Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ToZnowuMy

zebromarchewka

Polecane posty

Go艣膰 As28
Witajcie Kochani :) Nie mog艂am z Wami pisa膰, bo mia艂am problemy z laptopem i telefonem. Jeden ruszy艂 dopiero po 艣ci膮gni臋ciu odkurzacza i wgraniu aktualizacji jednego z program贸w, a telefon resetowa艂am i wgrywa艂am wszystko od nowa. Do tej pory samo czytanie waszych post贸w sprawia艂o mi nie lada problem, bo wywala mnie ze strony w telefonie po kilka razy przy przewijaniu :/ Przez to nie mia艂am jak i kiedy pisa膰.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
To zielone stworzenie o kt贸rym pisa艂y艣cie to 艣wierszcz. Pasikoniki s膮 ma艂e, 艣wierszcze maj膮 tu艂贸w wielko艣ci / palca (przez co wydaje si臋 ogromn膮 besti膮), szara艅cza jest jeszcze wi臋ksza i lata膰 zaczyna dopiero po przekszta艂ceniu si臋 w nienasyconego po偶eracza ro艣lin. Zmiana u szara艅czy nast臋puje dopiero po uzyskaniu bod藕ca w postaci braku pokarmu i przerostu osobnik贸w na danym obszarze, wtedy w艂a艣nie zaczynaj膮 偶erowanie na skal臋 plagi.

Udost臋pnij ten post

Co do pasiastych owad贸w, to najtrudniej wkurzy膰 trzmiela do ataku, ale podobno u偶膮dlenie jest bardzo bolesne. Co do szerszeni to si臋 nie zgadzam. Jest je bardzo 艂atwo sprowokowa膰 do ataku co znam z praktyki. Na moich terenach te olbrzymy to standard i z do艣wiadczenia wiem, 偶e s膮 to agresywne owady, kt贸re cz臋sto atakuj膮 w grupie. 6-7 szerszeni jest w stanie u艣mierci膰 konia. Po jednym u偶膮dleniu cz艂owieka wszystko zale偶y od organizmu ze wzgl臋du na mo偶liwo艣膰 wyst膮pienia wstrz膮su anafilaktycznego u os贸b uczulonych na jad pszcz贸艂/os. Kilka szerszeni potrafi spustoszy膰 ca艂膮 pasiek臋 miodnych pszcz贸艂ek :/ A ja to dziadostwo mam za s膮siad贸w praktycznie co roku w mieszkaniu po dziadkach. Gdyby nie siatki w oknach, to by sobie jeszcze wi臋cej gniazd wybudowa艂y na werandzie lub strychu. Co roku sprz膮tamy po kilka-kilkana艣cie trup贸w znalezionych po zimie w domu czy na parapecie. Najbardziej zajad艂e z pasiastych bzyk贸w s膮 osy. Nie musz膮 mie膰 pretekstu do ataku, wystarczy wej艣膰 w ich "pole ra偶enia". Ja si臋 panicznie boj臋 wszystkiego co ma pasy ze wzgl臋du na alergi臋 mojej mamy i jej rodze艅stwa. Po u偶膮dleniu przez os臋 czy pszczo艂臋 mama podawa艂a nam podw贸jne wapno i jedn膮 tabletk臋 Clemastinum, a na sk贸r臋 bezpo艣rednio gaz臋 z octem lub plaster cebuli czy pietruszki, w zale偶no艣ci co by艂o pod r臋k膮.

Udost臋pnij ten post

Jak nie padn臋 po dzisiejszym dniu wra偶e艅, to zajrz臋 bli偶ej 22.00-23.00. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kocimuszka
Ooooo Asu艣 , wiedzialam ze wroci. Bede miala co czytac zaraz ;) hehe

