Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy narzeczony może ubezpieczyć mnie w KRUS jesli nie mamy ślubu?

Polecane posty

Gość gość

nie mamy ślubu, ja jestem w ciąży, chcę się dopisać do narzeczonego, który jest ubezpieczony w KRUSie. chodzi mi tylko o ubezpieczenie zdrowotne, nie o składki emerytalne. wiem ze mozna ubezpieczyc domownika, ale czy ja bede tym domownikiem kiedy zamieszkam u meza, ale nie bedziemy miec slubu.

Gość gość
teraz nie jak bedziesz jego zona to tak

Gość gość
czytalam ze moze mnie ubezpieczyc jako domownika, a domownikiem sa osoby mieszkajace w tym samym domu albo w bliskim sasiedztwie, wiek 16+, no i ze jestem mu osoba bliska ( a fakt ze bedziemy mieli dziecko to chyba o tym swiadczy). Wie ktos jak to z tym jest?

Gość gość
Tak, będziesz mogła być jako domownik. ALE jeśli chodzi ci o ubezpieczenie zdrowotne to kobiecie w ciąży przysługuje prawo do darmowej opieki zdrowotnej z samego faktu ciąży. Jak nie wierzysz to poszukaj o tym:P

Gość gość
wiem o tym ze kobiecie przysluguje prawo do opieki zdrowotnej przez okres ciazy i pologu. niestety tu gdzie mieszkam lekarze o tym nie slyszeli, w przychodni mowia ze nie ma takiej mozliwosci (choc wiem ze taki przepis jest). a ja w ciazy nie zamierzam sie uzerac non stop z urzednikami, bo ciagle sa wizyty, badania w laboratoriach itp a wszedzie robia problemy i to noe male. wiem ze mozna zadac pisemnej odmowy i wyslac do NFZ ale to trwa, a dwa to nerwy. dla kobiety w ciazy raczej jest to niewskazane