Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto wierzy w Boga,a nie w religię?

Polecane posty

Gość gość
a sakrament pokuty? tylko w Kosciele mozna go uzyskać, tylko tam możesz się wyspowiadać z każdego grzechu, tylko Ksiądz może Cie wyspowiadać, dzięki temu Bóg wybaczy Ci każdy grzech. Im większy grzesznik się nawróci i pojdzie do spowiedzi tym m większe prawo do miłosierdzia Bożego. Pamietajmy, że grzech śmiertelny na sumieniu to piekło. Szatan chce, aby myślano, że nie istnieje, to jego najbardziej podła sztuczka, w którą wplątał człowieka. polecam np http://adonai.pl/wiecznosc/?id=20

Gość gość
12:40 Tak? To znajdź mi proszę w piśmie świętym taki fragment który mówi że tylko w murach kościelnych i przy konfesjonale mogę prosić pana Boga o odpuszczenie mi grzechów. Czekam.

Gość gość
Niestety nie znam takiego fragmentu, spowiedż św została ustalona podczas soboru. To jest tylko Twoja decyzja, czy chcesz się wyspowiadać czy nie. Jesli jestes zainteresowany nawroceniem i spowiedzią przeczytaj dzienniczek sw faustyny, tam znajdziiesz odpowiedzi na swoje pytania.

Gość gość
nie znasz, bo nigdzie nie ma takiego fragmentu, wcale nie trzeba chodzić do kościoła, przyjmować żadnych sakramentów, by wierzyć w Boga i być dobrym człowiekiem, kościół nie jest jedynym miejscem, w którym mogę prosić o wybaczenie moich grzechów

bo nie znacie pisma sw a spowiedz to spowiada ksiadz a i spowiada nawet i w domu czy w szpitalu A Jezus znowu rzekł do nich: Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane (J 20,21-23)

dlaczego nie spowiadali w pismie bo chrzest zmywał grzechy i dlatego grzech cieszki to było dla apostołów apostazji zdradza jezusa Dlatego powiadam wam: Każdy grzech i bluźnierstwo będą odpuszczone ludziom, ale bluźnierstwo przeciwko Duchowi nie będzie odpuszczone. Jeśli ktoś powie słowo przeciw Synowi Człowieczemu, będzie mu odpuszczone, lecz jeśli powie przeciwko Duchowi Świętemu, nie będzie mu odpuszczone ani w tym wieku, ani w przyszłym” (Mt 12,31-32; por. Mk 3,28-30; Łk 12,8-10).

Sakrament pojednania charakteryzował się do VI wieku jednorazowością i surowością publicznych aktów pokutnych. Była to pokuta kanoniczna, nakładana jedynie w przypadku grzechów ciężkich, oraz publiczna, czyli taka, o której wspólnota wiernych dobrze wiedziała, choć niekoniecznie musiała znać w szczegółach popełnione przez pokutującego grzechy. Rygorystyczne rozumienie sakramentalnej pokuty wypływało z przekonania, że ten, kto raz uwierzył w Jezusa Chrystusa, nie może grzeszyć ciężko

W VI w. pojawia się nowy typ sakramentalnej pokuty. Do sakramentu pojednania zaczęto przystępować wielokrotnie, to znaczy tyle razy, ile popełniono grzech uważany za ciężki. Dowiadujemy się o tym m.in. z akt Synodu w Toledo (589 r.), który potępił taką praktykę: „Ponieważ słyszeliśmy, że w niektórych kościołach Hiszpanii nie czyni się pokuty według pierwotnych przepisów, lecz tak, że za każdym razem, ilekroć ktoś popełni grzech, prosi kapłana o przebaczenie, dlatego dla wytępienia tej bezecnej, ohydnej i aroganckiej nowości Synod postanawia, że pokuta powinna być sprawowana według pierwotnej formy kanonicznej” . Pomimo tak gwałtownych reakcji niektórych biskupów nowa praktyka sprawowania sakramentu pokuty rozszerza się w Europie, tak że w VIII w. była obecny we wszystkich Kościołach lokalnych.

merkaba , przestań już :) bo i tak tego nikt nie czyta . a ponadto jakie znaczenie to ma teraz , w dzisiejszym czasie ? żadne .

