Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sajo000

Recepta na sukces gospodarczy Polski jest prosty

Polecane posty

Gość gość
W chinach poza dużymi miastami ludzie po 600-700 złotych w przeliczeniu zarabiają a ceny podobne w najbogatszych regionach chin jak np tybet hajnan zarabia sie po 400 zł miesięcznie w dużych miastach jest to tysiąc - tysiąc sto poczytaj sobie o tym i wpisz sobie list of countries by Human development Index 2015 oraz PKB per capita to zobaczysz że chiny są biedniejsze od polski

Gość gość
Poza tym nie sugerujcie się wskaźnikiem PKB ponieważ jest niewiarygodny do rzeczywistej wartości kapitału gromadzonego przez obywateli. We wskaźniku PKB są wliczone koszty wydatków państwa na usługi niezależne od woli obywateli wraz z setkami milionów złoty które zostały zmarnotrawione przez funkcjonariuszy państwowych.

Gość gość
Przecież w Polsce nie ma aż takiej wysokiej biurokracji jak wam się wydaje i państwo 85 procent zarobków nie zabiera bo Norwegia nawet tyle nie zabiera i polska nie ma stagnacji gospodarczej polska się najszybciej w UE rozwija w tempie prawie 4 procent rocznie Czechy mają 1 procent do 0,5 procent rocznie

Gość gość
dziś Koszty utrzymania w Chinach są 20sto krotnie niższe niż w Polsce, więc 1000 złoty robi tam za 5 tysięcy. I taka oto ciekawostka, w Chinach nie ma podatku akcyzowego w paliwie zaś w Polsce 75% ceny paliwa to podatki :)

Gość gość
Podam ci inny wskaźnik niż PKB to jest Actual indywidual condumption w skrócie AIC czyli wskaźnik konsumpcji indywidualnej powstał do badania poziomu konsumpcji w krajach UE i wyobraź sobie że nadal od tych wszystkich unijnych krajów które wymieniłem które są biedniejsze od polski czytaj na pierwszej stronie Polacy mają wyższą konsumpcje ale również mają wyższą konsumpcje od Słowacji Estonii i Czech i co? Zatkało cie?

Gość gość
dziś Biurokracja w Polsce rozrosła się do ogromnych rozmiarów od czasów upadku komuny. Cała budżetówka osiągnęła liczbę 3,5 miliona bezproduktywnych pasożytów czyli sektor państwowy na który musi tyrać w pocie czoła sektor prywatny w liczbie zaledwie ok 8 milionów podatników.

Gość gość
Koszty utrzymania w chinach nie są dwudziestokrotnie niższe niż w Polsce gdyby tak było to chiny by były lepiej rozwinięte od polski i bogatsze a nie są

W Polsce ciemny lud wierzy, że Chińczycy nadal zasuwają od rana do nocy za miskę ryżu, tymczasem jest tam inaczej, bo Chiny powielają gospodarczy sukces Korei Południowej i innych ,,azjatyckich tygrysów''. Miliony Chińczyków jeździ na wycieczki do Europy, a przecież taka wycieczka kosztuje niemało kasy, więc do was ,,znawcy'' - skąd oni na to mają???

Gość gość
Sajo ten artykuł że polska ma gorszą opiekę medyczną niż Albania jest nieaktualny polska ma lepszą opiekę medyczną niż Łotwa Słowacja Grecja Portugalia Rumunia Bułgaria Ukraina Rosja Białoruś Mołdawia

Gość gość
dziś konsumpcja nie jest wskaźnikiem zamożności lepiej znajdź wskaźnik kapitalizacji dla lepszego wglądu w tragiczną sytuacje Polski bez potrzebnego kapitału można sobie tylko palcem w bucie pomachać np jeden bank brytyjski może bez problemu sfinansować budowe całej elektrowni atomowej, zaś w Polsce potrzeba do jej budowy aż kilkunastu banków na raz Polska gospodarka potrzebuje liberalizacji gospodarczej zamiast regulacji unijnych przypominających totalitarny komunizm.

