Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćautorkaaaaaaaaaaa

Dlaczego chrzcicie dzieci ?

Polecane posty

Gość gośćautorkaaaaaaaaaaa

Dlaczego podejmujecie decyzję za wasze dzieci ? Rozumiem wychowac wg np zasad katolickich ale zeby podejmowac decyzje kim chce byc w życiu . To jakby zdecydowac zaraz po urodzeniu jaki zawód ma wykonywac . Nie lepiej poczekac aż samo podejmie decyzje > ?

Gość gość
No coz, moi rodzice pod koniec lat 70-tych rowniez podjeli taka decyzje, i zostalam ochrzszczona w kosciele katolickim. Jako dorosla osoba sama zadecydowalam o sobie i wypisalam sie z tej instytucji. Przyznaje jednka, ze moj 3-letni syn rowzniez zostal ochrzszczony, ale tylko ze wzgledu na mojego meza. Bedzie dorosly sam zadecyduje, czy bedzie chcial przynalezec do kosciola katolickiego, czy nie.

Gość gość
Bo moim obowiązkiem jest wychować dziecko w wierze katolickiej a ono w przyszłości zadecyduje czy chce w niej pozostać czy nie? Jak ma wybrać jeśli nie pozna ? Jeśli w przyszłości uzna że nie ma zamiaru być w tej wierze tez uszanuje.

Gość gośćautorkaaaaa
No własnie , jak bedzie chcaiało zostac katolikeim to samo sie ochrzci gdy bedzie rozumiec temat . A potem wypisywanki badz chrzest bo babcia chce .

Gość gośćautorkaaaaa
gość dziś Bo moim obowiązkiem jest wychować dziecko w wierze katolickiej a ono w przyszłości zadecyduje czy chce w niej pozostać czy nie? Jak ma wybrać jeśli nie pozna ? Jeśli w przyszłości uzna że nie ma zamiaru być w tej wierze tez uszanuje. x obowiazkiem ? a kto nałozył na ciebie ten obowiazek > ?> Pisałm ze wychowac , pokazc dana wiare owszem ale zeby decydowac o chrzcie ? dla mnie to głupota

Gość gość
Jeśli brałaś ślub w kościele, to ksiądz pytał: Czy chcecie z miłością przyjąć i po katolicku wychować potomstwo, którym was Bóg obdarzy? Odpowiedziałam tak, a to wiąże się z ochrzczeniem dziecka.,

Gość gośćautorkaaaaa
wychowac potomstwo to nie podjecie decyzji za dziecko które nie jest w wieku kilku mcy niczego swiadome , Nie widzisz róznicy miedzy wychowaniem a podjeciem decyzji ze chce w tym trwac ? Dlaczego Jezusa nie ochrzczono jako niemowlecia tylko ochrzczono jako czlowieka swiadomego swego czynu ?

Gość auuutooorkaaatrooolllkaaa
13:53 dla ciebie to głupota,dla kogoś innego tradycja,jeszcze dla innego nakaz wiary,każdy postępuje w tym względzie tak jak uważa i nie tobie oceniać czy to głupota czy nie

Gość gość
Dlaczego Jezusa nie ochrzczono jako niemowlecia x ha ha ha aleś ty głupia! Przecież to Jezus ustanowił sakrament chrztu, więc jak niby i kto miałby Go ochrzcić jak był dzieckiem???

Gość gość
głupia to jestes ty bo masz tik taka zamiast mózgu

Gość gość
Z prostej przyczyny. Nie chcę aby w szkole był dziwolągiem wytykanym palcami. Odmieńcem nie chodzącym na religię. Po to aby poszedł do komuni i do bierzmowania, żeby mi kiedyś nie powiedział chcąc wziąć ślub kościelny "matka przez Ciebie muszę wszystko nadrabiać żeby się ożenić" czy coś w tym stylu. Proste? Proste ! A na marginesie to g****o komu do tego co ja robię z moim dzieckiem a czego nie robię :)

Gość gość
bo tak to moje dzieci decydować o sobie będą jak się usamodzielnią i kropka

Gość gośćautorkaaaaa
I co potem po Jezusie chrzcili dzieci ? Rozumiesz ze tu chodzi o zrozumienie a nie pokropienie ?

Gość gość
To Jan Chrzciciel chrzcił ludzi i ochrzcił Jezusa

Gość gośćautorkaaaaa
gość dziś ha ha ha no tos argumenty znalazła . Podążasz za tłumem ....

Gość gośćautorkaaaaa
gość dziś no dzieki na info ... niczym Kolumb :P

Gość gość
a po co dziecko puszczasz do szkoły i każesz mu się uczyć? Jak będzie duże to samo zdecyduje czy chce. Przykładów jest multum. Do pewnego momentu to rodzice decydują za dzieci. Tak na marginesie - jestem niewierząca, a chrzczę, mimo, że wiem, że to hipokryzja z tego samego powodu co osoba kilka postów wyżej - żeby nie było w szkole wytykane palcami.

Gość gośćautorkaaaaa
Zeby nie było wytykane palcami - piszesz . Czyli twoje dziecko wytyka tych co nie chodza na religie > dlaczego >

Gość gość
To Jan Chrzciciel chrzcił ludzi i ochrzcił Jezusa x tak masz racje Jan Chrzciel miał ochrzcić Jezusa jak się razem bawili w piaskownicy, bo zapomniałaś napisać że Jan i Jezus byli równolatkami. Po drugie Jan udzielał chrztu ale dopiero Jezus ustanowił to jako sakrament

Gość gość
Zeby nie było wytykane palcami - piszesz . Czyli twoje dziecko wytyka tych co nie chodza na religie > dlaczego > x góówno prawda, pracuje w szkole i dzieci które nie chodzą na religie nie sa wytykane palcami, mało tego inne dzieci im zazdroszczą że mają godzine wolnego lub kończą lekcje szybciej jak np. religia jest ostatnia w planie

Gość gość
Rodzice mają prawo wychować dziecko w swojej wierze i nic ci do tego.