Gość gość
kto wierzy w Maryję i ofiaruję jej swoje serce , tak jak Ona do tego namawia , ten nie zginie i przetrwa wszystko.

Gość gość
ja wlaśnie tak o sobie mowie. tylko że dodaję , że Bóg się mna nie interesuje - ani zresztą nikim na świecie.

Ja od dziecka bylam zwiazana z katolicyzmem, a traz zastanawiam sie nad waznoscia i istota spowiedzi u KSIEDZA. Mysle sobie czy to aby sluszne podejscie mowic swoje grzechy przed kaplanem a nie w rozmowie intymnej z Bogiem... Wielu duchownych przez setki lat sluzylo i sluzy Kosciolowi, ale czy sa prawdziwi pasterze i czy zdarzaly sie i w dalszym ciegu zdarzaja wilki w owczej skorze ciezko okreslic i zsumowac(ile kazdy z nich wkladu wniosl do Kosciola).....

Zgadzam się że religie sa tworem człowieka. Nie ma na tym świecie żadnej rzeczy ani informacji - zgodnej z jakąś konkretną religią, którą człowiek mógłby pozyskac inaczej anizeli od innych ludzi.

Gość gość
Wierzę w Boga i szanuje tradycje przekazywaną przez religię.

Gość gość
dlaczego Maryja została wzięta do nieba. Jeśli cząstki jej Dziecka (Boga Je/zus/a Chry/stu/sa) nadal w niej żyły (co według naukowców jest powszechnością), to Wniebowzięcie Maryi było tylko koniecznym dopełnieniem Wniebowstąpienia Jez/usa. MEGA święte Ciało Je/zu/a żyjące w Maryi nie mogło być bowiem pozostawione na ziemi, dla zwykłego rozkładu. Ciekawe, nauka daje argumenty dla obrony dogmatów katolickich. Zachęcamy Braci protestantów do refleksji

Gość gość
Jak podaje "The New York Times", uczeni pobrali tkanki od 26 kobiet, które zmarły w trakcie ciąży lub tuż po porodzie. Wszystkie spodziewały się synów. Czego naukowcy szukali? Chcieli sprawdzić, czy w tkankach matek zachowały się komórki ich synów. To nie jest zupełnie nowe odkrycie. Już w połowie lat 90. naukowcy wpadli na trop naukowej sensacji - podejrzewali, że komórki synów i córek mogą "uciekać" z macicy w okresie płodowym i rozprzestrzeniać się za pośrednictwem krwiobiegu matki do różnych zakątków jej ciała. Badacze z Uniwersytetów Tufts i Harvarda wykryli komórki płodu w organizmie kobiety kilkadziesiąt lat po ciąży

Gość gość
i dlatego muwi sie ze kobiety podczas ciazy młodnieja

gość, lepiej skombinuj wehikuł czasu, przenies sie 2000 lat wstecz i sprawdz na własne oczy jak bylo, zamiast wierzyc kronikom. Gdyby Jezus był bogiem to by trwale zwycięzył szatana,skutecznie usuwając go z tego świata. Wtedy nie było by zła, chorób,opętań,cierpienia,smutku,biedy,krzywdy,strachu itp. Jak widać, tak się nie stało.

Gość gość
nie do końca wierzę..ale bardzo bardzo chciałbym żeby okazało się że jednak Bóg ojciec istnieje

Gość gość
bo wszystko rozbija sie o wole gdyby ludzie przestrzegali dekalog to by nie było by złodziejstwa i wojen

Też tak kiedyś mowilam. Ze gdyby Bog istnial to nie byloby calego zla na swiecie. No coz. Dzisiaj uwazam ze tutaj na ziemi rozgrywa sie prawdziwa walka o nasze dusze. Podejmijcie i wy walke o swoje dusze. Szansa jest tylko jedna a Bog bardzo cierpliwy

Gość gość
Ko wierzy w Krasnoludki ale nie kupuj***ajek bajkopisarzy?

