Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Siostra obrazila sie bo odmowilam bycia chrzestna. .

Polecane posty

Gość gość
a co brat miał zostać matką chrzestną? x Nie, ojcem chrzestnym. Zwłaszcza, ze mąż ma siostrę. XX W takim razie kuzynkę chyba wzięłaś zamiast siostry męża, bo nie rozumiem kto w końcu jest ojcem chrzestnym skoro wg twojej logiki ojcem chrzestnym nie jest twój brat, bo matką chrzestną została twoja kuzyka super

Gość gość
Swoją drogą mogliby znieść już ten obowiązek posiadania chrzestnych bo to faktycznie ogranicza sie do wiekszych prezentów na komunie. W Niemczech tego obowiązku nie ma i wg mnie jest to ok x To nie zalezy od niemiec, francji czy uk tylko od kościoła i wyznania. W kosciele katolickiem jest cos takiego jak prawo kanoniczne które mówi, ze chrzczony powinien mieć, o ile to mozliwe jednego chrzestnego. Można wybrac ich dwoje.

Gość gość
To nie zalezy od niemiec, francji czy uk tylko od kościoła i wyznania. W kosciele katolickiem jest cos takiego jak prawo kanoniczne które mówi, ze chrzczony powinien mieć, o ile to mozliwe jednego chrzestnego. Można wybrac ich dwoje. x to w Polsce można mieć jednego chrzestnego?

Gość gość
a co brat miał zostać matką chrzestną? x Nie, ojcem chrzestnym. Zwłaszcza, ze mąż ma siostrę. XX W takim razie kuzynkę chyba wzięłaś zamiast siostry męża, bo nie rozumiem kto w końcu jest ojcem chrzestnym skoro wg twojej logiki ojcem chrzestnym nie jest twój brat, bo matką chrzestną została twoja kuzyka super x Mąż wziął swojego przyjaciela na chrzestnego, ja kuzynkę. Wg twojej logiki powinniśmy wziać ja brata na chrzestnego maz siostrę na chrzestną.

Gość gość
Biorę na chrzestnych tych, których chcę i nie kieruję się zabobonami, przesądami czy innymi pirdoletami jak pani wyzej.

Gość gość
Mąż wziął swojego przyjaciela na chrzestnego, ja kuzynkę. Wg twojej logiki powinniśmy wziać ja brata na chrzestnego maz siostrę na chrzestną. X Skoro macie beznadziejne relacje z rodzeństwem to jasne, że można wziąć kogoś innego, ale wydaje mi się że jeśli kontakt jest normalny to rodzeństwu też mogło być przykro że ich nie poprosiliście

Gość gość
Mąż wziął swojego przyjaciela na chrzestnego, ja kuzynkę. Wg twojej logiki powinniśmy wziać ja brata na chrzestnego maz siostrę na chrzestną. X Skoro macie beznadziejne relacje z rodzeństwem to jasne, że można wziąć kogoś innego, ale wydaje mi się że jeśli kontakt jest normalny to rodzeństwu też mogło być przykro że ich nie poprosiliście x Kontakt z rodzeństwem mamy normalny, ale bliżej jesteśmy z ww. Takie dziwne? NIe sądzę zeby komukolwiek było przykro z tego tytułu....

Gość gość
u nas ju z jest moda na 2 chrzestne.

Gość gość
Ja też odmówiłam siostrze bycia chrzestną jej dziecka, bo po prostu nie chcę być chrzestną i ona to zrozumiała i nie obraziła się.

Gość gość
Siostra wprost nie powie (nie potrafi podac logicznego wyjasnienia swojej zmiany decyzji poza " bo jestes siostra") natomiast ja wiem ze chodzi o to ze zaczelam prace za granica, zaczelam zarabiac w obcej walucie, przyuwazyla ze interesuje sie chrzesniakami ze kupuje dosc fajne prezenty, ze zabieram na lody na karuzele czy do cyrku jesli aktualnie sa w miescie a ja w Polsce. I wymyslila sobie chyba ze wcisnie mina chrzesniaka swoje dziecko i czesc wydatkow w dziale rozrywka z glowy. Wczesniej obstawiala najmlodsza bo miala ustawionego narzeczonego,zanosilo sie powaznie, mieli brac slub ale sie rozwalilo isiostra zostala ze tak powiem u rodzicow na lodzie. Co do moich chrzesniakow- nie zamierzam oszczedzac na nich zeby tylko podawac dziecko siostry. Jak juz mowilam, Ci ludzie prosili mnie nie patrzac na moj stan materialny- choc z kasa bylo krucho. Natomiast siostrze sie przypomnialo jak mi sie finanse poprawily. Oczywiscie robi larmo w rodzinie buntuje rodzicow ze mam wiecej serca dla obcych dzieci niz dla rodzonego siostrzenca...a druga strona medalu jest taka ze przyjmujac role chrzestnej sciagam sobie na glowe ja i jej obgadywanie bo logicznym jest ze dochodzi 3 dziecko, 3 wydatki, wiec juz raczej nie bedzie cool prezentow bo ze tak powiem "pula" rozlozy sie na 3jke. Bede wychodzic na sknere, na dusigrosza bo przeciez tamtym dawniej tyle fundowalam a teraz taka bida....wole miec dwoch chrzesniakow i dbac o nich jak nalezy.

