Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy osoba leczaca sie psychiatrycznie powinna powiedziec o tym swojemu nowemu

Polecane posty

Gość gość
jak wier/rd/ol dostanie to zobaczy

Gość gość
to zależy na ile dana osoba jest świadoma swojej choroby i na ile otoczenie o tym wie. Prawdę mówiąc w objawach dla otoczenia to nerwica przypomina cukrzyce - jak cukrzyk zapomni tabletki to może stać się nieprzyjemny. W moim przypadku to głównie zamartwianie się do chorego stopnia, ale wiem, że muszę uważać jak nad tym panować. W pracy kieruję zespołem i nawet jak w środku krew mi się gotuje to staram się uwagę zwracać spokojnie, a jak mam zły nastrój w domu to wprost mówię, żeby dać mi chwilę.

Gość gość
Ludzie, nerwica to nie znaczy zawsze ze ktos jest g***towny i krzyczy na innych. sa tez po prostu stany lekowe, napady paniki itp

Gość gość
...ciekawa dyskusja

Gość gość
same ataki paniki mogą różnie wyglądać u różnych osób. Dlatego dobrze jest o tym rozmawiać, chociażby żeby ludzi uświadomić.

Gość gość
opisz te ataki paniki

Gość gość
w moim przypadku przyśpiesza mi akcja serca, mam papilacje, tracę koncntrację i mam wrażenie oderwania od rzeczywistości. Tak jakby wszystko co się dzieje dookoła mnie nie dotyczyło, czasami nie rozumiem co się do mnie mówi (słyszę głosy, ale nie wyłapuję sensu, jak sluchanie radia w tle). To ma miejsce z zasady wtedy kiedy stres długo narasta (np. pierwszy dzień w pracy). Czasem, ale nie zawsze, pojawia się hiperwentylacja. Z nagłym stresem radzę sobie dużo lepiej i co ciekawe bardzo intensywne sytuacje ogarniam bez problemu bo adrenalina skacze i najwżej potem muszę na chwilę usiąść, złapać oddech i uspokoić serce. Najgorsze są te ataki które przychodzą same, bez konkretnej przyczyny.

Gość gość
Moim zdaniem psychoterapia może tu bardzo pomóc, jeśli cokolwiek zależy od kondycji psychicznej to takie rozwiązanie da najlepsze efekty. Możesz znaleźć pomoc na szukamterapeuty.pl jeśli nie wiesz gdzie się udać.

Gość gość
Pieprzeni spamerzy

Gość Roman77
Jeśli świadomie wprowadzasz partnera z błąd, to jest to bardzo nie w porządku. Nawet gdyby Wam wyszło i zataisz fakt schorzeń psychicznych, to prawdopodobnie facet i tak Cię zostawi. Poczytajcie w http://www.psychiatria.pl/dzial/schizofrenia/208/1.html czym naprawdę są problemy psychiczne. Z taką osobą po prostu ciężko wytrzymać, jeśli się nie wie, że ten ktoś choruje.

Gość gość
osoby leczące się psychiatrycznie to egocentrycy, niedojrzali egoiści skupieni tylko na sobie; wiem bo mój ex taki był i dlatego już nigdy bym sie nie zadała z żądnym psycholem co sie leczy na głowę. Niektórzy robią z siebie wielkie ofiary i wymuszają tym wspólczucie na innych bo przecież oni sa tacy biedni chorzy, chcą, żeby każdy się nad nimi litował. Mój ex mimo że zdrowy to pierwszy pchał się do autobusu, popychał innych ludzi byle tylko zająć wolne miejsce bo on uważał, że jemu się wszystko należy. Jak go zostawiłm to tak mnie zwyzywał jak menel spod budki z piwem, mimo że sam o soebie miał wysokie mniemanie. typowy psychopata. lepiej od takich uciekać, szkoda życia na wariatow

Gość gość
nie każdy jest twoim byłym, a bycie dupkiem takim jak on nie jest cechą zaburzeń psychicznych.

Gość gość
wariat to zawsze będzie wariat nic pewnego i zawsze strach bo to jednak wariat

Gość gość
a ignorant zawsze będzie ignorantem? Strach przed czym?