Gość gość
gośćautorkaaaaa dziś Zeby nie było wytykane palcami - piszesz . Czyli twoje dziecko wytyka tych co nie chodza na religie > dlaczego > x Tak mój trzylatek wytyka palcami dzieci w przedszkolu, które nie chodzą na religię :D Nie po prostu sama chodziłam do szkoły i wiem jak okrutni potrafią być rówieśnicy

Gość gość
Ale w dzisiejszych czasach już nikogo nie dziwi,że dziecko nie chodzi na religię. Nawet za czasów ,kiedy ja chodziłam do szkoły; owszem,no było to jeszcze niezbyt popularne, wywoływało zaskoczenie,ale nie przypominam sobie,żeby ktokolwiek śmiał się z tego czy kogokolwiek wytykał palcami. Prędzej durne mamuśki gderały, zupełnie nie wiedzieć czemu.. Mam 2 dzieci, żadnego nie ochrzciłam,bo po pierwsze,jestem niewierząca,a po drugie, jak dorosną same zdecydują. Inna sprawa,że nie mieszkamy w Polsce,ale myślę,że nawet gdybyśmy nie wyjechali, to nie zmieniłabym stanowiska. Po urodzeniu córki (6 lat) był jakieś tam komentarze,że jak to nie chrzcimy,ale na moją prośbę o podanie choćby jednego rozsądnego argumentu za, nikt nie potrafił nic powiedzieć. Jak będzie chciała ślub kościelny,to miesiac wcześniej się ochrzci i zrobi bierzmowanie,w czym problem,bo nie rozumiem? Jak syn się urodził,z tym,że już nie w Polsce, to jakoś nikt o nic nie pytał. Tylko sąsiadka-Polka,ale to raczej z ciekawości niż ze złośliwości. A poza tym wypisanie się z kościoła wcale nie jest takie proste; wiem,bo koleżanka chciała i powiedziała,że takich cyrków się nie spodziewała.

Gość gość
Tak mój trzylatek wytyka palcami dzieci w przedszkolu, które nie chodzą na religię x i wyszło szydło z worka jaka z ciebie troooooolica. Dzieci 3 letnie nie mają religii. Katecheza zaczyna się dopiero od 5 lat.

Gość gość
14:52-potrafisz czytać ze zrozumieniem? Wiesz co to ironia?Wpis z 14:30 był ironiczny

Gość gość
Drogie koleżanki z kafeterii :) ochrzciłam swoje dziecko żeby dać mu wybór... Właśnie, WYBÓR. Jeżeli jako dorosły człowiek uzna, że nasza religia to bzdura i on tego nie chce to czy on ma jakiś tam sakrament czy nie będzie mu zwisać i nawet nie podejmie dyskusji. Jeżeli natomiast uzna, że bardzo kocha Boga i pragnie żyć w zgodzie, to będzie miał podstawowe sakramenty za sobą. Czy was teraz przejęłoby, że jakiś Muhamad Al-Ali by was pokropił wodą wołając lā ʾilāha ʾillā-llāh, muḥammadun rasūlu-llāh? Nie. Dlatego ja, pomimo moich wątpliwości religijnych, swoje dziecko ochrzciłam. Kameralnie, było 6 osób i obiad, ale jest. I już :) Logiczne to? :)

Gość gość
gość dziś Tak mój trzylatek wytyka palcami dzieci w przedszkolu, które nie chodzą na religię x i wyszło szydło z worka jaka z ciebie troooooolica. Dzieci 3 letnie nie mają religii. Katecheza zaczyna się dopiero od 5 lat. x x To była ironia matolico :D haha co za przygłup

Gość gość
Czy was teraz przejęłoby, że jakiś Muhamad Al-Ali by was pokropił wodą wołając lā ʾilāha ʾillā-llāh, muḥammadun rasūlu-llāh? x haha dobre :D

Gość gość
Mój partner chodzi do kościoła, a jego rodzina to same moherowe berety. Zrobię to dla nich, ale bardzo niechętnie. Gdyby decyzja zależała tylko ode mnie to miałabym wywalone. Kościół omijam szerokim łukiem. Polski kościół już dawno przestał mieć cokolwiek wspólnego z Bogiem.

Gość gość
gość dziś Jeśli brałaś ślub w kościele, to ksiądz pytał: Czy chcecie z miłością przyjąć i po katolicku wychować potomstwo, którym was Bóg obdarzy? Odpowiedziałam tak, a to wiąże się z ochrzczeniem dziecka., gośćautorkaaaaa dziś wychowac potomstwo to nie podjecie decyzji za dziecko które nie jest w wieku kilku mcy niczego swiadome , Nie widzisz róznicy miedzy wychowaniem a podjeciem decyzji ze chce w tym trwac ? Dlaczego Jezusa nie ochrzczono jako niemowlecia tylko ochrzczono jako czlowieka swiadomego swego czynu ? xxx Autorko, czytaj ze zrozumieniem. 13:55 pisze ci wyraźnie. Czy chcecie po katolicku wychować dziecko? Jeśli chce się po katolicku wychować, to trzeba ochrzcić i puścić do komunii, a bierzmowanie zostaje już w kwestii dziecka, ponieważ ten sakrament to deklaracja, że się jest dojrzałym w wierze. Co do Jezusa. Rozłożyłaś mnie na łopatki. Zakładasz taki temat, a tu taka ignorancja.