Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

bratowa,a opieka na d moja chora mama

Polecane posty

Gość gość

gdy miałam 8 lat zmarł mój ojciec ,młodszy brat 6 lat ,a starszy 19 .Moja mama jako ,ze nie dałaby rady utrzymać domu sama zapisała go na starszego brata ,minęły lata brat się ożenił zajmuje z bratowa góre ,a mama z młodszym bratem maja parter,ja mieszkam osobna.przez tyle lat było ok .do momentu az mama się pochorowała i teraz jest problem kto ma co robic ....bratowa powiedziała ze będzie gotowac dla mamy natomiast co się tyczy sprzątania twierdzi ,ze skoro mieszka tam tez młodszy brat to niech on sprząta.....przyznam ze trochę mnie to wkurzyło ,brat pracuje od 8-18 stej to kiedy niby ma to robic .Bratowa pracuje do 15 stej ,wiec ma na to czas.Gotowac chce tez tylko dla mamy -jakby obranie dwóch ziemniakow więcej to był taki problem.Dziewczyny jak jej wytłumaczyć ,ze i tak gotuje to co za róznica czy dla 3 czy 4 osób.O sprzątanie się ostatnio oburzyła ,bo posprzatałana dole ,a brat zostawił na stole papierek po batoniku ...no ja pie.....le

Gość gość
a wam ręce do du/py poprzyrastały? twoja matka ma 3 dzieci i nie ma jej kto posprzątać??? nie bądź bezczelna

Gość gość
ja mieszkam 300 km od rodzinnego domu jeśli przyjezdzam to na weekend raz w miesiącu i rzadziej .....przyjezdzam to na miejscu jestem ok 1 w nocy to rano chce sobie trochę pospać ,cały tydzień pracuje .Najczesciej posprzątam łązienke ,czasami zmyje podłogę ,ale jak się przyjezdza w takich odstępach to tez bym chciała znajomych odwiedzić itp....Mlodszy brat to faktycznie trochę przez mame rozpieszczony bo zawsze miał wszystko pod nos ,bo mama zrobiła,no ale przecież facet nie będzie na szczocie jechał żeby wc umyc , a bratowa panisko myc po kims nie będzie .....ze tez starszy brat ,a jej maz trochę nia nie wstrząśnie....

Gość gość
no faktycznie, bo umyć kibel po własnym gó/wnie to dla faceta ujma na honorze, ty też nie lepsza, bo się wyspać trzeba, znajomych odwiedzić, a bratowa niech zapier/dala- szkoda mi twojej matki, że takie podłe bachory ma

Gość gość
po pierwsze to nie powinnas się wtracac skoro tam nie mieszkasz .....a po drugie dogadać się powinni bracia ,bo to ich matka ,fakt bratowa mogłaby ugotować dla szwagra ,ale jak słysze tekst o myciu wc to nie dziwie się ze nie chce ,pewno najlepiej byscie zrobili z niej słuzaca dla waszej rodzinki.A ty gdybys była dobra córeczko to przynajmniej co druga ,trzecia wizyte mogłabyś zrobić gruntowne porządki mamie i pewno wtedy bratowa tez od czasu do czasu by wysprzatała

Gość gość
A z jakiej racji bratowa ma gotować dla twojego brata i sprzątać po nim? Dorosły chłop i ręce zdrowe to jazda. Popieram bratowa. A może braciszek posprząta część bratowej i jej ugotuje?

Gość gość
W moim rodzinnym domu podobna sytuacja mieszkaniowa tyle ze brat który mieszka z mama dogadal się z bratowa i bratem ze bratowa gotuje umyje okna firany takie wieksze porządki a on za to pali w piecu kośi trawniki i sprząta typu ścieranie kurzu podłogi itp....myślę że to jest kwestia do gadania, bratowa z całą pewnością nie ma takiego obowiązku skoro szwagier mieszka z tesciowa

Gość gość
Po tym tekście o myciu kibla- to chyba prowo? A tak w ogóle- czemu bratowa i bratowa? Brata nie ma, ona sama tam mieszka, bez męża? Mój wujek, który został z babcią po wylewie, bez skrępowania mył mamę, przewijał, przebierał, podawał leki- chociaż żonę miał, ale on nawet silniejszy to uznał że więcej zniesie. Nie ma żadnego powodu dla którego bratowa miałaby obsługiwać młodego, zdrowego człowieka. I co z tego że pracuje do 15:00? Bardzo możliwe że w takim razie od 7:00 rano, czyli ok. 6:00 wstaje, musi po pracy ogarnąć wszystko inne i wyspać się jak człowiek.

