniu moczu dostala antybiotyk, bo jest to bakteryjne-nic innego niestety nie pomoze. I zla wiadomosc jest taka,ze to swinstwo lubi wracac. MOzna tez dawac herbatke z rumianku, czy zurawine, ale to tylko łagodzi, nie leczy.

Gość gość
Ona pokazywała na pupę ale później z tym ze mojej ciężko wierzyć bo kiedy bym sie nie zapytała czy cos ja boli to pokazuje na pupę...

Gość gość
Może to nie infekcja pęcherza a cewki moczowej, to zwykle szczypie i pieczę, pomaga maść Clotrimazolum i nasiadowki w korze dębu. Badanie moczu też trzeba zrobić oczywiście i furagine brać minimum tydzień nawet jak objawy ustąpia. Dużo pić, można dawać sok z żurawiny, herbatkę zurawinowa. Faktycznie to chorobsko lubi wracać więc zaopatrz się w leki na zapas.

Gość gość
Rano postaram sie złapać mocz i zrobić badania to bedzie najlepsze rozwiązanie.Boje sie tylko ze wbilam sobie do głowy zapalenie pęcherza a jej nic może nie jest

Gość gość
pamietaj tez, ze czasem w badniu wyjda bakterie, a moga one byc wynikiem zanieczyszczonej cewki, woreczka itp. Moja corka miala prawie 40 stopni goraczki za pierwszym razem, trafilysmy do szpitala. A za drugim juz nie az taka goraczka, ale tez wysoka. Co do furaginy-nasz lekarz mowi,ze przy dzieciach uwazac z tym i nie podawac zbyt dlugo, natomiast clotrimazolum jest przeciwgrzybiczy, jesli to byloby podraznienie czy cos, ja to ja bym uzyla bephantenu albo innej tego typu masci. Moja mowi pupa na jedno i drugie i ona niepytana sama mowila,ze ja boli. Zreszta normalnie jak sika, to leci i tyle, a wtedy bylo widac,ze sie cala spina,prawie jak przy kupie, takze mialam pewnosc,ze nie sciemnia.

Gość gość
Żurawina nie tylko łagodzi ale też leczy! Nie pozwala bakteriom "przyklejać" się do ścianek pęcherza, działa bardzo skutecznie! Można podawać w formie soku 100% (z apteki) albo suszonych owoców albo syropu dla dzieci Urinal albo Żurawit.

Gość gość
w badaniu moczu wyjdą leukocyty -do 5 jest norma , powyżej stan zapalny.

Gość gość
Czekam na wyniki ogólne badania moczu. Beda jakoś koko 15 zobaczymy co wyjdzie

Gość gość
i jak wyniki?