Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wiecie ze w Polsce bardzo duzo rzeczy kosztuje tyle samo co za granica

Polecane posty

Gość gość
no nie wiem , jak mi moja mama wyliczyla ile oddaje ze swojej pensji podatek, zus, to wyszlo ze dzo wiecej placi niz ja w szwecji bo oddaje panstwu 30% i nic wiecej nie place ani korony zadnych zusow srusow i innych wynalazkow , mam 70 %procent dla siebie

Gość gość
Usługi są drogie, bo ludzie przyzwoicie zarabiają ;) Jak ja za godzinę swojej pracy dostaję przyzwoitą pensję, to i inni też takie mieć będą.

Gość gość
dokladnie tak jest

Gość ijabuba
Podatki w Pl mniejsze ? Serio ? :D U mnie jest najnizszy corporation tax, czyli podatek dla firm 12,5 % rocznie ! Bardzo rzadko Vat wynosi 23 % a w Pl chyba to jest jedyna stawka:p Jak w Pl jest stawka wynagrodzenia wolna od podatku ? U mnie podatek nalicza sie PO ODJECIU wszelkich zobowiazan z pensji pracownika i dolicza sie ulge miesieczna z podatku. Podatek jest wyliczony co do cenusia, nie ma zadnych nadpłat dla US , na ktorego zwrot czekasz do przyszłego roku, a twoja kasa jest zamrozona.. To US jest od tego by obliczyc ci podatek, rozliczyc****ita wysłac do domu. Ty nigdzie nie biegasz, nie wertujesz ksiazeczek " jak oblizyc swoj podatek za rok..", nie zastanawiasz sie czy mozesz czy nie nie mozesz odliczyc tego czy owego i w jaki spsob.. US potrafi zadzwonic do ciebie i przypomniec ci , ze nie korzystasz z jakiejsc ulgi, która ci sie nalezy ! Tak podatki w PL sa niskie, a panie w US pomocne :) Nigdy nie bylam w US u siebie wszystko zalatwiam online..

Gość ijabuba
Zastanawiajac sie nad cenami w Pl bezcelowe jest przeliczanie euro, funtów czy koron na zł.. Tak naprawde liczy sie wartosc nabywcza pieniadza.. Ona naprawde pokazuje czy w danym kraju jest drogo czy nie.. Przykladowo w PL zarabiacie miesiecznie 2000 .. jednostek, jakichkolwiek. Ja u siebie tez zarabiam te 2000 jednostek.. I wtedy mozna porównac ile podstawowoych produktow spozywczych, koszty czynszu, paliw, mediow, usug etc. wystarczy oplacic z tych 2000 jednostek.. Np. u mnie bochenek sredniego chleba 2 jednostki, kostaka masla 82 % niecale 2 jednostki, 2 litry tlustego mleka 1,49 jednostki tacka pomidorow ( 6 sztuk )1,60 jednostki, 300 gram zóltego sera w plasterkach 1,50 jednostki 10 duzych jajek niecale 2 jednostki prad za 1 miesiac( dom ok 100 m2 ) 35 jednostek, litr benzyny 1,92 jednostki net bez limitu + telefon 55 jednostek miesiecznie, papierosy 10 jednostek za malboro i uwaza sie ze sa drogie ) przecietne skórzane buty dla dorosłego 60-80 jednostek wizyta u fryzjera 30 jednostek , bez farbowania kurczak 1,5 kg 4 jednostki 1kg wolowiny 10 jednostek I tak by mozna w nieskonczonosc.. To sa przecietne ceny z popularnych marketów, mozna kupic i drozej i taniej i bio i eko, jak ktos chce czy go stac.. Pl jest koszmarnie drogie w stosunku do przecietnych zarobków.. Naprawde zakup pralki, czy zmywarki czy odkurzacza z tygodniówki nie stanowi problemu nawet przy zarobkach minimalnych ! A w PL ?

Gość ijabuba
W panstwowej szkole np. u mojego syna od 6 lat oplata szkolna wynosi 100 jednostek.. a zawiera ubezpieczenie i oplate za szkolne podreczniki.. Nie płace nic wiecej , zadnych komitetów, wycieczki szkolne placi sie osobno a zawsze sa dotowane z powiedzmy komitetu rodzcielskiego. Kazdy rodzic dostaje dodatek na dziecko w tej samej wysokosci , bez wzgledu ile zarabia! To sa pieniadze dla dziecka i sytuacja materialna rodziców jest bez znaczenia. Na 3 dziecko dostaje sie wiecej i na nastepne tez.. Nie mówiac juz o darmowych przedszkolach dla 3 latkow.. Co prawda jedynie 3 godziny dziennie, ale zawsze. Co jak co ale PL nie mozna nazwac krajem tanim..

Gość gość
ljabuba dobrze piszesz , czysta prawda

Gość gość
Właśnie zrobiliśmy w Danii zakupy, wydałam ok 120zł za dwie pełne siaty, spokojnie w Polsce wydaję tyle samo. Inna sprawa, że w Danii nie wiedzą co to dobre jedzenie.