Gość gość
Sajo ten artykuł że polska ma gorszą opiekę medyczną niż Albania jest nieaktualny polska ma lepszą opiekę medyczną niż Łotwa Słowacja Grecja Portugalia Rumunia Bułgaria Ukraina Rosja Białoruś Mołdawia x podajesz z doopy same przykłady dziadów, poza tym dokształć się z ekonomii i dowiedz się na czym polega liberalizm gospodarczy i wolny rynek

Laptopy Lenovo, przy których siedzicie i piszecie posty są z Chin. Odnośnie Polski - mamy niski procent aktywnej zawodowo ludności ( ponad 40%), podczas gdy w Niemczech jest to 50%. Należałoby jeszcze do tego doliczyć 700 000 urzędniczych pasożytów, których zadaniem jest picie kawy, papierkowa robota i niszczenie polskich firm paragrafami i błędami w wyliczeniach. Urzędas powinien odpowiadać MAJĄTKIEM za ewentualne błędy podczas rozliczania firm w ZUS czy US. Optimus, który mógłby być polskim Samsungiem, w latach 90. został w ten sposób zniszczony.

Gość gość
dziś lemingi popisowe są tresowane w propagandzie i żerują na niewiedzy naiwnych obywateli żeby tylko trwać przy korycie, żreć i srać pieniędzmi podatnika wciskając same brednie oderwane od rzeczywistości

@15:32 A czekałaś na jakąś operację? Nikomu tego nie życzę, ale jeśli tak będzie to przekonasz się, jak ,,wspaniale'' funkcjonuje nasza służba zdrowia. Dzieci wożone od szpitala do szpitala i umierające w karetkach bo limity z NFZ się skończyły to tylko przypadek? To na co do cholery idą nasze składki zdrowotne, które nierzadko kosztują więcej niż składki na prywatne ubezpieczenie???

Gość gośćooua
Gościu od dobrobytu wejdź sobie na germany Poland Frankfurt Rzepin youtube i 7 minutowy filmik obejrzyj wy wszyscy też jako świadkowie zobaczycie tam autostradę niemiecką i polską i co cwelu zobacz ogromną różnice? Widać gdzie polska a gdzie Niemcy niemiecka jest połatana a polska sto razy gorzej szkoda gadać obejrzyj sobie

Gość gość
A mnie się bardzo nie podoba to że Polacy zarabiają za dużo. To prowadzi do zwiększającego się bezrobocia bo my pracodawcy musimy redukować etaty żeby wyjść na swoje. My mamy swoje potrzeby i nie będziemy dokładać do tego interesu. Zapamiętajcie to sobie zanim poprosicie o podwyżkę.

@15:32 Niech teraz propagatorzy sukcesu Polski pochwalą się, w ilu procentach rynek bankowy jest w polskich rękach :) Jakby jeszcze u nas wprowadzili euro to byłby już gwóźdź do trumny, bo politykę monetarną nie prowadziłby NBP czy RPP, a Europejski Bank Centralny. Mamy zdecydowanie zbyt słabą gospodarkę, żeby przyjąć euro.

Gość gość
Wpisz sobie wskaźnik rozwoju społecznego Human development Index 2015 oraz PKB per capita oraz actual induwidual consumption oraz wskaźnik wolności gospodarczej 2015 poczytajcie sobie ja czytałem wasze rankingi w linku to wy przeczytajcie moje a i wpiszcie sobie doing business 2016

Gość gość
Koszty utrzymania w chinach nie są dwudziestokrotnie niższe niż w Polsce gdyby tak było to chiny by były lepiej rozwinięte od polski i bogatsze a nie są x wow! kolejny wykwit lemingozy :) Bank Centralny Chin posiada największe zapasy złota na świecie sięgające 9 tysięcy ton i ciągle rosną, ale to nie jest ważne. Najszybsza kolej na świecie MAGLEV jeździ w Chinach, wybudowali ją Niemcy które same są za biedne żeby budować ją w Niemczech. Prowadząc mikro biznes w Chinach państwo pozwala ludziom nie płacić podatków aż do 100 tysięcy dolarów rocznie. Zresztą Europa w porównaniu do Chin jest już upadłym przereguowanym socjalistycznym skansenem.

