Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wodnagrubaska

Zatrzymana waga po kuracji hormonalnej Duphaston

Polecane posty

Gość wodnagrubaska

Witam. Otóż w wyniku niefortunnego zbiegu okoliczności - odstaiwenia tabletek anty i dużego wysiłku fizycznego oraz stresu w tym samym czasie - zatrzymala mi się miesiaczka. Lekarze zaczeli walke od luteiny, która zafundowala mi tycie ok 6 kg w przeciągu 2/3 dni, wzdęty brzuch uniemozliwiajacy nawet schylanie się, co jednak schodzilo po około tygodniu. Potem, na moje nieszczęście, dostałam 3 miesieczna kuracje duphastonem. W pierwsze 3 tygodnie przytylam około 15 kg. Myslalam, ze wszystko zejdzie tak jak wcześniej po odstawieniu tabletek. Od prawie dwóch miesięcy Duphastonu nie biore, a waga stoi jak zaczarowana. Mam okropny cellulit, przy czym moje ciało jest jakby spuchnięte - nie wyglądam na te dodatkowe kilogramy (w sensie nie wisi na mnie 15 kg tłuszczu), mam nabrzmialy brzuch i nie mieszcze się w swoje dawne ubrania. Wiem, ze to głupie i zdrowie jest ważniejsze, ale przed kuracja nosiłam rozmiar 34 i byłam naprawdę szczupla, miałam swietna przemianę materii i uprawiałam dużo sportu. Teraz te nadprogramowe kilogramy powodują, ze jest mi ciężko biegac czy schylać się. Domyslam się, ze winowajca jest woda (bo gdy np. lapie się za faldke na brzuchu to nie mam prawie za co zlapac, a brzuch jest wypchany o 10 cm w stosunku do tego przed kuracja). Uda i biodra to samo. Piersi większe o rozmiar. Ciaza wykluczona (jestem pod stala kontrola ginekologa). Ostatnio bardzo uwazalam i jadlam mega zdrowo i powoli wrocilam do sportu, ale w miesiąc moja waga spadla o 1 kg (co jest NIEMOZLIWE). Zaczelam się miescic w więcej ubran, ale wciąż jestem zalamana, nie pokaze się tak w stroju. Czy ktoras was była w takiej sytuacji? Czy jest szansa, ze ta woda zejdzie sama? Czy to w ogole możliwe ze mam jej w sobie tak dużo? Czy musze uzbroić się w cierpliwość i dac organizmowi dojść do siebie? Już nie mam na to wszystko sily....

Gość staystrong
Hej, zmagam się dokładnie z takim samym problemem. Jak Twoja sytuacja wygląda na tę chwilę?

Gość sali3234
Woda to mogą to być 2 no góra 3 nadprogramowe kg ale reszta to nie łudziłabym się na twoim miejscu, że to woda. Hormony mówi sie że nie powodują tycia same w sobie ale powodują je pośrednio. Dobrze że zaczęłaś myśleć o zdrowym odżywianiu i sporcie. Powiem ci że 1 kg w dół przez miesiąc to nie jest źle. Tym bardziej jeśli uprawiasz sport. Może być tak że spalasz tłuszcz ale w między czasie budowane sa mięśnie które ważą więcej niż tłuszcz, ale to wszystko zależy od tego co jesz, ile jesz i co ćwiczysz. Powinnaś raczej sprawdzać efekty po obwodach z nie po wadze. Też miałam tak że po solidnych ćwiczeniach i odmawianiu sobie różnych rzeczy przez wiele tygodni moja waga ledwo drgnęła, ale patrzyłam na co innego niż na wagę. Poza tym lepiej jest zrzucić te kg powoli niż szybko i potem przytyć 2 razy tyle i jeszcze miec do tego problemy zdrowotne. Może nie zdążysz już do lata na strój kąpielowy ale trudno. I pij dużo wody. To spowoduje lepszą jej filtrację z organizmu.

Gość sali3234
Jeszcze jest pytanie co rozumiesz przez mega zdrowe odżywianie, bo jedni rozumieją to jako dobrze zbilansowaną dietę a ktoś inny zrozumie że trzeba na okrągło jeść sałatki i nic więcej. Dieta powinna być dostosowana miedzy innymi do ćwiczeń jakie wykonujesz i przy problemach z cyklem miesiączkowym nie powinnaś do przesady ograniczać tłuszczy. Możesz je zastąpić zdrowszymi odpowiednikami ale nie jakoś drastycznie ucinać.

