Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nocne karmienie piersia. Jak nie oszalec...

Polecane posty

Gość gość

Czy ktoras z Was ma sposob na nocne budzenie sie dziecka i domaganie sie piersi, chociaz dziecko nie jest glodne? Moj 4-miesieczny syn budzi sie od 2 do 6 razy w nocy, zawsze z placzem. Karmie go maksymalnie 2 razy reszte pobudek usiluje zalatwic smoczkiem - czasami sie udaje, czasami nie. Wiem ze nie jest glodny, wlasciwie tylko chwile pociumka i dalej spi. Problemem jest to, ze ja nie spie ciagiem dluzej niz 3 godziny. Syn nie akceptuje karmienia na lezaco ani spania w tym samym lozku co ja. Czasami jak mnie wybudzi o 2 lub 3 nad ranem, to juz nie moge spac do 6 - potem syn budzi sie bo juz dzien. I tak kazdego dnia. Jestem u kresu sil - w dzien nie moge odespac, bo syn spi maksymalnie po pol godziny - zanim ja zasne, on sie juz budzi. Drugi problem to kwestia nocnej zmiany pieluszek - kiedy zmieniam je w nocy, syn sie kompletnie rozbudza i drze jak wsciekly. Jak nie zmienie, to potem jest taka poducha, ze az szkoda dziecka w takim kompresie zostawic - skora jest podrazniona. Nie wiem juz co robic... Syn jest najedzony, mam duzo pokarmu, mimo wszystko te pobudki doprowadzaja mnie do rozpaczy.

Gość gość
Niestety, ja odetchnelam jak przestalam karmic. Maly dostal butle i w wieku 3 miesiecy przespal ciurkiem 12 godzin! Az sprawdzalam czy zyje. A ja coz - odzylam, odespalam, zupelna inna jakosc zycia. A jak sie karmi cycem to wlasnie tak jest, wieczna walka. Choc twoj to wyjatkowy rozdarciuch, moj przy zmianie pieluchy spal jak zabity. Musisz go przyzwyczajac i nie wstawac tak czesto jak on chce. Tylko.wiem, ze nie da sie tak na dluzsza mete, nawet ze wzgledu na faceta, ktory chc e sie wyspac do pracy

Gość gość
Sama chciałabym wiedzieć. Moja ma 9 miesięcy i w dzień w zasadzie już prawie nie karmię, natomiast nocami wisi godzinami na cycku. Przez jakiś czas piła butlę, ale od kilku tygodni obraziła się zupełnie i nie tknie smoczka. Smoczka uspokajającego też nie. Mój starszy syn był taki sam. Rozwiązanie jest jedynie siłowe- uspokajać, usypiać i nie karmić. Ale sama nie potrafię tego zrobić, bo brak mi samozaparcia i nie chcę całego domu stawiać na nogi. Chyba przeprowadzimy to jak mąż weźmie kilka dni urlopu. U ciebie też raczej samo to nie minie. Albo spróbuj wprowadzać mm na wieczór, choć to i tak niczego nie gwarantuje. Na moje dzieci nie podziałało. Albo tak jak pisałam wcześniej. Swoją drogą jestem ciekawa czy poza tymi mamami kp, które mają to szczęście, że ich dzieci po prostu śpią, są i takie, którym udalo się nauczyć przesypiać jako tako noce.

Gość gość
4 msc dziecko to jeszcze maluszek. Znam teen bol. Do 6msc zycia dziecka chodzilam jak cien. Nie potrafilam odespac w dzien,a w nocy spalam 4godziny-oczywiscie w ratach po 30min. Dziecko butli nie tolerowalo,ale walczylam o smoczka uspokajajacego. Podawalam tak dlugo az corka zalapala. Corka miala bardzo silny odruch ssania,wiec co chwile domagala sie piersi. Az ulewala,bo chciala ssac,a glodna nie byla. Od tej nocy kiedy udalo sie jej possac smoka dluzej niz 2 sekundy zaczela pieknie spac. Bez piersi noca wytrzymywala po 6-8godzin. Oczywiscie czasem musialam wstac i podac smoczka ale robilam to po omacku byle sie nie wybudzic. Ze smoczkiem tez byly jazdy,bo zaden nie sylikon nie pasowal,zwykly kauczukowy byl strzalem w 10.

