Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość farba z mlekiem

Jakie imiona dajecie swoim dzieciom urodzonym zagranicą?

Polecane posty

Gość farba z mlekiem

czy bardziej lokalnie brzmiące imiona czy jakieś mieszane?

Gość gość
My z mezem nazwailsmy naszego synka Mohamed bo to takie modne teraz imię. A córeczka jak kiedys sie urodzi bedzie sie nazywała Samantha. W końcu my zmywaki za 1100f pełną gebą buehehehehahahahah :D

Gość gość
Córka ma miedzynarodowe brzmi tak samo wszedzie, a syn typowo polskie.

Jedna sprawa jest jak oboje rodzice są Polakami i zostają na stałe albo nie, a inna jak dziecko nosi miejscowe nazwisko. Wtedy ciężko dać polskie imię, którego tatuś nawet nie wymówi :D

Gość gość
Każdy tutaj dba, żeby się nauczyć wymowy obcych imion i nazwisk - to nie jest problem.

Gość gość_ann
są imiona spotykane w różnych językach, nie tylko w polskim, np. anna, robert, więc to też jakaś opcja, btw z pewnych względów lubię Twoje posty haze

Kiedy mi się podobają takie, których odpowiedników nie ma :D Tzn. są, ale po polsku brzmią paskudnie.

Gość gość_ann
to nadaj takie, jakie Ci się podoba (jak przyjdzie ten czas)

Imię już dawno wybrane. Na 100 % będzie William.

Gość gość_ann
a jeśli dziewczynka?

Mało prawdopodobne :D A jak będzie, to się będziemy zastanawiać. Oby nie, bo wolałabym mieć chłopca i święty spokój.

Gość gość
Buhehehe william:D co za antypolska wieśniara :D

Nie antypolska, po prostu za rok będę Polką tylko z pochodzenia, bo obywatelstwo będę mieć już Zjednoczonego Królestwa. A imię jest rodowe, mój ma tak na drugie, więc wypada, żeby "dziedzic" miał na pierwsze.

Gość gość_ann
to już można Ci gratulować? mi się angielskie imiona podobają, szkockie też byłoby fajne

Daj spokój, za 5 lat pogadamy o gratulacjach :D Jeszcze nie czas. Ale poczyniliśmy pewne ustalenia i będziemy się tego trzymać.

Gość gość
polka z pochodzenia ale na polskich portalach musi pisac buehehee :D w uk kazdy głupi moze dostac obywatelstwo po kilku latach wiec nie szpanuj wiesniaro

Gość gość_ann
czuć lekką zawiść, czy zwyczajne trollowanie? napisałabym, że typowo polska cecha, ale podobno jednak nie, ja uważam, że trzeba i warto się asymilować, poza tym jest to bardzo ciekawe (takie dwa życia w jednym) i kto powiedział, że polskie imię lepsze? dziecko ma dwoje rodziców i jeżeli jedno z nich jest cudzoziemcem to warto wziąć pod uwagę w jakim kraju będzie dorastało

Gość łajzy i pijacy
Haze, polką z pochodzenia to może być np. twoja córka urodzona zagranicą, ty będziesz zawsze polką nawet jak zmienisz papiery lub/albo pozbędziesz się polskiego obywatelstwa. A już druga generacja ( dzieci twoich dzieci ) to napewno będzie polskiego pochodzenia bo szansa że będą mówić po polsku czy coś wyniosą z kultury czy mentalności będzie blisko zera. Tak niestety jest i żadne starania nic nie dadzą, z wnukami po polsku nie porozmawiasz i to 100% pewność.

Z dziećmi też nie będę rozmawiała po polsku raczej. Nie mam w Polsce rodziny, z którą dzieci mogłyby mieć kontakt w przyszłości, więc nie ma potrzeby uczyć ich polskiego. Z kulturą będę mieć do czynienia o tyle, o ile będą czytać polskie książki. Nie zamierzam ich polonizować.

Gość gość
Jak to mozliwe zeby nie miec w Polsce rodziny? Z domu dziecka jestes czy spod warzywniaka?

Gość wuefista prawie bingol
wszyscy zmarli z zazdrości, tak bywa

Gość gulivers travels
Haze, zmieniłaś swoje polskie imie na lokalnie brzmiące? czy masz takie że nie wiadomo co ty i kto ty?

Gość gość
polska kultura hahaha.... chlanie i co drugie słowo kur....a, ummm no thanks, dzieci nic nie stracą nie znając tego

Gość gość
"urodzonym zagranicą" BUEHEHEHEHEEEEA cóż za polszczyzna :D :D emigracyjne durnie , wyjechał sam odpad co nawet polskiego sie nie nauczył nigdy :D

Gość gość
Haze ,zawsze jest warto uczyć dziecko swojego ojczystegojejęzyka. Co do tematu, to moja córka ma na imię Emilia, Po pierwsze zawsze bardzo mi się podobało, a po drugie zarówno w Polsce jak i w Niemczech normalne i taka sama pisownia.

Gość gość
Moja córka miala angielskie imie zanim wyjechalismy z PL :) Dzis nie ma problemu, nawet nikt jej nie bierze za Polke, chyba ze dojdzie do nazwiska :P Ale to sie niedługo zmieni. Syn ma imie raczej miedzynarodowe, bezproblemowe z wymowa czy pisownia. Maz ma imie miedzynarodowe, Adam. Ja posluguje sie zangielszczona wersja swojego imienia, które brzmi prawie identycznie jak po polsku. Wole to niz ich karkołomne próby wymówienia orginału :D Bardzo podobaja nam sie niektóre tubylcze imiona, ale.. w zestawieniu z typowo polskim nazwiskiem .. wyglada to nieszczególnie:P Moze na drugie imie, ale u nas juz zapózno :) Mówimy do dzieci wyłacznie po polsku, angielskiego nauczyły sie od rówiesników i w szkole:) Umieja tez czytac****isac po polsku ( polska szkoła weekendowa ) Nie planujemy wrócic, chodzi nam raczej o poszezanie mozliwosci dzieciaków :) Sa one dwujezyczne, a młody nawet trójęzyczny , a jeszcze nie chodzi do secondary school, gdzie dojdzie następny język. Nie wyobrażam sobie mówic do dziecka po angielsku, nawet jesli znam go bardzo dobrze.. U córki bedzie sytuacja, ze ona bedzie mówic do dziecka po polsku ( no ja do wnuka nie mam zamiaru mówic po angielsku ), jej mąz po francusku, a otoczenie po angielsku :) Córka nie ma wyjscia, bo ja jak dostane demencji to pierwsze co zapomne to j. angielski :p

Gość gość
nie planujecie wrocic bo zero umieliscie w kraju niedojdy na zmywaku:d

Haze, zmieniłaś swoje polskie imie na lokalnie brzmiące? czy masz takie że nie wiadomo co ty i kto ty? x używam angielskiego odpowiednika. Jak to mozliwe zeby nie miec w Polsce rodziny? Z domu dziecka jestes czy spod warzywniaka? xxx Normalnie. Rodzinę mam, ale nie utrzymuję z nią żadnych kontaktów, więc moich dzieci nawet nie zobaczą. Wszyscy bliscy mi ludzie mieszkają za granicą. Albo w Anglii, albo w Stanach.