Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość przestraszony

jak oswoić dziecko z przedszkolem

Polecane posty

Gość gość przestraszony

córka ma prawie 3 lata , o września ją daję do przedszkola ale boję sie jak to będzie córka jest inteligentna,ładnie mówi zdaniami ma duży zasób słów , odpieluchowana w wieku 2 l i 2 m , teraz już nawet śpi bez pieluchy układa puzzle , umie liczyć i zna połowę literek ale jest dzieckiem nieśmiałym i nie ufnym, jak jestem w pracy zostaje z babciami na zmianę, ale ogólnie oprócz mnie, meża i babć z nikim innym nie zostawała nigdy, lubi dzieci , przywita się ale czasem jest troszkę dzika np. na sali zabaw chłopczyk chciał ją wziąść za rękę a ona się krzywiła i uciekła od niego , ale nie zawsze tak jest boję się że wpadnie w tym przedszkolu w histerię i nie będę mogła jej zostawić , jakie są wasze doświadczenia

Gość gość
Z doświadczenia: popłacze popłacze i się uspokoi. Wychodź z nią jak najwięcej na place zabaw, do bajkolandów, w miejsca, gdzie będzie dużo obcych dzieci. Niech uczy się swoich reakcji na to, że ktoś nagle może podbiec, może ją potrącić, że może zagadać, może zaproponować wspólną zabawę albo odwrotnie - wyrwać jej z ręki misia. Masz jakąś przyjaciółkę? Zostaw ją na kilkanaście minut, potem pół h, później godzinę z kimś nowym, nie tylko z babcią. Chadzaj z nią na spacery przy przedszkolu - pokazuj bawiące się tam na podwórku dzieci, wytłumacz, że opiekują się tam nimi miłe panie, że wszystkie dzieci bardzo się tam lubią. Puść jej bajki: świnkę Peppę, Tosię i Tymka, Maksa i Rubby (wszystko na yt), odcinki o tym, jak idą do przedszkola, są, moja też oglądała (Tosia i Tymek przypadł jej do gustu najbardziej, bo są realne, prawdziwe, pokazują też lęki dzieci i tłumaczą, że są niepotrzebne ale zupełnie normalne). Słuchaj, umówmy się - cokolwiek byś nie zrobiła i tak nie unikniesz tego, że na początku będzie trudno ;) Przestawi się, zatrybi, tylko daj jej (i sobie) czas ;)