Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gryph

Czy wierzycie w dziewictwo Maryi?

Polecane posty

Gość Gryph

Ja nie mogę w to uwierzyć, to jest przecież niedorzeczne i niemożliwe, wszyscy wiemy, że w rzeczywistości takie rzeczy się nie dzieją. Czemu ten dogmat ma służyć? Ja myślę, że to jest pokazanie, że wszystkie matki, które mają swoje dzieci poczęte w standardowy sposób, są brudne i złe, i ich dzieci także są brudne, złe i grzeszne. Jeżeli seks jest taki zły, to dlaczego wszyscy nie mogą w inny sposób się pojawiać na świecie?

Gość gość
oczywiscie, ze nie :O

Gość gość
wierze bo jak jezus przeszedł przez zamkniete drzwi w wieczerniku to czemu i przez blone nie mial przejsc

@ Gryph wczoraj Ja nie mogę w to uwierzyć, (...) wszyscy wiemy, że w rzeczywistości takie rzeczy się nie dzieją. Na tym właśnie polega Boży cud, że dzieje się rzecz, która normalnie nie ma prawa się zadziać. Co to by był za cud, gdyby z jabłoni spadło jabłko? Żaden. Zwyczajna rzecz. Ale gdyby jabłko uleciało w górę, okrążyło trzy razy stodołę i lotem koszący wpadło Ci przez okno do talerza zamieniając się w przepyszną szarlotkę, to wtedy uznałbyś to za cud :)

@ martyna 33 dziś Maria zanim urodziła Pana Jez.usa była dziewicą. Ale później miała inne dzieci. Więc już nie mogła być dziewicą. Nawet brat Pana Jez.usa napisał jeden z Listów w Nowym Testamencie. x Je.zus rodzonych braci nie miał. Ludzie, zrozumcie kontekst. Jez.us nawet do obcych ludzi mówił bracia, siostry, a nawet matki. Cytuję: "Bo kto pełni wolę Bożą, ten Mi jest bratem, siostrą i matką." (Mk 3, 31-35). Ale to nie byli jego rodzeni bracia, rodzone siostry, czy rodzone matki. No w końcu ile można mieć rodzonych matek? Chyba jedną, prawda?

Gość gość
Dzieworództwo zdarza się u zwierząt. np. u jaszczurek. Gryph pewnie się boi, że bez seksu zajdzie w ciąże. :)

Gość gość
wierze w to, że jesteście wszyscy debilami skoro wierzycie w takie pierdoły i brednie jak biblia i cała ten kabaret :D opętany i otumaniony motłoch jesteście !

Gość gość
Kazda religja bazuje na dogmatach, bo inaczej nie potrafi wyjasnic swoich zalozen. A sumie to sa bajki w ktore mozna wierzyc jak ktos chce albo nie wierzyc. Jezeli nawet cos jest po zyciu pozagrobowym to jest to zupelnie inna rzeczywistosc niz ta w ktorej zyjemy. A moze nie ma nic.

To jest fikcja literacka, fantastyka. Tak jak rozdzielenie morza, połknięcie Jonasza przez rybę i przebywanie w jej brzuchu przez kilka dni i wiele innych, to są miłe historyjki lecz nieprawdziwe. Tak naprawdę każda religia jest fantastyczna.

Gość gość
Nasza religia jest bez sensu, juz chyba bardziej wierzylabym w reinkarnacje,ale coz, ze przyszlo mi mieszkac w naszym kraju a kazdy kto jest wyznawca innej religii jest wytykany paluchem,to udaje ze tez jestem wierzaca

Gość gość
Mnie to dziwi ze matki mowia dzieciom ze nie istnieja wrozki zebuszki, mikołaj, elfy i krasnale, ale opowiadaja im o aniołach!!! Kurfa no noz sie w kieszeni otwiera

Gość gość
Niestety nie jestesmy juz ciemnogrodem i naukowcy juz dowiedli jak powstal nasz swiat

Gość allium
a ja ciekawa jestem ilu z was tak zawzięcie przeczących Biblii miało ją w ręku nie licząć zajęć w szkole ??

Gość gość
Jesteście ciemnogrodem, który ślepo podąża za modą. Ateizm jest teraz w modzie i wy przyjmujecie bezkrytycznie to co podsuwają wam inni. Wystarczy spojrzeć na wasze życie, żeby przekonać się jak nieporadni jesteście.

Gość gość
Ty ciemnoto podazasz slepo za tymi bzdurami ale siedz i gnij dalej w tych bajach. A co do biblii to przeczytalam ja dwa razy bo nie moglam uwierzyc jak ktos psychicznie chory mogl skleic takie bzdury, udzcie teraz i niech sie wam morze rozstapi hahahaha

Gość gość
I co ci daje jad i pogarda dla wierzącego człowieka?

Ja przeczytałem niemal całą książkę, oraz wiele jej analiz i interpretacji zarówno przez żydów jak i badaczy oraz niezależnych pasjonatów literatury z tamtego okresu - wierzący nie chcą aby czar na temat ich książki prysł bo to tak naprawdę dzieło ludzkich rąk i ludzkiego umysłu, stylu literackiego "modnego" w tamtych czasach i żydowskich fascynacji liczbami - stary testament pisany jest matematycznie.

