Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adddriankaa

Ciąża pozamaciczna bedzie wyrokiem smierc

Polecane posty

Gość gość
Jesteście głupie gęsi, myślicie że lekarz będzie czekał na zatrzymanie krążenia u pacjentki z ciążą pozamaciczną zeby usunąć tę ciążę zgodnie z prawem? Przeciez ta ciąża nie ma szans na rozwój

Gość gość
Kobietyma ustawowo chronić konstytucja w wypadku takiej ciąży, a nie dobra wola lekarza lub jej brak. Myślicie że ginekolodzy pracujacy w szpitalu miejskim będą narażać swoja kariere by ratowac taka kobiete. Ja jako farmaceutka chociaż bardzo bym chciała móc sprzedać tabletke po, nie zrobie tego ryzykujac utrate prace i narażając sie na ciaganie po sądach. Podejrzewam wiec że każdy ginekolog bedzie musiał odsyłać kobiete z takim rozpoznaniem do domu.

Gość gość
Co wy porownujecie głosowanie za kadencji PO do chwili obecnej? Czy wy w ogóle macie pojęcie ile głosów ma PIS ?! Sam fakt, że premier wypowiada sie iż popiera te ustawę jest okazaniem całkowitego braku szscunku do zdrowia i życia polskich kobiet.

Gość gość
Popieram

Gość gość
Co wy pieprzycie. To dotyczy tylko aborcji bezpośredniej, a nie ciąży pozamacicznej czy poronienia. Widzę że wyobraźnia was ponosi. I dodam , że nie glosowalam na pis i nie popieram ich.

Gość gość
up@ mam nadzieję...

Gość gość
W przypadku ciąży pozamacicznej dochodzi do aborcji w wyniku usuniecia zarodka, nie wiem jaki cel ma kobieta wypisujaca tu że nie chodzi o zaostrznie tych 3 wyjatkowych przypadków. Jasno pis poparł stanowisko biskupów o całkowitym zakazie aborcji nawet w przypadku zagrożenia życia kobiety.

Gość gość
9:33 tak nadal twierdze ze czytac nie potrafisz albo czutasz po lebkach. Art. 2, pkt 2 par 4. "§ 4. Nie popełnia przestępstwa określonego w § 1 i § 2, lekarz, jeżeli śmierć dziecka poczętego jest następstwem działań leczniczych, koniecznych dla uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa dla życia matki dziecka poczętego." I nadal twierdzisz ze przeczytalas ? Przestancie histeryzowac bo zadna taka ustawa nie zoatanie przyjeta. Poki co zostal.zlozony projekt, ktory nawet pisowi nie jest na reke a wy sie sracie jak nie wiem co. I niech nikt nie przytacza tego co bylo na glosowaniu w 2015 roku, bo co innego jak sie jest w opozycji a co innego jak sie ma parlamentarna wiekszosc.

Gość gość
Oznacza to nic innego jak to ktoś wyżej napisał dobrą wole lekarza a nie obowiazek! Wiesz w ogóle co to oznacza?! Ja w przypadku potwierdzenia takiej ciąży chce być ratowana od razu i natychmiast a nie w przypadku np krwotoku.

Gość gość
Dobra wola lekarza dobre sobie. Ratowanie zycia kobiety okresla inna ustawa o zawodzie lekarza i tam jasno wynika ze lekarz ma obowiazek ratowania zycia itd. Klepiecie po kolei zaslyszane frazesy i same glupio probujecie cos tam soboe interpretowac. W projekcie masz napisane to co w cytacie a w obecenej ustawie masz napisane ze dopuszcza sie przerwanie ciazy w takoch i takich przypadkach. Tez lekarz nic nie ma nakazane....

Gość gość
Heh dokladnie ciaza pozamacicza to bezposrednie zagrozenie zycia kobiety i nikt nie bedzie czekal na krwotok czy pogorszenie stanu zdrowia. Tyle ze kozy w pl uwielbiaja ulegac zbiorowej histerii. Ja mam w kwestii aborcji bardzo liberalne poglady i dla mnie obecna ustawa powinna byc rozszerzona albo antykoncepcja powinna byc refundowana, ale nie dam sie poniesc zbiorowej panice, bo gadanie to jedno a czyny to drugie.