Gość gość
Na tym świecie rozgrywa się walka , ale o wasze ciała i pieniadze. Serce i dusza to wyobraznia, albo coś sie sobie wyobraża albo nie.

Gość gość
wszystkim niedowiarkom polecam poogladac sobie swiadectwa ludzi ktorzy dotkneli Boga i zyja z Nim na codzien, jak np ta dziewczynka ktora wymodlila dla swojej mamy cud https://www.youtube.com/watch?v=aUVGtGecRbc

Gość gość
Wiara sie bierze ze sluchania miedzy innymi. Gdybyscie chodzili na rekolekcje lub wiedzieli ze sa w kosciele ludzie obdarowani charyzmatami, lub posluchali o tym jak Pan Bog zamienil czyjes kamienne serce w ptawdziwe, jak go oczyscil z grzechu, wyrwal z nalogu, choc ta osoba walczyla na rozne sposoby bezskutecznie, gdybyscie troche pogrzebali, poszukali, lub z taki zlamanym sercem zawolali, ze Wam zle... jestem pewna ze Bog by na to wolanie odpowiedzial. Ale uwaga na wiele czyhajacych puapek i niebezpieczenstw szatanskich. Trzeba umiec rozeznawac i uwazac by sie przypadkiem do diabla nie modlic! Wystarczy ze sie wierzy w tzw boga uniwersalnego, to sie stalo trendy ostatnio, juz jest sie w wielkim zagrozeniu-bo kto to jest ten uniwersalny, ja takiego nie znam! Ja znam Boga Milosci tego ktory zawsze byl jest i bedzie taki sam i takie samo ma ciagle imie jest niezmienny i chwala Jemu za to, i za to jakie cuda mi uczynil, jak i kazdemu z Was, wystarczy to przyjac do serca

Gość gość
Uwazam ze to bluznierstwo mowic ze Bog sie nami nie interesuje. On jest przy kazdym z nas, kocha kazdego z nas, to my sie nim nie intersujemy bo...ten swiat nas hipnotyzuje a szatan wiezi w nalogach i roznego typu uzaleznieniach, nie macie nawet pojecia jak daleko swoje sidla rozrzucil i gdzie... Walczcie o swoje dusze, modlcie sie, albo bedziecie cale zycie nieszczesliwi a po smierci co powiecie Je/zus/owi nie mialem czasu by cie lepiej poznac?! Kto moze byc wazniejszy od Niego?! Obejrzyjcie https://www.youtube.com/watch?v=Tfk4P7T8fBI

Gość gość
Biedny ten Bóg. Taki potężny, może wszystko ale on ma obsesję odnośnie ludzi i ciągle ich obserwuje, ciągle ich kocha ciągle, ciągle, ciągle... Bóg nie ma swojego życia, sensem jego istnienia są ludzie. :D Oto mała dziewczynka modliła się o cud, potężny Bóg zlitował się i skinął paluszkiem... A jakby się nie modliła to by olał sytuację. On taki jest że jak się zagada, ładnie uśmiechnie, palnie pochlebstwo to zaraz mięknie i próbuje się nam przypodobać. Gdyby ludzi zabrakło Bóg straciłby sens istnienia. A może jego nie ma tylko ludzie sobie roją to wszystko? Jak myślicie co jest bardziej sensowne, która wersja?

Gość gość
Malo tego ze On chce nam pomagac tutaj na ziemi i nas bezpiecznie zaprowadzic do domu gdzie zabierze tak jak obiecal kazdy bol i kazda lze otrze z naszych oczu i ja w to wierze do konca ze tak bedzie, ale jeszcze zaplacil za nas tak wielka cene, umarl zameczony storturowany na krzyzu z milosci ku Nam naprawde trzeba sie bardzo oddalic od kosciola by twierdzic ze sie Boga nic nie obchodzi. Ale ja to rozumiem, sama sie Go kiedys wyrzeklam z calego serca z pomoca kilku wersetow z biblii szatanskiej. I wiecie co, ON na moja prosbe odszedl. A wtedy co sie ze mna dzialo.........