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kocimuszka
Pozniej opowiem Ci As pierwszy dzien w przedszkolu mojej dziewczynki gdy byla mala. Miala 4 latka jak poszla. Opowiem ci zebys sie nie martwi艂a o swojego chlopczyka :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kocimuszka
Czyli panu Hg znow sie dostanie od kota. Przeczytalam posty Asuni i to byl 艣wierszcz panie Hg ;) a nie szarancza przez, ktora rzekomo zniszczylam kule ziemsk膮 i ludzko艣膰 na smierc glodowa narazilam ;) czyli znow kocur jest niewinny . Po drugie Asunia mnie obroni艂a z szerszeniami. Widzisz Hg ? One same prowokuj膮 i wystarczy znalezc sie blisko by ci wladowal bolca w leb ;) a ty myslales ze to ja szerszenka zaatakowalam. Przeciez wiesz ,ze ja stworkow nie atakuje a dziwiles sie, ze on zaatakowal i ze ja znow rzekomo mialam wywo艂a膰 jakas agresj臋 ;) oj oj Hg Hg ;) wiem wiem to byla zlosliwosc z twojej strony by kocurowi dokopa膰 za stare sprawy ;) typu kamien, oskar偶anie mezczyzn o wojny i ... troche tego bylo ;) ale nie gniewaj sie, ja sie tylko drocze tak jak ty ze mna ;) Aaaa jeszcze ci powiem Hg ze tego pana zona opu艣ci艂a, bo byl niedobry ;) tak czulam, ze nikt z nim by nie wytrzymal i pomyslalam czy ma zone i.... nie ma , uciekla ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kocimuszka
As :) moja corka nie musiala isc do przedszkola, ale ja chcialam, by poszla do dzieci. Tez serce mi sie rozwarstwialo na tysiac czesci i przezywalam stres ale sama zdecydowa艂am . Gdy przyszedl ten dzien zaprowadzilam ja, pamietam ten dzien jak teraz by to bylo. Trzymalam ja za malutka pulchna delikatna raczke, ktora wygladala jak biszkopcik, miala czerwony plaszczyk i czapeczke czerwona i sukienke czerwona z aksamitu, biale rajstopki i bordowe lakierki. Szla cala droge bez slowa, bez marudzenia, spokojna i taka jest do dzis. Weszlysmy do przedszkola, w szatni usiad艂a na lawce, rozebralam ja, siedziala cichutko rozgl膮dajac sie na wszystkie strony badaj膮c teren troche zaniepokojona. Rozebralam, wzielam za raczke , zaprowadzilam do sali. Mila pani, duzo dzieci, kolorowo, wesolo. Ona nadal cicha spokojna grzeczna. Powiedzialam, ze teraz bedzie z dziecmi, pobawi sie z nimi a ja pozniej wroce i pojdziemy do domku. Ja glupia nadopiekuncza matka ..,, przyszlam o 12 zajrze膰 co robi i czy wszystko w porzadku. Nie moglam dobie znalezc miejsca w domu, brakowalo mi jej. Zobaczylam przez uchylone drzwi jak swietnie sie bawi i biega po sali :) nagle spojrzala w szpare w drzwiach, zobaczyla mnie, ja jej pomachalam i poszlam. Ona myslala, ze juz przyszlam po nia i pani mowila, ze plakala jak poszlam ,ale gdy ja zabieralam byla wesola. Wczesniej pytalam wychowawce czy moge zajrze膰 do niej, to sie zgodzi艂a a nie powinna. Chyba, ze cos by sie dzialo, to wtedy mogli powiadomi膰. Na drugi dzien juz chetnie szla i ja juz nie zagladalam do niej w ciagu zabawy. Gdybym mogla cofn膮膰 czas wiele rzeczy bym inaczej zrobila. Na drugi dzien juz bylam wyluzowana i chetnie poszlysmy rano. Najgorszy pierwszy dzien i z chwila odebrania jej po 15 caly stres odplynal , takie ukojenie nasta艂o :) Napewno bedziesz sie stresowac tego dnia , ale gdy pojdziesz po maluszka i go zobaczysz bedziesz szczesliwa :) caly stres odplynie :) :) to bardzo mila chwila, bo wiesz, ze nic dziecku sie nie stalo, ze mial 艣wietna profesjonalna opiek臋 i ze mozesz spokojnie powierzac dziecko tym osobom, poczujesz takie zaufanie do tego miejsca. Wszystko bedzie super, zobaczysz :) Jestes pedagogiem i napewno to wszystko wiesz o czym ja mowie i ze pope艂ni艂am wielki blad zagladajac do niej niepotrzebnie wtedy pierwszego dnia. Chcialam tylko, zebys mniej sie martwi艂a tym pierwszym dniem opowiadaj膮c Tobie jak milo bylo ja zobaczyc pozniej odbieraj膮c ja stamtad. Takie uczucie szczescia :)

