Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PaulinaPP

PRZYSPOSOBIENIE dziecka przez partnera

Polecane posty

Gość PaulinaPP

Witam wszystkie mamy i nie tylko Może któraś z was ma ten proces już za sobą? Poszukuję opinii , co gdzie oraz jak to załatwiałyście i tym podobne jak np. ilosc spraw czy poszło to sprawnie. Mam 28 lat. Jestem mamą 8 latka. Maly nie dostał od ojca nazwiska mimo iż jak najbardziej potwierdził iż dziecko jest jego..po niedługim czasie rozstaliśmy się z finałem w sądzie w postaci alimentów. OBECNIE : od kad syn skończyl 3 latka mieszkam i żyje z nowym partnerem. Kupilismy razem mieszkanie, mamy psa , kota i tym podobne :) elementy w koncu szczęsliwego domu. Syn ma moje nazwisko. Ja wraz z partnerem spodziewamy się dziecka i od dawna rozmawiamy o tym że jak się mała urodzi będzie miała beż zadnych dyskusji jego nazwisko i jednoczesnie chcielibysmy slubu cywilnego dla siebie np za kilka mc. Chcemy takze by synek miał nazwisko mojego partnera ktory od ziecka go kapie , jezdzi z nim na basen, spi z nim w chorobie i tak dalej... czy po ewentualnym ślubie jaki by on nie był cywilny czy kościelny proces wygląda tak ze składam dokumenty o pozbawienie praw biologicznego ojca? Czy on wyraza zgode na danie nazwiska? Zastanawia mnie czemu w takiej sytuacji ktoś kto nie chcial dac dziecku nazwiska ma odegrac tu jakąs rolę. Wydawałoby się że skoro syn ma moje nazwisko to ja decyduje o tym czy chce mu je zmienic. Drogie Panie ...któraś może coś podpowie i opowie?

Gość gość
Witaj, sam fakt Twojego wyjścia za mąż nie umożliwia przysposobienia dziecka przez Twojego partnera. Pierwszym krokiem jest odebranie (częściej ograniczenie) przez sąd władzy rodzicielskiej wobec ojca. Żeby sąd o tym zadecydował muszą istnieć ważne przesłanki (np. trwała przeszkoda w wykonywaniu tej władzy - pobyt w więzieniu, wyjazd na stałe za granice - bez wizyt w kraju, brak zainteresowania i kontaktu z dzieckiem). Dopiero potem można rozpocząć proces przysposobienia dziecka przez partnera. Niestety, w obecnej sytuacji na zmianę nazwiska dziecka musisz mieć zgodę albo ojca dziecka, albo sądu rodzinnego. Czy ojciec biologiczny dziecka podejmuje próby kontaktu z dzieckiem?

Gość gość
Jak go pozbawisz praw rodzicielskich to stracisz na dziecko alimenty bo to przeciez nie bedzie juz Jego dziecko w swietle prawa. Slub nic nie zmienia.

Gość PaulinaPP
Mieszka w Angli. Własnie wczoraj przyjechal po ponad roku sie zobaczyć z dzieckiem. Byly proby spotkania ale nie zawsze mi Mieszkającej w Warszawie pasuje dostarczac malca d oSzczecina i ta kczas leci. Czy zgoda ojca na zmianę nazwiska mimo że dziecko nosi moje nazwisko a nie jego jest konieczna? On nazwiska dać nie chcial a ma decydowac o tym czy ktoś może? To załatwia się u notariusza czy mimo wszystko sądownie ..zgode na zmianę nazwiska u małoletniego?