Gość maniuchnaaa
To ja was pociesze,bo corka niebawem skonczy 2 lata i jeszcze karmie ja piersia! Nie spie od prawie dwoch lat! Od urodzenia budzi sie co chwile. Zaczelam smarowac chrzanem piersi,beczy i beczy. Smoczka odstawila sama w wieku 7 miesiecy. Syna piersia nie karmilam i spal od 22 do 8 rano od 3 mies.zycia

Gość gość
maniuchna rowniez karmie piersia 2 latka,z ta roznica,ze tylko rano i wieczorem.

Gość gość
Boze, to musicie miec cycki do pasa...

Gość gość
tak,zarzucam je sobie na plecy. Chcesz zdjecie?:P

Gość gość
Co tam do pasa, ja mam do kolan ;-) A tak poważnie to precz z trollem, jestem ciekawa jakie macie doświadczenia. Bo zwykle mam wrażenie, że tylko ja jestem nieudolna, a pewnie rzeczywistość jest inna. Pisałam o 19:33.

Gość gość
nieudolna? Z pewnoscia nie! To zrozumiale,ze kiedy dziecko sie drze,szczegolnie noca,chcemy je w jak najszybszym tempie uspokoic i powrocic do snu. Smiac mi sie chce jak sobie przypomne ile razy corka w srodku nocy niespodziewanie zrywala mnie na rowne nogi. To nie byl wrzask,to nawet nie byl ryk,ciezko to okreslic ale sila decybeli byla spora. Jeszcze dobrze nie otworzylam oczu,nie wiedzialam co sie dzieje,potykalam sie o wlasne nogi ale bujajam! A jak,bujalam tak,ze az slabo mi sie robilo. Dobrze,ze juz okres niemowlecy mam za soba. Nigdy wiecej....

Gość maniuchnaaa
A Wasze dzieci(pisze do mam starszych dzieci,jak moje 2 lata)tez sa takie grube? Ja nie wiem od czego to zalezy. Corka do pol roku byla chudzina,kruszynka,teraz jest gruba. Po prostu gruba. Moze to od tego,ze w nocy wlasnie ssie piers?zywie dzieci bardzo zdrowo

Gość gość
moja corka ma 23,5msc i wazy 11kg. Wzrost jakies 83-84cm. Bardzo duzo je,owoce,warzywa,mieso. To jej hobby. Ale jest w ciaglym ruchu. Nie usiedzi 2 minut. A moze w Twojej rodzinie,Wy badz dziadkowie macie tendencje do tycia? Napisz ile wazy i mierzy corcia.

Gość gość
Odnośnie wpisu 20:20- dokładnie, co rano obiecuję sobie, że zrobię porządek, a potem w nocy ulegam, bo marzę o tym, by spać. Jeżeli chodzi o wagę - ciężko powiedzieć. Mój starszy syn do dwóch lat ciągnął butlę w nocy... Nie mogłam oduczyć, z piersi przeskoczył na mm i regularnie pił duże ilości mleka w nocy, a zawsze byl i jest chudy jak patyk, ledwo trzeci centyl. Na dwa lata ważył 11 kg. Teraz córka też jest drobiazgiem, jeszcze większym. Więc może to jednak geny, chociaż my nie jesteśmy bardzo chudzi, tacy normalni.

Gość maniuchnaaa
No maz podobno byl bardzo gruby. Mierzy 86 cm,wazy 13kg. Pod koniec kwietnia skonczy 2l

Gość gość
Moja córka ma prawie 9 miesięcy i tez budzi się kilka razy. Tyle ze u nas jest jedna noc lepsza, druga gorsza. Czasem popije i śpi dalej a czasem buczy przez sen ze mam wrażenie ze noc spędziłam na czuwaniu. Co do zmiany pieluchy, ja nie zmieniam i wcześniej tez nie zmienialam. Nic tak malucha nie rozbudzi jak zmiana pieluchy. Uzywam na noc zielone pampersy i skora nie jest podrazniona.