Udost臋pnij ten post

As28 Witaj :) Ostatnio o Tobie my艣la艂am :) Z tymi szerszeniami to ja tu zawali艂am bo wida膰 nie odr贸偶niam szerszenia od trzmiela ;) Wcze艣niej by艂am przekonana, 偶e to by艂o gniazdo szerszeni ale teraz wygoolowa艂am jak wygl膮da szersze艅 a trzmiel. I to co艣 co lata艂o by艂o jak najbardziej podobne do trzmieli - puchate, nisko ci臋偶ko lata艂o i bardzo bucza艂o podczas latania. W nocy by艂o s艂ycha膰 jak w tym gnie藕dzie chrobotaj膮 i chrumkaj膮 przy jedzeniu Ale nie zauwa偶y艂am 偶adnych pask贸w. By艂y czarne i puchate a szerszenie s膮 g艂adkie i pasiaste. Jaka艣 to pewnie odmiana. Nie znam. Jak dla mnie to prawie jedno i to samo ;) W sensie 偶eby sobie polecia艂o jak najszybciej bo raczej to nie jest mi艂e i przyjazne. Wi臋c nie odr贸偶niam jednego od drugiego ;) No teraz ju偶 odr贸偶niam :)

Udost臋pnij ten post

Je艣li chodzi o Cejrowskiego, to mam do niego mieszany stosunek. Uwielbiam go za jego programy przyrodnicze i przypominanie w mediach prowadz膮cym (pseudo dziennikarzom) na czym polega dialog mi臋dzy lud藕mi oraz zasad konwersacji. Chamstwo i b艂臋dy j臋zykowe to obecnie panuj膮ca moda medialna, a przerywanie w艂asnemu go艣ciowi w trakcie wypowiedzi i cytowanie zda艅 wyrwanych z kontekstu jest jak najbardziej niestosowne o czym ten Pan m贸wi wprost i bez za偶enowania. Jest to cz艂owiek bardzo inteligentny i nie boi si臋 m贸wi膰 tego co my艣li. Bardziej podziwiam Pana Wojciecha i Pani膮 Beat臋 Pawlikowsk膮, 偶e nie komentowali nigdy w mediach sprawy dotycz膮cej ich rozwodu ko艣cielnego oraz tego co mia艂o wp艂yw na zako艅czenie wieloletniego ma艂偶e艅stwa. Jedyna wzmianka na ten temat by艂a przy wywiadzie z Pani膮 Beat膮, kt贸ra stwierdzi艂a, 偶e zacz臋li si臋 odzywa膰 od siebie ze wzgl臋du na p贸藕niejsze kierunki wypraw i zmiany zainteresowa艅, ale dalej darz膮 si臋 szacunkiem i przyja藕ni膮 cho膰 mi艂o艣膰 si臋 gdzie艣 po drodze w tym ich 偶yciu wypali艂a. Poza tym Pan Wojtek ma obecnie 偶on臋 z kt贸r膮 ma 艣lub ko艣cielny. Mi nie odpowiada jego podej艣cie do niekt贸rych spraw religijnych takich jak podej艣cie do gej贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kiciomuszka
As fajnie napisalas o tych bzykach pasiastych hahaha :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kocimuszka
Witaj Modelko. Tez fajnie, ze jestes :) Pamietam , ze ten potwor byl jak 偶olta gruba kluska. Szerszen jest dluzszy i bardziej zolty a trzmiel podobny do b膮ka i wlochaty, ma futerko nastroszone puszyste i jest bardziej grubiutki i kr贸tszy od szerszenia i ma czarne paski, czarnego koloru ma wiecej jak szerszen ;) takie grube pasy ma czarne

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
As jakie ma on podejscie do gej贸w ? :) kot

Udost臋pnij ten post

Kiciu ja przedszkole znam od 艣rodka, bo mia艂am w wieku 18/19 lat p贸艂roczny sta偶 i wiem jak to wygl膮da od 艣rodka. Dlatego dla mojego malucha wybra艂am dro偶sze o 100 z艂. przedszkole prywatne a nie samorz膮dowe. Tam b臋dzie mia艂 wszystko bez dziwnych dop艂at i kadra pedagogiczna to w wi臋kszo艣ci dziewczyny m艂odsze ode mnie o rok. Bardziej boj臋 si臋 o nie i inne dzieci, bo m贸j maluch to 偶ywe srebro przechodz膮ce bunt od 2-go roku 偶ycia. Ma艂y uciekinier z przedszkola nie wyjdzie, bo na czas zaj臋膰 drzwi s膮 zamykane na klucz, a podczas spacer贸w b臋dzie trzymany za r臋k臋 przez kt贸r膮艣 z Pa艅. Wszystko co "z艂e" ma Pani dyrektor w podaniu do przedszkola i po rozmowach ze mn膮 wie na co zwraca膰 uwag臋. Ja mam nadziej臋, 偶e si臋 mi dziecko wyciszy i nauczy znowu je艣膰 owoce ;)

