Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ToZnowuMy

zebromarchewka

Polecane posty

Gość to ja od kota
Dobranoc ludziki kochane :) bardzo madre ludziki :)

Gość to ja od kota
Modelko fajna łapka, ja nie umiem takich wysylac :) musze sie nauczyc

Gość gość
Znakazlam mordki ciekawe czy pojda

Gość Hehgość
Iiiitam Modelko ;-) Współczesne wielbłądy .... nie to co onegdaj ;-) Dobranoc WSZYSTKIM :-)

Gość to ja od kota
Nie przeszly :(

Gość As28
Dzień dobry :) Wczoraj padłam przed 22.00 . Tak jak wieczór miałam udany, tak noc była strasznie męcząca. Bardzo często się budziłam i kręciłam po łóżku. Nawet otwarte okno na oścież nic nie dało, bo było bardzo duszno. Dopiero nad ranem na dwie godziny głębokim snem. Takie noce są najgorsze, kiedy człowiek chce spać, a pogoda robi swoje :/

Zażarło mi słowo "zasnęłam" w poprzednim poście.

Waszych "sprzeczek" z nocy nie będę komentować ;) Kicia te żarty znałam wcześniej, ale zawsze miło sobie coś takiego przypomnieć (szczególnie ten z żoną) :D Miłego dnia moi Kochani :)

Gość To ja od kota
As wczesnie wstala Witajcie czlowieczki . Dzisiaj truskawy juz sa slodkie ;) Zeby ogórki nie byly rozflaczale to mozna zalać goraca woda ;) Ja robie z woda prosto z kranu i sa super :)

Gość gość
Witajcie :-) Przypomniałem sobie co z tymi ogórkami trzeba było zrobić :-) Woda gorąca, tak jak zaleca Kicia Dawałem do słoików (1litr) dwa ząbki czosnku, przekrojone, jeden na dno słoika, drugi powyżej. Podwójną ilość korzenia chrzanu. Reszta zielska standardowo. No można ew. sypnąć troszkę gorczycy. Soli się daje od jednej do trzech łyżek stołowych na litr wody. Ja akurat wolę dać mniej czyli jedną łyżkę. Doprowadzałem do małosolnych i dopiero zakręcałem słoiki. Później wynoszę do piwnicy inaczej zimy by nie dotrwały :-D Kiedy się zrobią małosolne było wiadomo po garze z kamionki, w którym kisiła się partia ogórków do natychmiastowego spożycia. Niektórzy dorzucają jeszcze liście wiśni, porzeczki czy dębu. Ale to już są ogórki o innym smaku i nie każdemu pasują. x Dzisiaj robię eksperyment z produkcją serka ziołowego o smaku almette. Na bazie jogurtów greckich doprawionych solą i ziołami. Zawiązałem w trójkątny rękaw, wywiesiłem na balkonie i wieczorem się dowiem co z tego wyszło. A obcieka już tak od wczoraj :-) H-g

Gość To ja od kota
Wlasnie, liscie wiśni i orzecha włoskiego dawalam, bo byly w ogrodzie , marchew czosnek koper , woda musi byc odpowiednio osolona. Mama jak mnie uczyła mowila ze na duzy 5 litrowy sloik duzych piec lyzek soli :)

Bo kochani na litr wody przyda jedna łyżka stołowa soli. Moja mama dawała kiedyś liście czarnej porzeczki, ale teraz nie mamy jak ich pozyskać. W tamtym roku robiliśmy więcej sałatek ogórkowych a kiszonych tylko 5 słoików. Teraz częściej takie przetwory podrzucają mamie dwie koleżanki i oczywiście Pani Ela jest dostawcą naturalnych soków z malin dla mojego syna na zimę :) Tak samo jest pod koniec wakacji z warzywami i owocami z pola i ogrodu ;)

Gość To ja od kota
Modelka zrobi sobie deo z cynamonu a ja perfumy z lipy. Uderzyl mnie w nos taki eliksir cudownosci ze az poczulam w sekunde ze swiat jest piekny. A za chwile poczulam dym papierosowy od jakiegos zula w parku ;) Ten zapach lipy nie byl zwyczajny, akurat tak zalecialo mi do nosa takim czym wiecej niz tylko zapach kwitnacej lipy. Moze dlatego ze przekwita i dodatkowo cos jeszcze w tym czuc, jakby dodatek miodu i karmelu. Czyli jednym słowem cos ze slodycza tajemniczą. Tego sie nie da opisac ;) Zmyslowe to bylo ;)

Gość To ja od kota
Liscie porzeczki obowiązkowo As. Przypomnialas mi o tych listkach. Ja czesto robie malosolne tak do podjadania codziennego :)