Gość gość
Skoro ktos mnie atakuje to bede w obronie pluc jadem, a wy nastawiajcie drugi policzek wg waszej wiary

A to że pisze w biblii o powstaniu świata - nikt nie wie jak świat powstał, żydzi nie byli pierwszym narodem który próbował opisać wizję stworzenia świata - przed nimi zrobiło to wiele innych narodów ze swoimi bogami i nie widzę powodu aby uważać je za gorsze czy mniej prawdziwe. Niestety ale żydzi to naród strasznie wyniosły, chcieli mianować się narodem wybranym i prowadzonym przez boga ale ich bóg jest tak tępy że nie potrafił wynaleźć nawet papieru pod pisanie ich książki który musieli pożyczyć jako wynalazek innych narodów wierzących w swojego boga/bogów.

Gość gość
Izraelici są bardzo powściągliwi w ocenianiu życia pozagrobowego. Po prostu mówią, że nie wiedzą jak tam jest. Wydaje mi się, że to mądre podejście. Nikt nic nie wie jako to będzie.

Gość gość
Ja nazywam boga przyczyną, czy to energia czy to atom. Poza tym nie wierzę w żadne dogmaty i inne p*****ly, wiara jest mi obca. Przeczytałam Biblię bo to żałosne być na siłę chrzczoną jako nieświadome dziecko i nie znać podstawy tej religii. Wiele biblijnych głupot księża tłumaczą: A bo to parabola, to nie na serio to drugie dno. Ale jak już dochodzi do postaci Jezusa to nagle oburzenie gdy ktoś uważa Jezusa za prawdopodobną abstrakcję. Dla mnie jak już bóg to bezosobowy- najprostsze założenia są najlepsze i najbliższe prawdy.

Gość gość
Też czytałem Biblie, ale przeczytać, a przeczytać ze zrozumieniem to dwie różne rzeczy. W Biblii pełno jest alegorii.Chyba to wiadome że świat nie został stworzony w dosłownie siedem dni. Wiele rzeczy jest tak napisanych tak, by ludzie którzy nie posiadali wiedzy jaką mam obecnie mogli coś zrozumieć. Biblie traktuje jako drogowskaz moralny. W końcu w oparciu o Biblie i wartości z niej oparte jest nasze pojmowanie sprawiedliwości i sumienie. Stosujemy się do 10 przykazań. Nasze prawo jest skonstruowane o etykę chrześcijańską.

Bo Izraelici wbrew pozorom nie są idiotami, po prostu stworzyli swoją wizję boga - warto zaznaczyć że najważniejsze religie dzisiejszych czasów stworzyli rdzenni mieszkańcy tej planety. Izraelici, Arabowie, Pasztuni, Chińczycy i inni tego typu ludzie co mieszkali w jaskiniach. To jest po prostu siła wyższa widziana przez pryzmat naszej rzeczywistości. Każdy może sobie stworzyć swojego boga i nie ma prawa być on gorszym od innego.

Gość gość
Ja tam uznaje dinozaury a tego w biblii nie było, mimo ze sa na to dowody. Natomiast nie ma zadnych dowodow na to co jest w biblii i ta wiara mnie nie przekonuje, po za tym jesli wy wierzycie w niebo to tylko dla was lepiej ze po smierci jednak cos jest, ja uwazam ze tak jak nie bylo nas przed urodzeniem tak nie bedzie nas i po smierci

Gość gość
do tych co tak krytykują religie i wyzywaja ludzi wierzących od ciemnigrodu; będziecie tego zalowac, może nie teraz ale za kilkanaście lat, jak już będziecie lezec na lozu śmierci, ale wtedy będzie już za pozno . Nie dość ze zyjecie jak zwierzęta to jeszcze wyśmiewacie ludzi wierzących i mających jakies wartosci

"ja uwazam ze tak jak nie bylo nas przed urodzeniem tak nie bedzie nas i po smierci" x Ale to jest błędne twierdzenie ponieważ nie wiesz co było przed twoim narodzeniem dziecko. Skoro twoja jaźń istnieje teraz i nie jest jedyną jaźnią która tak uważa, to gdy jej nie będzie pozostaną inne takie jaźnie. Zamiast zastanawiać się skąd przychodzimy i dokąd idziemy trzeba najpierw uświadomić sobie - po co teraz jesteśmy.

Gość gość
Pycha jest grzechem, który oślepia. Zamknęłaś się na Boga bo to jest nowoczesne. Jesteś jak dziecko, które uważa, że wszystko wie najlepiej. Mam nadzieję, że zdążysz otworzyć oczy. Możesz się unosić, ale my nie życzymy wam źle. To jest właśnie nadstawianie 2 policzka.

jedno jest pewne > wszyscy . ale to wszyscy przekonają się czy to w co wierzyli za życia jest prawdą

Pycha to trwanie w przekonaniu że tylko jedna jedyna religia jest prawdziwa. A skoro jednak nie uważacie że tylko jedna jest prawdziwa to zgodzicie się zatem z tym że w raju czeka 99 dziewic i małe dziewczynki?