Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sakrifa

Poniżej jakiego wzrostu można mówić że jest się karłem

Polecane posty

Gość Sakrifa

zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Słyszałam wiele rozbieżności na ten temat i na niektórych portalach jest napisane że karzeł to facet o wzroście poniżej 150 cm, na innym że poniżej 160 cm, a na jeszcze innym że poniżej 170 cm. Podobnie u kobiet piszą że karlica to kobieta niższa niż 140 cm, a na innej stronie że niższa niż 150 cm. Jak jest w końcu prawidłowo i poniżej jakiego wzrostu można mówić że jest się karłem? Wiecie może ? Pozdrawiam

Gość gość
Sieroto, wpisałam za ciebie w google. "Karłowatość - niedobór wzrostu, nanosomia, u kobiet wzrost poniżej 140 cm, u mężczyzn poniżej 150 cm" Masz

Gość gość
Autorko, nie słuchaj tej wyżej, bo ona się powołuje na jakieś stare dane. Faktycznie u faceta karłowatość to było poniżej 150 cm, ale dobre 20 lat temu. Teraz u mężczyzn karłowatość to wzrost poniżej 170 cm !!! U kobiet niezmiennie poniżej 140 cm. 👋

Gość gość
Moim zdaniem u kobiet poniżej 150 to już jest karłowatość u facetów poniżej 160

Gość gość
Karłowatość - niedobór wzrostu, nanosomia, u kobiet wzrost poniżej 140 cm, u mężczyzn poniżej 150 cm Przyczyny: 1) karłowatość konstytucjonalna, 2) karłowatości hormonalne: a) przysadkowa (karłowatość jest tu jednym z objawów, ponieważ występuje niedoczynność przysadki, a w wyniku niedobór hormonów przedniego płata przysadki), b) tarczycowa (przy niedoczynności tarczycy, towarzyszy niedorozwój umysłowy), c) trzustkowa (jako skutek wadliwie leczonej cukrzycy),