Gość gość
Zmuszanie kobiet do rodzenia kalekich dzieci czy poczetych z gwałtu i NIE przerywanie ciąży a NAKAZ jej podtrzymania nawet w sytuacji zagrożenia życia kobiety to twoim zdaniem zbiorowa histeria. Ten cytat powyżej dotyczy OBECNEJ ustawy a nie po zaostrzeniu.

Gość gość
Autorko przerwanie ciąży pozamacicznej to nie aborcja ponieważ nie jest możliwe aby dziecko z takiej ciąży się urodziło. Co nie oznacza, ze zgadzam się aby ta ustawa weszła w życie..

Gość gość
W gwatemalii jak kobieta poroni to idzie do wiezienia, bo uznane to jest ze chciała usunac... cofiecie sie do sredniowiecza... ciesze sie ze nie mieszkam w pl...

Gość gość
A w Dżibuti kobieta idzie do pierdla jak tylko pomyśli o tym, że mogłaby poronić... Przeczytajcie dokładnie projekt tej ustawy (który i tak nie wejdzie w zycie) - jak juz ktoś wam wyżej pisał - i przestańcie z siebie robić idiotki.

Gość gość
gość dziś Skoro "życiem poczętym" ma być plemnik połączony z komórką, to nieważne, że ciąża pozamaciczna się nie rozwinie. Sama ciąża pozamaciczna nie jest bezpośrednim zagrożenie, dopiero krwawienie do otrzewnej nim jest. Tak samo wedle tej definicji w kobiecie będzie rozwijał się zaśniad, który nie jest nawet płodem, ale powstał z komórki i plemnika, czyli jest "życiem poczętym". Pomijam np. nowotwory, których rozwojowi sprzyja ciąża, więc zostaje chemia, bo usunięcie będzie podlegać pod paragraf, bo to nie będzie czynność lecznicza, tylko aborcja.

Gość gość
Jak juz tak interpretujesz tochemii tez nie bedzie mozna brac bo spowoduje obumarcie plodu.... Eh. Mam wrazenie ze na topiku wypowiadaja sie w duzej mierze kobiety ktore zdrowy rozsadek zostawily... Sama nie wiem gdzie.

Gość gość
A ja straciłam swoją ciążę, miałam zagrożenie życia. To jest tak ogromny szok czekasz aż na usg lekarz pokaże ci zarodek a słyszysz :Czeka pania operacja. Milion myśli żal złość strach. Na myśl o tym że miałabym szukać podziemnia aborcyjngo by sie ratować robi mi sie słabo. Dlaczego biskupi czytajac dziś list mówią o tym że chronią życie od poczecia jednoczesnie chcac bezsensownie doprowadzić kobiete do śmierci ją i jej płód który i tak sie nie rozwinie. Myślę że ustawy w takiej formie nikt nie przyjmie. Mam taką nadzieje.

Gość gość
gość dziś O Boskich Matkach fundacji Rak'n'Roll nie słyszałaś? Jak widać można się leczyć onkologicznie w ciąży.

Gość gość
Owszem to jest projekt ustawy, i wcale nie jest powiedziane, że nawet jeśli przejdzie to w tej właśnie postaci. Ale: - z tego nieszczęsnego Art. 2, pkt 2 par 4. "§ 4. Nie popełnia przestępstwa określonego w § 1 i § 2, lekarz, jeżeli śmierć dziecka poczętego jest następstwem działań leczniczych, koniecznych dla uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa dla życia matki dziecka poczętego." - tutaj kluczowe jest słówko BEZPOŚREDNIEGO - bo zostaje spore pole do interpretacji - i nie mówię, że wszyscy, ale część lekarzy (np. ci od klauzuli sumienia) może zwlekać w oczekiwaniu aż to zagrożenie w ich opinii stanie się BEZPOŚREDNIE - żeby nie ryzykować - po drugie - przy takich zapisach jeżeli poronisz naturalnie to może ci wejść prokurator, żeby sprawdzić, czy przypadkiem nie spędzałaś płodu - ja sobie nie wyobrażam że przy takiej tragedii jak poronienie - tracę ciążę - a tu mnie wzywają do złożenia wyjaśnień - bo jestem automatycznie podejrzana. - po trzecie - badania prenatalne np. amniopunkcja - myslicie, że tak chętnie będą lekarze kierowali na te badania, skoro obarczone są one niewielkim ale ryzykiem? - po czwarte - to akurat w kwestii ciąży z gwałtu - co Zandberg słusznie podniósł - kobiety będą się jeszcze bardziej bały zgłaszać gwałt na policję - bo to nie gwałciciel będzie pod lupą a one. I tak jest upokarzające, często traktowane są jako po części tego gwałtu winne :( A na pewno większość będzie chciała sobie zostawić furtkę, żeby nie musieć dziecka z gwałtu rodzić. A podziemie aborcyjne i turystyka aborcyjna jak kwitły tak teraz będą kwitły jeszcze bujniej. A czy będzie przegłosowane czy nie - to się okaże. Może to i histeria, ale moim zdaniem PiS jest w tym momencie na tyle nieobliczalny, że spokojnie mógłby przegłosować. Łamią prawo, rozmontowują państwo, rozwalają budżet, nie obchodzi ich nawet zachowanie pozorów praworządności - co mają do stracenia? Jeszcze minimum 3,5 roku ich rządów - więc nie ma lepszego momentu niż teraz. I co, wyjdą ludzie na ulice? I co zrobią?