Gość gość
Kicia Wiem o czym piszesz :-) Pisałem wcześniej, ze mam nad morze/zatokę 800 m. Dzisiaj tylko dodam, że te 800 m jest wyłożone aleją lipową :-) Lipy nie przekwitają w jednym momencie, taki zapach potrafi trwać tygodniami. Czasem zastanawiam się nawet czy to tylko kwiatostan tak pachnie, bo lipy niby przekwitają, ale zapach przecież pozostaje na długo po. H-g

Gość ojj stara modelka bez związku
gość dziś Łyżka soli na litr wody to b. dobra wiadomość bom już się zastanawiałam czy te w słoju z mniejszą ilością soli się w ogóle ukiszą :) I też dałam podwójną ilość chrzanu, że nawet myślałam, że przesadziłam z tą ilością. I w takim razie wychodzi, że ok. A i podziurkowałam widelcem część ze słoja bo podobno szybciej się wówczas ukiszą. Porównam z tymi z kamionki. Następnym razem zrobię z Twojego przepisu :) Dzięki Ci o wielki H-g :)

Gość To ja od kota
No wlasnie Hg o co chodzi z tymi lipami ? Dlaczego po przekwitnieciu ( juz maja suche kwiatki) tak pieknie to pachnie ? Morze blisko i aleja lip ... zazdroszcze

to ja od kota dziś x Łapka jest tak, że wpisujesz w nawiasach kwadratowych słowo cześć x same uśmiechy i inne tam mordki w nawiasach kiedy są bez tekstu w poście - to się nie pokazują - po prostu znikają i pojawia się tylko pusty post x to samo też jest z innymi emotikonkami kiedy w poście z tekstem za dużo jest ich - wówczas znikają - tacy tu są śmieszni programiści ;)

Gość To ja od kota
Niki nam zaginela

Gość To ja od kota
W nawiasach kwadratowych słowo czesc :) juz sie robi :) 🖐️ Zobaczymy czy pojdzie ;)

Gość To ja od kota
Oooooooo super, dziekuje Modelko , jestes kochana . A jakie masz jeszcze inne sztuczki na mordki ?

Gość To ja od  kota
Co jeszcze w nawiasach oprocz czesc ?

Gość To ja od kota
❤️

To ja od kota dziś x Tak mi się wydaje, że może to być przez olejki eteryczne/pyłki które wytwarzają te kwiatki, które potem się zamykają w takie kuleczki. I dlatego są pachnące. Podobnie jak dziala po ususzeniu mięta czy melisa. Mimo, że wysuszone to nadal intensywnie pachną. Wg prof. Różańskiego to te olejki eteryczne właśnie działają leczniczo np. w melisie. I stan ich rozdrobnienia wpływa na ich skuteczność. Im bardziej rozdrobnione np. susz w saszetkach tym słabsze działanie melisy. Dlatego zaleca kupować tą sypaną (sprawdzoną mam firmę Kawon bo z innych jest gorzka i śmierdząca np. herbapolu śmierdzi świnią - autentyk) albo w doniczce uprawiać i samemu suszyć bez mocnego rozdrabniania by te cenne olejki eteryczne, które odprężają układ nerwowy się nie ulotniły.

Gość To ja od kota
No i nie kazde sie zrobi ;)

Gość To ja od kota
Wlasnie Modelko, przez chwile pomyslalam o olejku lipowym. Znow musze ci podziekowac. Chcialam napisac o olejku lipowym ale balam sie ze pomyslicie ze mi odbija a jednak to prawda- moze byc to olejek lipowy. I wlasnie ja to czulam Modelko w nosie :) taki aromat intensywny ze az słodki :) kocham takie zapachy bo moim ulubionym zapachem jest Angel Muglera , tam jest miod i karmel i czerwone owoce. Teraz wyszedl nowy angel z nutą orzecha laskowego. Ostatnio poprosił mnie pewien pan o podanie nazwy zapachu ktorym pachne , bo szukał zapachu dla swojej kobiety . Bylo mi milo ze sie podoba. Wlasnie pachnialam tym z orzechem laskowym.

Gość To ja od kota
Modelko czy jest szansa ze jak dorwe te kuleczki w ktorych ukrył sie ten zapach to czy na dluzej przetrwa ? Jutro zerwe kilka ;)

gość wczoraj x Serek almette domowej roboty ;) Czego chceć więcej, naturalna pychotka :) Miejmy nadzieję, że się nie ukisił w takiej temp. W sumie, kiszony serek almette - czemu nie ;) x Podgrzewałeś ten jogurt wcześniej czy taki surowy od razu dajesz do obsączenia? x Z takiego joguru oddziela się świetna serwatka. Hmm... Ciekawe jak smakuje z ziołami? x Jakie zioła dodałeś?

To ja od kota dziś x Możesz sprawdzić :) x Dobranoc wszystkim