Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

na ile alimentów od ojca mogę liczyć?

Polecane posty

Gość gosc0
A skąd ten kredyt w ogóle się wziął? Próbowałam się przebić przez cały temat i ciężko ogarnąć. Tyle co rozumiem, że aktualnie studiujesz i masz 22 lata. I mama po udarze i jeszcze jest rodzeństwo.

Gość gość
gosc0 dziś ...Kiedy rodzice się rozwiedli np, czy były wtedy przyznane alimenty, skąd kredyt itd itp... Podał, że kredyt został wzięty przez ojca, na rozwinięcie działalności gosp. Zabezpieczeniem kredytu była ich chałupa. x ...Spłata kredytu ojca nie przechodzi na dziecko, więc dlaczego autor ma to spłacać?... Żeby jego, matki i rodzeństwa z licytowanej chałupy nie wywalili pod most. Ojciec wyniósł się do swojego brata i żadnych dochodów nie posiada. Jeśli masz jakiś pomysł, na zablokowanie egzekucji z tej chałupy, to uznam Cię za dobrego szpeca :). x Tak na marginesie: to czy weszły w styczniu przepisy ograniczające dziedziczenie długów?

Gość gosc0
Tak na marginesie, czy znasz pojęcie dziedziczenia? Bo z tego co ja przeczytałam to szanowny ojciec śmie żyć niestety.

Gość gosc0
A może wypadałoby posłuchać co autor ma do powiedzenia? Skoro dla Ciebie to jest jasne to ok, gratuluję :D Nie, nie mam pomysłu, bo nie znam całej sytuacji prawnej, ot co. Skoro mieszkanie ma być zlicytowane, a autor nie jest jego właścicielem to po co kredyt spłacać? A jeśli o to chodzi to i tak pójdą pod most i tak, jeśli sytuacja prawna lokalu nie jest uregulowana.

Gość gość
Spłaca kredyt, by bank nie wszczął egzekucji. Do tego momentu chałupa jest przecież ich wyłączną własnością. x O przepisy dziedziczenia długów, pytam z "innej beczki". Pamiętam, że miały wejść, ale nie wiem, czy weszły.

Gość gosc0
Ale nie wiesz jak jest przecież, o to mi chodzi. Skąd wiesz, że jest ich własnością niby? Jeśli autor nie ma tytułu prawnego do zajmowanego lokalu, czy tam chałupy to w tym momencie spłaca dług ojca tylko i wyłącznie. A tatuś sobie szaleje i z tego co widzę to tylko jedzie po psychice autora. Bo wywalić i tak ich wywalą. Według prawa ich interesuje kto jest właścicielem danej nieruchomości, a nie kto to spłaca. A jeśli tatuś ma tytuł prawny no to cóż, autor spłaca jego długi, a i tak go z tej chałupy wywalą.

Gość gosc0
I nie ma czegoś takiego jak "przepisy dziedziczenia długów". Co najwyżej prawo spadkowe :)

Gość gość
gosc0 dziś Aleś Ty marudna :P. I dziwić się później, że opowiadają o Was dowc**y, jak to książek telefonicznych uczycie się na pamięć :P. W dziale prawo spadkowe, miały być wprowadzone zmiany przepisów, ograniczające możliwość dziedziczenia długów. Teraz już lepiej brzmi :P ? I tak wygooglałbym to, gdyby było mi potrzebne. Zapytałem z ciekawości. x Musi być tytuł i hipoteka, skoro stanowi to zastaw dla kredytu. Kredyt na 200tys brał w czasie małżeństwa, więc żona musiała podpisać i bez względu na kogo jest chałupa, bank zabierze ją w momencie niespłacania kredytu. Rok temu wybroniłem kumpla, któremu komornik chciał zlicytować mieszkanie warte 300tys na poczet spłacanego co m-c, wypowiedzianego kredytu na 20tys. Teraz pożegnam Cię :) . Skończyłem kurowanie podtrutego żołądka i wreszcie będę mógł spokojnie zasnąć :).

Gość gosc0
Dobranoc :) Tak dla Twojej informacji nie jestem panią mecenas :D A marudna i owszem jestem, bo mnie wkurzają przepisy bezsensu. Zresztą ogólnie prawo cywilne masz takie, że się zawsze w jakąś lukę prawna wstrzelisz ;) Mój ojciec był mistrzem działania tzw. na pograniczu prawa ;) Ale jak nie ma przepisu to co Pan zrobisz, nic Pan nie zrobisz :D

Gość gosc0
Na podtruty żoładek się prawem zajmować? :D No gratulacje, to nie mogłeś sobie muzy jakiejś włączyć chociażby? :D