Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tabletki antykoncepcyjne po raz pierwszy

Polecane posty

Gość gość

Witam. Długo nie byłam w zwiazku. Teraz mam stalego partnera. Do tej pory nie wspolzylismy ze soba, byly zblizenia ale bez pelnego stosunku. W koncu przekonalam sie do niego zaufalam i chciałabym abysmy rozpoczęli normalne wspolzycie. Podjelismy ta decyzje a jako metode antykoncepcji wybralismy tabletki. Za kilka dni ide do ginekologa po recepte. Mam ponad 25 lat a nigdy nie bralam tabletek (u mnie bez stalego związku seks nie wchodzi w gre wiec nie byly mi potrzebne). Mam pytanie odnosnie stosowania. Pierwsza tabletkę z opakowania powinnam wziąć w pierwszym dniu cyklu. I tu mam pewna wątpliwość jesli okres zaczyna mi sie zazwyczaj w czwartek a w opakowaniu pierwsza tabletka to pon to mam ja wlasnie wziac? Szczerze obawiam sie jak to będzie, jakie macie doswiadczenia z tabletkami? Jest to dla mnie zupełna nowosc. Porozmawiam jeszcze dokladnie z lekarzem ale chcialabym usłyszeć też praktyczne opinie

Gość gość
ja stosowałam zawsze metode zaczyna w a kończy w b, od 2 lat jestem z facetem i to działa, zaczyna w pochwie a kończy w dupce, wiem że bez wytrysku też można zajść ale ryzyko małe, a metoda działa już 2 lata

Lekarz już przepisał Ci jakieś konkretne tabletki, czy tylko wybraliście metodę? Czy zlecał Ci jakieś badania? Żeby dobrać odpowiednio tabletki, trzeba zrobić badania hormonalne. Dla młodych kobiet, rozpoczynających przygodę z antykoncepcją hormonalną poleca się najczęściej Vibin mini i bardzo prawdopodobne, że lekarz Ci wypisze właśnie na nie receptę. Pierwszą tabletkę pierwszego opakowania musisz wziąć pierwszego dnia cyklu, czyli w pierwszy dzień krwawienia miesiączkowego (chyba, że lekarz zaleci inaczej - co jest mało prawdopodobne). Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to pytaj śmiało :)

Pamiętaj, że przez jakiś czas wskazane jest używać prezerwatyw równocześnie z tabletkami. Ja w sumie nigdy nie zrezygnowałam z gumek.

Gość gość
Po co gumofilce jak bierzesz tabsy?

A po to, żeby nie zajść w ciążę. Wystarczy zatrucie pokarmowe, antybiotyk, biegunka, że o pominiętej tabletce nie wspomnę i ciąża gotowa. Ja nie mam chwilowo ochoty na dzieci, a że uprawiam seks codziennie, to chce mieć absolutną pewność, że nie będzie z tego dziecka.

Gość Migea
Tabletki zaczynasz zażywac w pierwszym dniu cyklu. Jesli wypada to czwartek to zacznij od tabletki czwartkowej. Dni tygodnia pomagają zapamietac czy w danym dniu tabletka była zażyata czy nie. Jesli dni tygodnia Ci sie rozjadą, bo zaczniesz od poniedziałkowej nie bedziesz miała tej podpowiedzi czy zażyłaś dzisiejsza tabletke czy nie. Dobrze jest tez stosować osłone do antykoncepcji np Harmonellę, która chroni przed skutkami ubocznymi antykoncepcji np zakrzepicą, osłabieniem watroby czy tyciem.

Gość Lenywiec30
Jak nie pamiętacie czy danego dnia wzięłyście tabletkę, to na początek przygody (ja w sumie cały czas używam) polecam aplikację Różowe Lusterko. Bardzo pomaga ogarnąć się z regularnym braniem tabsów. Do tego można sobie kontrolować wagę i poczytać o antykoncepcji hormonalnej. Ja głównie korzystam z funkcji przypominania o tabletce :)