Gość gość
Aic to jest wskaźnik zamożności co zatkało cie co nie masz argumentów na swoją tezę wpisz sobie na necie raport NBP Polacy bogatsi niż niemcy(ps nie chodzi o zarobki bo Niemcy wygrywają ale o co innego i poczytajcie)

Gość gość
gość dziś Wpisz sobie wskaźnik rozwoju społecznego Human development Index 2015 oraz PKB per capita oraz actual induwidual consumption oraz wskaźnik wolności gospodarczej 2015 poczytajcie sobie ja czytałem wasze rankingi w linku to wy przeczytajcie moje a i wpiszcie sobie doing business 2016 x weź w*********j stąd zj***e z call-center, wracaj do roboty namawiać stare baby na garnki - dywany. A najpierw w*********j do psychiatry. Odpisz i podaj link :-D

@15:43 Dobrze zarabiający pracownik, nie będący okradany przez państwo ( wystarczy zobaczyć płacę minimalną przed i po opodatkowaniu) i kupujący krajowe produkty to dobra inwestycja dla pracodawcy. W Polsce to jednak się nie sprawdzi bo ludzie nie patrzą w ogóle na kraj pochodzenia towaru i większe pensje napędziłyby tylko większe zyski zagranicznych firm i pogłębiłoby to transfer nieopodatkowanego kapitału z Polski.

Gość gość
dziś a ja tobie jeszcze raz powtarzam, PKB nie oddaje rzeczywistej skali zamożności obywateli, 90% PKB pochłania Aparat Państwa z czego nikły procent przypada na jednostkę. Tylko ZUS kasuje każdemu z pensji 1100 złoty miesięcznie plus podatek od przychodu, później należy wliczyć VAT, rachunki, akcyzy i na końcu zostają grosze. Polskie państwo robi za złodzieja.

Gość gość
Ma być sprawiedliwie ja czytałem wasze rankingi to moje przeczytajcie proste i wpisz sobie raport NBP Polacy bogatsi niż Niemcy i poczytajcie o co chodzi pisałem powyżej

Gość gość
Gościu od dobrobytu obejrzałeś 7 minutowy filmik germany Poland Frankfurt Rzepin youtube? I co zatkało cię wy wszyscy też zobaczcie by był dowód że my mamy racje i niech ktoś da linka

@15:52 I to są właśnie skutki braku edukacji ekonomicznej w Polsce. W szkołach średnich na lekcjach przedsiębiorczości uczy się tylko formułek i pojęć, takich jak popyt czy podaż, ale NIC o funkcjonowaniu polskiej gospodarki i jej mankamentach. Nauczyciele z uczniami powinni prowadzić rozmowy o przewałach z VAT, o kolonialnej działalności zagranicznych banków i koncernów.

Gość gość
gość dziś Ma być sprawiedliwie ja czytałem wasze rankingi to moje przeczytajcie proste i wpisz sobie raport NBP Polacy bogatsi niż Niemcy i poczytajcie o co chodzi pisałem powyżej x przeczytałem a teraz ty wpisz sobie kal orangutana dobry na nerki i poczytaj o co chodzi :classic_cool:

Gość gość
Wszystko co jest proste i przejrzyste tępa złodziejska biurokracja musiała skomplikować i spierd....ić na maksa.

Gość gość
Przecietna pensja w Polsce w gospodarce narodowej to cztery tysiące złotych brutto czyli 3200 netto 70 procent Polaków zarabia od dwóch tysięcy dwieście zł do dwóch tysięcy czterystu jest jeszcze becikowe i od pierwszego kwietnia ma być pięćset złotych na dziecko