Udost臋pnij ten post

Trzmiel moje drogie jest mylnie nazywany B膮kiem, a b膮ki to te cholerstwa kt贸re razem z ko艅skimi muchami grasuj膮 na koniach, krowach i innych zwierz膮tkach. Ugryzienie przez to cholerstwo wywo艂uje u mnie natychmiastow膮 opuchlizn臋, a miejsce sw臋dzi jak cholera.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kocimuszka
Napisze wam co napisali o szerszeniu na necie ;) nie moglam skopiowac to przepisze ;) " szerszen to jest osa na sterydach, jest najgorszym z mo偶liwych z艂od / u / p/ c/贸/w i d藕ga bez powodu. Trzymaj sie od niego z daleka ;) "

Udost臋pnij ten post

Co do gej贸w nazywa ich pedziami (skr贸t od pederasta), ale mi bardziej przeszkadza opieranie si臋 na Starym Testamencie i tezach o nawracaniu tej grupy ludzi. Jak tego nie zrobi膮 to wtedy naszym obowi膮zkiem jest si臋 ich wyrzec. Zapomina o przykazaniu "Aby艣my si臋 wzajemnie mi艂owali" z Nowego Testamentu. Ja osobi艣cie nie wyrzekn臋 si臋 osoby kt贸r膮 kocham i szanuj臋 tylko dlatego, 偶e woli osoby swojej p艂ci. Jest to uwarunkowane psychicznie, tak jak u os贸b decyduj膮cych si臋 na zmian臋 p艂ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Hhahaha Modelko on nie wie, ze nie moze latac a lata hahaha tyle ze wlasnie nisko i to go odr贸偶nia tez od szerszenia. Dobry tekst :) jest grubiutki i ma male skrzydelka i ledwo dupke unosi i warczy jak bombowiec ;) kot

Udost臋pnij ten post

Dzisiaj by艂am z moimi ch艂opakami w lesie od 11.20 do 15.00. Ma艂y si臋 wygania艂 i chocia偶 nie spa艂 od 6.40 to pad艂 dopiero oko艂o 21.45 i nie mia艂 popo艂udniowej drzemki jak zawsze. Ja w lesie nazbiera艂am trzy ma艂e s艂oiczki bor贸wek i ca艂膮 2-litrow膮 misk臋 jag贸d. Jeszcze s艂oik litrowy m贸j partner zani贸s艂 swojej mamie. To by艂o zbieranie ekstremalne naprzemienne ;) Raz ja biega艂am za uciekinierem, a potem lata艂 z tat膮. Ale op艂aci艂 si臋 wysi艂ek, bo na obiad by艂 makaron 艣widerki z sosikiem z jag贸d 艣mietany i cukru do smaku ;) i oczywi艣cie posypane ca艂ymi jag贸dkami.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kocinuszka
Wiecie ja nie mam pretensji , ze ktos jej wygarnal. Chodzi mi tylko o jego sposob zachowania. Wywyzsza sie a jego nieprzyjemny ton jest szczytem chamstwa i jest mocno odpychajacy. Dlatego pisalam, ze Kuba lepiej by to zrobil. Kuba sie nie wywyzsza i fajnie sie s艂ucha jego teksty. Teraz czytalam co mowil o gejach, ludzie niezle na forum pojechali po nim :). Ciekawe As jak dlugo wytrzyma druga jego zona z nim ;) Ciekawe ile jeszcze ko艣cielnych 艣lub贸w bedzie bra艂 ;) ma chyba jakies wtyki u ksiezy albo to zona latwo odzyska艂a wolnosc i miala powod by rozwiesc sie ko艣cielnie ale chyba winna osoba rozwodu ko艣cielnego nie powinna ponownie brac ko艣cielnego. Tylko ta niewinna powinna uzyska膰 na nowo :).