23.36- nic dodać nic ująć dodam jeszcze że chociaż sama ciąża pozamaciczna jest traktowana jako stan zagrożenia życia, a o tyle nie jest stanem "bezpośredniego" zagrożenia życia a w tym przypadku to słowo klucz Oznacza to ze ginekolog stwierdzając ciążę pozamaciczną ma czekać aż stan pacjentki będzie krytyczny w związku z rozerwaniem jajowodu i masywnym krwotokiem do otrzewnej i dopiero wtedy podejmie interwencję. Śmiertelność w tej sytuacji to ponad 30%. Oczywiście jajowód kobieta ma już wtedy z głowy

Gość gość
Ślę wyrazy oburzenia! :D

Gość gość
A może to inne partie polityczne podkręcają temat żeby PIS stracił w oczach wyborców? Nie zdziwiłaym si, jakby tak było!

Gość gość
Oczywiście, że kaczorysci wszędzie widzą spisek. W uzasadnieniu do ustawy jest wyraźnie napisane: "Co więcej, wedle współczesnej wiedzy medycznej, przy zastosowaniu zdobyczy współczesnej medycyny, jeżeli zagrożenie dotyczy zdrowia matki, dla jego uchylenia nie jest konieczne zabicie dziecka." Dla mnie to oznacza wprost, że w przypadku cp nie jest konieczne dokonanie aborcji. Tak was omamiło 500 zł, że jesteście w stanie na wszystko przymknąć oko, byle pieniądze wpływały na konto.

Gość gość
"tez mysle,ze to nie przejdzie. to by bylo polityczne samobojstwo dla pisu...poza tym to narusza prawa czlowieka" Właśnie chroni prawa człowieka. To prawo do aborcji narusza prawa człowieka

Gość gość
ale świrujecie. Wiadomo że sytuacja zagrożenia życia kobiety jest zupełnie inna, czyli na pewno nikt nie zostawi kobiety z ciążą pozamaciczną samej sobie. Wg mnie wymyślacie głupotki już byle krzykać

Gość gość
To ustosunkuj się do cytowanego powyżej uzasadnienia ustawy. Osoby mądrzejsze niż ty twierdzą, że to może rodzić różne możliwości interpretacyjne, najpierw dla lekarza a potem dla sądu. Poczytaj i przemyśl sprawę. Mam wrażenie, że pisowscy spamerzy ruszyli do ataku, bo wszędzie pojawiają sie tego typu wypowiedzi, a wcześniej ich nie było.

Gość gość
Mi też przyszło do głowy że ktoś rozdmuchuje aferę tylko po to by zdyskredytować obecną partię rządzącą... A Ustawa wg mnie nie przejdzie

Gość gość
Nie przejdzie, nie przejdzie... żebyście się jeszcze nie zdziwiły ;)

Gość gość
Głupie pipki jesteście. Nie wiecie, że zawsze zaczyna sie temat aborcji, (albo wymiennie związków tzw partnerskich i ich praw) kiedy przewala się po cichu inne ważne ustawy. To takie igrzyska dla ludu ciemnego, zeby się emocjonował, podczas gdy rządzący kręca swoje lody