Gość kalinka33l
"to w Polsce można mieć jednego chrzestnego?" Mozna bo ja jestem chrzestna u syna kuzynki . Chrzestnego nie ma . Nie musza byc 2 osoby wystarczy jedna .

Gość gość
dziś I tym wpisem potwierdziłaś, że siostrze zalezy na kasie, okropna jest. Na Twoim miejscu, za nic nie zgodziłabym się być chrzestną, tym bardziej, że nawet nie jest w stanie uzasadnić swojej zmiany. A jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze!

Gość gość
To nie zalezy od niemiec, francji czy uk tylko od kościoła i wyznania. W kosciele katolickiem jest cos takiego jak prawo kanoniczne które mówi, ze chrzczony powinien mieć, o ile to mozliwe jednego chrzestnego. Można wybrac ich dwoje. x to w Polsce można mieć jednego chrzestnego? x Jeju przeczytaj jeszcze raz to co napisałam. To nie zależy od polski tylko od kościoła (katolicki, protestancki itd.)

Gość gość
przykre jest to w jaki sposob sie wypowiadasz o siostrze, ja sobie nie wyobrazam miec jakich stosunkow z bratem (nie mam siostry) czy nawet z kuzynostwem, do tego u nas jakos nikt nie traktuje chrzestnych jak bankomaty, nikt tez nie oczekuje prezentow nie wiadomo jakich bo zwyczajnie uwazamy, ze nie sa one odpowiednie dla dziecka ja jeszcze nie mam osobiscie chrzesniaka, wciaz czekam (brat z bratowa maja klopot z zajsciem w ciaze), ale jak juz bede miala ta okazje zostac chrzestna to bede najszczesliwsza na swiecie; mam tez w rodzinie blizszej i dalszej 10dzieci, tak samo jak Ty autorko mieszkam zagranica i zawsze tej 10 lubie cos przywiesc, sprawia mi to radosc, kocham dzieci i lubie im sprawiac radosc, czy jest ich 10 czy 20; No ale to moje odczucia i moje finanse, Ty wyraznie nie masz ochoty zostac chrzestna a i siostra ma kogo wybrac w razie czego, porozmawiaj z nia szczerze, mysle, zrozumie, pozdrawiam

Gość gość
dziś Czytalaś wszytsko co napisała Autorka? Jej NIE STAĆ na kolejnego chrześniaka! Kobieta ma mniej jeść, zeby fundować prezenty dziecku? Ma znaleźć kolejny etat, żeby zadowolić siostrę, która leci ewidentnie na kasę?! Niech uzasadni jak człowiek, dlaczego jej się odwidziała młodsza siostra na chrzestną. A skoro nie jest w stanie tego wytłumaczyć, to chodzi o kasę, zawsze chodzi o kasę. Wcześniej na tą role nadawała się młodsza, bo miała bogato wyjśc za mąż, autorka wyjechała do innego kraju za pracą i jak to szaremu polaczkowi, wydaje się, ze kokosy tam zbija. A skoro zbija kokosy, to teraz nadaje się na chrzestną, jej siostra jest fałszywą, pieprzoną materialistką, nazywajmy rzeczy po imieniu.

Gość gość
w takim razie autorko nie zgadzałabym się, skoro miała być młodsza siostra to czemu nagle zmienia zdanie, co wgl na to mlodsza siostra? Jeszcze rozumiem gdyby twoja siostra robiła taki raban jakbyście były tylko we dwie ale skoro jest was trojka to spokojnie druga siostra moze zostac chrzestna, tym bardziej ze jest na miejscu a ty zagranica wiec kontakt pewnie bylby czestszy a to jest chyba najwazniejsze

Gość gość
nie wiesz,ze dziecku sie nie odmawia???? mi ciotka odmowila,i mialam ciezkie zycie.... pe ch? zal mi cie