Gość gość
Autorko spróbuj go wodą oszukać. Moja mała 7 razy się budziła czasem, teraz ma 9 miesięcy budzi się raz lub 2. A z tą pieluchą- wiem jak to brzmi ale jak troszkę posikany jest pampers to nie rozbudzaj dziecka. Chyba że kupa to wiadomo. takie moje zdanie

Gość gość
Gdy moje malenstwo mialo 2.5 misiaca przestalam zmieniac pampersa w nocy bo jak juz zmienilam to po spaniu bylo. Pamietam niejednokrotnie jak karmilam piersia w nocy i mala zrobila w tym czasie kupe to maz ja przebieral po cichaczu a mala dalej ssala piers i nawet nie drgnela. A gdy tylko przebralam ja bez piersi to koniec spania na godzine. Wiec odpuscilam z chwila gdy corcia przestala robic kupki w nocy. Faktem jest ze pampers czasami rano jest juz na serio mokry ale mala nigdy nie miala odparzonej pupci. Przestalam karmic gdy mala miala 3.5 miesiaca,poszlo gladko i szybko. Jedyne co to gdy karmilam piersia to mala spala ze mna wiec ja tylko wyciagalam co bylo trzeba ,mala jadla i szla spac odrazu i ja tez. Czasami jadla dwa razy czasem raz. A jak zaczelam karmic butla owszem mala jadla raz ale samo wstanie z lozka i zrobienie butli juz mnie meczylo,czasem usnac nie moglam a czasem mala sie rozbudzala przy odkladaniu. Wiec piers byla wygodniejsza ale tylko w nocy. A od kilku dni moje malenstwo zdecydowalo ze jesc w nocy nie chce i jest boooosko :)

Gość wifigdańsk
jak to syn nie akceptuje karniemia na lezaco to jak go karmisz? na stojąco\? wiesz,sprobuj jednak na lezaco to naprawde bardzo wygodna pozycja i samemu mozna odpoczywac a nawet spac. jelsi cchesz zachowac kp to radziłabym spac z dzieciem i kp go w nocy podczas snu,ja kp juz prawie 3 latkę ale nie moge powiedziec ze jestem niewyspana,wreczprzeciwnie-zasypiamy z cycem i niewiem co się dzieje dalej-poprostu spie. choc ostatnio chyba zaczyna się okres samoodstawiania,córa juz potrafi zasnac bez cyca,dzis np bardziej potrzebowala tylko na chwilę w dzien bo zabolala ją raczka,chwila i zaraz było po placzu. co do pieluchy to czemu zmieniasz w nocy? przeciez sa teraz takie "na noc" 12 godzinne.

Gość gość
Moja ma 5 lat i tez jak ja boli to ciągnie cyca

Gość gość
Mój syn ma 21 miesięcy i nadal nie mogę go oduczyć nocnych karmień. Przynajmniej jedna pobudka musi być. Drze się wtedy jak opętany. Jak go oddzwyczaić?

Gość gość
Mój ma 2 latka i pół nocy na cycku. Ale ja sobie też smacznie śpię.

Gość gość
moja ma z kolei 3 lata i też jeszcze ją karmie, ale tylko raz lub dwa razy dziennie, wieczorem do snu i raz po południu po przedszkolu jak jej się przypomni. Noce zaczęła przesypiać jak miała 2 lata i 4 miesiące. Tak nagle sama z siebie. Także nie łamcie się dziewczyny, przyjdzie czas że i Wasze dzieci będą noce przesypiać.

Gość gość
Przestań karmić piersią. Wyśpisz się i odetchniecie z ulgą wszyscy. Jak długo można chodzić niewyspanym? Poczytaj trochę o francuskim modelu wychowania/podejścia do dzieci.

Gość gość
To ja pisałam o 21-miesięcznym synku. Mój na mm już się nie da przestawić, a w nocy tylko cyc go uspakaja. Bardzo bym chciała go juz odstawić, ale kilka prób było nieudanych, właśnie przez nocne karmienie. Strasznie płacze i krzyczy, nie da się uspokoić, jest środek nocy... Jak uśnie jakimś cudem po 30 minutach płaczu bez cyca, to budzi się po godzinie i znów płacz. I weź mu nie daj piersi.