Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćania

zapotrzebowanie energetyczne w ciąży

Polecane posty

Gość gośćania

czytam akurat książkę prof. Breborowicza ,,Położnictwo" i znalazłam taki fragment-może się przyda niektórym ciężarnym:) ,,Metabolizm białek Metabolizm węglowodanów W czasie ciąży dobowe zużycie energii wzrasta średnio o 300 kcal, dlatego zapotrzebowanie energetyczne kobiety pod koniec ciąży wynosi średnio 2500 kcal. Jest to spowodowane koniecznością utrzymania wydolności narządów i układów, rezerwy energetycznej na czas porodu i połogu, a przede wszystkim potrzebami rozwijającego się w organizmie kobiety płodu. Dobowe zużycie energii przeznaczonej na potrzeby płodu zwiększa się: w I trymestrze o 9 kcal; w II trymestrze o 84 kcal; w III trymestrze o 220 kcal."

Gość gość
co to za tłuk pisał??? każde źródło (ja dostałam w przychodni teraz w ramach programu Swiss Contribution, ulotki wydane przez lekarzy) ci powie że wzrost zapotrzebowania w 2 trymestrze to 300 kcal niecałe, na pewno nie 84...

Gość gość
chyba nikt się tego nie trzyma. Każdy je tak jak przed ciążą, są takie co jedzą mniej, są takie co więcej

Gość gość
Powiedzcie szczerze, czy któraś z Was liczyła spożyte kalorie przed i w trakcie ciąży?

Gość gośćania
gość wczoraj co to za tłuk pisał??? każde źródło (ja dostałam w przychodni teraz w ramach programu Swiss Contribution, ulotki wydane przez lekarzy) ci powie że wzrost zapotrzebowania w 2 trymestrze to 300 kcal niecałe, na pewno nie 84... xxx tłuk???!!! rozumiem , że człowiek z tytułem profesury to dla ciebie tłuk to kim ty jesteś noblistą? .....

Gość gość
Ciekawa jestem, kto tak dokładnie liczy kalorie, że jest w stanie zwiększyć spożycie o 9 kcal. Nawet 84 to dla dokładnych w granicach błędu.