Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madame zielona

Mam dosyc bycia za granica. Chce juz wrocic

Polecane posty

Gość madame zielona

Mial byc rok a zeszlo na 15 latach. Juz nie mam sily tu bycia chce wrocic niz sie tu tulac. Za mna nie udane zwiazki i mnostwo przeprowadzek, ciezko o prace, wszystko drogie i wieczna niepewnosc o jutro, samotnosc, brak rodziny. Rzygac mi sie chce ta zagranica. Ale boje sie wrocic. prosze poradzcie

Gość gość
może weź się ograrnij? 15 lat to trochę długo żeby nie móc sobie życia ułożyć i po takim czasie nie można zwalać tego na bycie za granicą.

Gość gość
A jak często bywasz w Polsce?

Gość gość
Jak sie pracuje u polaczkow to i 100 lat za malo zeby stanac na wlasne nogi:O

Gość madame zielona
Do pierwszej odpowiedzi- jesli nigdy nie mieszkales (as) za granica nie mozesz zrozumiec co to jest. Mieszkam w jednym z najdrozszych miast na swiecie gdzie albo zarabiasz kupe kasy i mieszkasz przyzwoicie albo zarabiasz tyle ze cie stac tylko na kawalerke w obskurnej dzielnicy... Przyjezdzam 2 razy w roku do pl, z tym ze w pl mam wlasne mieszkanie wiec chociaz tyle. Tutaj mam niby prace ale nawet mnie nie stac na wynajecie mieszkania

Gość madame zielona
I boje sie tu zostac bo czas leci a ja mam juz 36 lat co z tego ze znam dwa jezyki i pracowalam zawsze tutaj ale tu jest miasto ludzi zestresowanych, samotnych, rozwodnikow a ja chce miec swiety spokoj i byc blisko rodziny. Ale z drugiej strony boje sie ze w pl nie dam sobie rady ze z praca ciezko i ze bede bardzo zalowac prosze pomozcie co mam robic bo az glowa peka

Gość gość
Zna dz dwa języki i słabo zarabiasz. Coś nie trzyma to kupy. Dlaczego twoje związki się rozpadły ? Nie mów, źe byłaś z obcokrajowcami. Przecież wy POLKI wolicie obcokrajowców. Wielu ludzi Polaków po powrocie do Polski , rezygnuje i wraca zagranicę. Tu też jest drogo i słabo z pracą.

Gość gość
Powrócisz do kraju i będziesz tego żałował. Tak większość Polaków robi I ponownie wyjeźdza z kraju.

Gość gość
Serio uwazasz ze w Polsce gdzie ceny sa takie same a umowy smieciowki bedzie lepiej i stabilniej? Znasz 2 jezyki i sie nie zaaklimatyzowalas? Tez mieszkam za granica, w drogim miescie, znam biegle jezyk kraju i naprawde dobrze sie tu czuje. Co nie znaczy ze bylo jak po masle. Ale w PL byloby znacznie gorzej. Wiem z doswiadczenia

Gość gość
Jeżeli bywasz w Polsce kilka razy w roku to znasz realia. Wracaj, ale nie zatrzaskuj za sobą drzwi na ponowną emigrację. Jakoś wszyscy znajomi nawiewają z powrotem za granicę po najwyżej roku w Polsce.

Gość madame zielona
Wiem ze was to dziwi dlaczego w wieku 35 lat i sama..? co ze mna nie tak..? tez sie dziwie ale prawda jest taka ze tutaj jest zupelnie inaczej niz w pl- np sluby praktycznie nie istnieja bo ludzie bardzo boja sie rozwodow i kosztow z tym zwiazanych. Moj byly partner tez 35 lat zamiast myslec o rodzinie to woli grac w gry komputerowe i wloczyc sie z kumplami po barach. Mam bardzo duzo znajomych w moim wieku samotnych i nikogo to nie szokuje.Takie tu zycie, zero zycia rodzinnego, praktycznie co druga osoba to po rozwodzie albo samotna. Co do pracy coz, z praca nie jest zle ja nigdy nie narzekalam ale to sa prace przecietne biorowe a tutaj jest ogromny kryzys mieszkaniowy poprostu mieszkan nie ma- na jedno mieszkanie jest ok 100 osob i ceny sa poprostu makabryczne! wiec owszem, moglabym tu zostac i mieszkac jako stara panna w kawalerce i pracowac w stresie zeby tylko moc posplacac rachunki...

Gość gość
I zeby odpowiedziec na pytanie- nie, nigdy nie wolalam obcokrajowcow , tutaj ci stad sa zadufani w sobie bo mysla ze kazda polka leci na papiery kot by sie usmial bo ja ich papiery zawsze mialam gdzies. Wolalabym fajnego faceta Polaka, uczciwego i pracowitego no ale niestety nigdy mi sie taki nie trafil

Gość gość
skoro jesteś niedorajdą to nigdzie sobie nie poradzisz

Gość madame zielona
I jeszcze jedno- jezdze do PL ale realiow tak dobrze to nie znam ..Nigdy tam nie pracowalam wyjechalam zaraz po maturze wiec nie mam pojecia jak sie pracuje w PL. Wiem tylko ze drozyzna szalona nie wiem skad te kosmiczne ceny to troche sprawia ze mam watpliwosci no ale ..Teskno mi coraz bardziej, za ludzmi za polskoscia, za wszystkim nie wiem juz sama

Gość gość
nie wracaj nie masz po co

Gość gość
Jest po co przecież polska wg wskaźnika rozwoju społecznego Human development Index w skrócie HDI jest krajem bardzo wysoko rozwiniętym na 36 miejscu na 49 bardzo wysoko rozwiniętych krajów i 187 wziętych w rankingu ostatnio wprowadzili pięćset złotych na dziecko i wiesz że namysłów to miasto powiatowe w województwie opolskim w powiecie namysłowskim ma 16 tysięcy mieszkańców i tablice rejestracyjne ona

Gość madame zielona
Nie jestem niedorajda. Zrobilam tutaj szkole(uczac sie pracowalam zeby sie utrzymac) znam biegle tutejszy jezyk + angielski. Nigdny nie pracowalam jako sprzataczka jak wiekszosc tutejszych polek. Kupilam mieszkanie w polsce, mam sporo oszczednosci wiec nie mysle ze jestem niedorajda

Jak znasz dobrze jakiś język obcy to w Warszawie znajdziesz pracę przyjeżdżaj! Mam znajomą ,która zna dobrze j. niemiecki ponieważ wychowała się w Niemczech i teraz w wieku 22 lat zarabia prawie 5 tys netto!! Dodam ,że niedawno skończyła zaocznie liceum i jeszcze nie ma matury! Pracują z nią osoby po germanistyce lub innych studiach językowych i ona lepiej sobie radzi od nich! Odłóż kasę na powrót wynajmiesz na początek pokój ,a później coś większego.