Gość gość
Zeby facet kibel myl ? Hahahahahaha Nie qrva Twoja bratowa ma po nim myc hahahHah provo jak nic

Gość gość
U nas w pracy właśnie wkrótce po przyjęciu nowego kolegi szybko pojawiła się w toalecie żartobliwa informacja, z obrazkami- instrukcja używania szczotki do wc :) Ja akurat nigdy nie miałam zmiany po nim, ale z tego co pozostała dwójka mówiła, on właśnie z takich którzy uważali że przecież facet ze szczotką do kibla nie będzie latał... więc wierzę że i takie przypadki bywają :D Przecież w końcu zawsze się trafi ktoś kto tego nie wytrzyma.

Gość gość
Moja mama jako ,ze nie dałaby rady utrzymać domu sama zapisała go na starszego brata ,minęły lata brat się ożenił zajmuje z bratowa góre ,a mama z młodszym bratem maja parter xxx rozumiem, że wymagasz od bratowej wdzięczności za zapis, co? ale ten zapis jest na brata - w razie rozwodu bratowa odchodzi z reklamówką ubrań - więc nie rozumiem za co ma być wdzięczna?

Gość gość
Mieszkasz daleko to opłać sprzątanie. W tej sytuacji bratowa ma rację! Ona nie jest sprzątaczką. Nigdy bym nie sprzątała u kogoś kto jest zdrowy i sprawny - młodszy brat niech sprząta. Co do obiadu to zrobiłabym wszustkim gdyby młodszy się dokładał z kasą...

Gość gość
Żadn wdzięczność za zapis się nie należy!!! Gdyby nie starszy brat wszystko by przepadło, ty powinnaś mu okazać wdzięczność...

Gość gość
A dlaczego ja bym miała opłacać sprzątanie. ....ja z domu nic nie dostałam .Brat z bratowa ma juz dorosłe dzieci na studiach wiec jak przyjeżdżają na wekend to tez mogą pomóc u babci może kiedyś któryś z nich będzie mieszkał w części babci

Gość gość
Prowo. Nie ma tak głupich kobiet jak autorka

Gość gość
Tak to prowokacja

Gość gość
opieka nad chorą matką to obowiązek twój autorko i braci - nie bratowej!!! a wymaganie gotowania i sprzątania młodszemu bratu to już w ogóle chamstwo i bezczelność - darmowej służącej szukasz?

Gość gość
Czyli młodszy brat to dorosły facet a sobie nawet ugotować nie może? Tylko dla tego że mama za niego gotowała? I teraz zamiast on jej gotować to ktoś trzeci musi? Jakaś farsa... Chodzi do pracy później to obiad może rano zrobić albo godzinę posprzątać. Wokół siebie i matki która wcześniej to wszystko za niego robiła. Tak s***syn matkę kocha a pracy nie znajdzie takiej do 15 żeby jej w chorobie pomóc

Gość gość
A starszy brat co w tym czasie robi? On nie powinien być wdzięczny za odpisanie domu tylko jego żona?

Gość gość
Tak to jest rozpiescic sobie synusiow :-)

Gość gość
to Twoja mama, a jej teściowa.. ehhh. nie ma to jak znalezc sobie wdzięczna służąca.

Gość gość
Akurat sprzątać to powinien ten brat, który tam mieszka. Z jakiej racji bratowa ma mu mieszkanie sprzątać? Gdyby się wywiązywał z tego, to może i ona by dla niego ten obiad zrobiła. A tak, co ma z siebie służącą robić? Z jakiej racji?