Udost臋pnij ten post

W lesie jak by艂am sama w tych jagodowiskach a moich Pan贸w ani widu, ani s艂ychu mia艂am dziwne uczucie jakby mnie kto艣 obserwowa艂. Po chwili mia艂am wra偶enie jakby mi kto艣 szeptem stoj膮c za mn膮 powiedzia艂 "Nie rusz tego". Obejrza艂am si臋 za siebie przestraszona, ale nikogo nie by艂o przy mnie. Gdy spojrza艂am na ten krzak do kt贸rego mia艂am w艂a艣nie si臋gn膮膰, to ujrza艂am na li艣ciach paj臋czyn臋 z krzy偶akiem po艣rodku. Po ostatnim takim ugryzieniu mia艂am r臋k臋 przez tydzie艅 spuchni臋t膮. Najdziwniejsze w tym wszystkim by艂o to, 偶e g艂os przypomina艂 mi g艂os mojego dziadzia (tato mamy). Po tym jak to w domu powiedzia艂am zacz臋li si臋 艣mia膰, 偶e schizofrenii si臋 nabawi艂am lub boreliozy ;) Tylko tato powiedzia艂 mi, 偶e wie o co chodzi, bo kilka razy te偶 mia艂 takie prze艣wiadczenia i przeczucia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tez bym zjadla swiderki ze 艣mietana i z jagodami ;) Hg jest 23 a kot ma ochote na druga kolacje ;) Wczoraj Hg pisal, ze takie przekarmianie nocne moze zle sie skonczyc dla kici , to teraz sie z nim drocze. Hg co myslisz o kolacji : mskaronik ze 艣mietana i jagodkami z przepisu As? Lekka kolacyjka mysle, to zabieram sie do roboty. Mam makaron borowki i ..... kurcze smietany nie mam, sklep kolo mnie do 23 :( trzy minuty mam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Hehgo艣膰
Witajcie mi艂e panie :-) Witaj As, dla mnie du偶a przyjemno艣膰 widzie膰 te cztery znaczki na ekranie. Przyznam si臋, 偶e troszk臋 "podprowadzi艂em" Kiciomuszk臋 z tym 99% szara艅czy :-) By艂aby sensacja na ca艂膮 Polsk臋 gdyby taki owad si臋 wyszuka艂. Ale As jak widz臋 nasz膮 Kociomuszk臋 te偶 wyprowadzi艂a w pole 艣wierszczem ;-) , kt贸ry jest ma艂y, br膮zowy i nie gryzie, w odr贸偶nieniu od pasikonika zielonego - sporego potwora. Kiedy za dzieciaka przebywa艂em w wakacje na wsi w bia艂ostockim, takie z艂apane pasikoniki s艂u偶y艂y tubylcom do likwidowania kurzajek na d艂oniach, tak mocno si臋 wgryza艂y :-) Co do szerszeni. Mia艂em kiedy艣 zwi膮zany z prac膮 kilkutygodniowy pobyt w le艣nicz贸wce, gdzie wynaj膮艂em sobie mieszkanko w domku go艣cinnym. Siadywa艂em na werandzie i co kilka minut przelatywa艂 mi nad g艂ow膮 szersze艅. Le艣niczy powiedzia艂, 偶e szerszenie w obej艣ciu by艂y od zawsze i nie zdarzy艂o si臋 nigdy, 偶eby kogo艣 u偶膮dli艂y. Mia艂 swoj膮 teori臋 (zreszt膮 do艣膰 powszechn膮), 偶e szerszenie rozpoznaj膮 domownik贸w przy miejscach w kt贸rych zak艂adaj膮 gniazda i traktuj膮 ich przyja藕nie, jak element swojej przyrody. Ja nie by艂em domownikiem, o dokumenty nie prosi艂y i te偶 nie u偶膮dli艂y :-) Ps Kasiomuszko Nie jestem m艣ciw膮 jednostk膮 nawet w tym jednym brakuj膮cym procentem pobranym od szara艅czy :-P Czy偶by kto艣 tu s膮dzi艂 po sobie??? ;-) :-) Hmmm ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
As az mnie ciarki przeszly jak opowiedzialas o tym glosie :) fajnie sie czyta艂o ;) Ja jeszcze nigdy nie uslyszalam takiego ostrze偶enia. Przed ta gruba 偶贸艂ta kluska nikt mnie nie ostrzeg艂. Czulam sie jakby samolot bombowiec wojenny mial mnie zaatakowa膰. Znik膮d pomocy, byl szybszy ode mnie. Taki gowniarz mnie zalatwil, ze sie nie bal takiej duzej kobietki, moglam go reka walnac ale bym nie potrafi艂a go skrzywdzic a on mnie chvial skrzywdzic bez niczego :( Powiedzcie czy on umarl po ataku na mnie ? Bo podobno jak pasiaste trac膮 bolca to umieraj膮 ;) kot

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
As dziadek napewno bardzo cie kochal :) tez bym chciala miec takiego str贸偶a :( kot Widocznie mnie nie da sie kochac to nie mam str贸偶a ;)

Udost臋pnij ten post