Gość Wodnagrubaska
A wiec sytuacja doprowadzila mnie na skraj zalamani nerwowego i udalam sie do dietetyka. Sama byla zdziwiona, ze az tyle waze, patrzac na mnie i mierzac mnie, ale rowniez obalila teze o wodzie... (Wciaz czekam na logiczne wytlumaczenie jakim CUDEM przytylam 6 kg na przestrzeni 3 dni). Stwierdzila, ze moge miec problem z insulina i zaproponowala posilki co 3h z zegarkiem w rece plus wyeliminowanie weglowodanow prostych i opieranie sie na zrodlach bialka + warzywach. do tego pic duzo wody i to na pewno bardzo pozytywnie wplynelo na mnie - myslalam, ze 1,5 l dziennie starczy. Otoz nie, aktualnie pije ok. 3 litrow plus herbaty ziolowe i W KONCU nie mam opuchnietych dloni (a to mnie najbardziej irytwoalo) i nie mam tych wahan i puchniecia w ciagu dnia. Jesli chodzi o odchudzanie to moze cos zeszlo, ale niewiele, bo ku mojemu przerazeniu znow musze brac Duphaston na wywolanie @... Wiec dam znac jak odstawie je po niedzieli, bo teraz te pomiary na prwno nie beda tak pozytywne, jak gdybym ich nie brala. Btw, utrzymujac te diete i nawodnienie NIE SPUCHLAM i nie mam takich skutkow ubocznych przy hormonach jak mialam zwykle. Hej, wiem, ze niepotrzebnie cielam tluszcze zamiast wegli, moze dlatego nie szlo nic w dol. Teraz jezdze rowerem do pracy (ok 30 min dziennie) plus 3-4 razy w tygodniu dluzsze, godzinne przejazdzki/bieganie/silka. Mam duzo nowej motywacji i dam rade, bede znowu piekna!

Gość sali3234
Cięcie tłuszczy może zaszkodzić i przez to też możesz mieć problemy hormonalne, chociaż nie tylko przez to. Środki hormonalne, ćwiczenia, a nawet herbatki ziołowe wszelkiego rodzaju powodują wypłukiwanie pierwiastków co się jeszcze bardziej przyczynia do tych problemów. Problemy z miesiączkami w największej ilości przypadków są przez niedobory pierwiastków, szczególnie chodzi o tłuszcze i magnez. Duphaston to jest terapia która leczy objaw a nie przyczynę, nie mówię że nie konieczna bo w pewnym momencie jest konieczna ale przyczyny nie wyleczy. A przyczyna to najczęściej niedobory, przemęczenie, stres, wszystko na raz. Jak już ćwiczysz i jesteś na diecie to kup sobie do tego cos co uzupełni pierwiastki przede wszystkim magnez. Siemię lniane jest dobrym tłuszczem albo przynajmniej kapsułki z olejem lnianym. Co do węglowodanów prostych to najlepiej je zjeść po wysiłku. Z ich całkowitym obcięciem też bym nie szalała. . Te 6 kg które przytyłaś w ciągu 3 dni to mogło być tak ze częściowo napuchłaś a częściowo przytyłaś i zebrało sie to w jednym czasie, albo mogłaś w momencie pierwszego ważenia być bardziej odwodniona a potem taki bum. Mi się tak zdarzyło niedawno w ciązy że praktycznie w ciągu 2 dni ale 3 kg i po paru dniach jeden zszedł (ale to ciąza w końcu)

Gość staystrong
Dzięki za odpowiedź :). Ja już też mam dość i wybieram się do dietetyczki, oby się udało! Znowu musisz przyjmować? Ojej, a nie mógł Ci lekarz przepisać luteiny? (to chyba w miarę zamienna terapia)

Gość Wodnagrubaska
Nie wiem za bardzo ile musialabym pochlonac zeby tyle przytyc w tak krotkim czasie...

Gość Wodnagrubaska
Luteina byla jeszcze gorsza... Moje cialo nie toleruje hormonow i chyba mnie nienawidzi haha :P na szczescie jak tylko dostane @ to wkracza antykoncepcja i juz nie bede tego pcos rozgrzebywac poki co... Bo to tylko mnie do depresji doprowadza!