Gość gość
gość wczoraj ja mieszkam 300 km od rodzinnego domu jeśli przyjezdzam to na weekend raz w miesiącu i rzadziej .....przyjezdzam to na miejscu jestem ok 1 w nocy to rano chce sobie trochę pospać ,cały tydzień pracuje .Najczesciej posprzątam łązienke ,czasami zmyje podłogę ,ale jak się przyjezdza w takich odstępach to tez bym chciała znajomych odwiedzić itp....Mlodszy brat to faktycznie trochę przez mame rozpieszczony bo zawsze miał wszystko pod nos ,bo mama zrobiła,no ale przecież facet nie będzie na szczocie jechał żeby wc umyc , a bratowa panisko myc po kims nie będzie .....ze tez starszy brat ,a jej maz trochę nia nie wstrząśnie.... xxx słucham?! że co-a ty do SPA przyjeżdzasz czy do domu? księżniczko- sama jesteś zmęczona po całym tygodniu pracy, ale inni to maja zapierdalać bo tobie się nie chce? wszyscy 3 umywacie łapki i wymagacie od osoby niespokrewnionej- bratowej, że bedzie wam wszystkim usługiwać wasza matka wasz obowiązek

Gość gość
No niech sobie młodszy brat sprząta i gotuje. Co rąk nie ma? A jak tak matka umrze to co? Bratowa będzie koło niego skakać bo on bidulek nieporadny?

Gość gość
Co z mężem bratowej?!

Gość gość
No autorka wyraźnie napisała że od pracy jest bratowa a nie jej bracia. Tak ich mamusia wychowała więc teraz zbiera owoce tego. :O

Gość gość
A Autorko wyobraź sobie siebie w takiej sytuacji.. ....mieszkasz u męża macie osobna górę ale ty masz gotować i sprzątać u teściowej i szwagra na dole bo teściowa chora a szwagier to macho i prace domowe to nie dla niego - zgodziła byś się? A dwa skoro dzieci brata i bratowej są na studiach to mają ok 20 lat więc szwagier jest już facetem ok 30 stki najwyższy czas żeby wziął życie i obowiązki w swoje ręce. Powinnaś być wdzięczna bratowej ze nie chce go wyręczyć może jeszcze wyjdzie na ludzi....

Gość gość
A Autorko wyobraź sobie siebie w takiej sytuacji.. ....mieszkasz u męża macie osobna górę ale ty masz gotować i sprzątać u teściowej i szwagra na dole bo teściowa chora a szwagier to macho i prace domowe to nie dla niego - zgodziła byś się? A dwa skoro dzieci brata i bratowej są na studiach to mają ok 20 lat więc szwagier jest już facetem ok 30 stki najwyższy czas żeby wziął życie i obowiązki w swoje ręce. Powinnaś być wdzięczna bratowej ze nie chce go wyręczyć może jeszcze wyjdzie na ludzi....

Gość gość
A ten brat co mieszka z matką to niepełnosprawny?, jeśłi tak to sa opienkunki z Mopsu.Nie zwalaj wszystkiego na bratową, owszem miesznka w domu który został przepisany na jej męża, ale to tylko i wyłącznie jak sama napisałaś, aby pomogać w utrzymaniu .Skoro brat tak zapełnił byt swojej rodzinie, nie zbudował dwojego domu, tylko z żony zrobił na starcie dziada, to nie znaczy,że bratowa na was wszystkich karmić, opierać i pielegnować..Walnij się w tej pusty łeb, a poza tym to PROWO i tak:)

Gość gość
Mam podobną sytuację u sąsiadów. ....ludzie mają naprawdę nap********e w głowach żeby myśleć ze bratowa będzie im sprzątaczka za dach na głową. ..... swoją drogą ten starszy brat póki co ma tylko pół domu a młodszy tez pół z mamuśka. ....a skoro już swoje dzieci od chowa li to teraz cały dom im na nic