Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gryph

Czy wierzycie w dziewictwo Maryi?

Polecane posty

Gość gość
Nie możesz wątpić w to, że oni mogą się nawrócić. Jako osoba wierząca masz obowiązek modlić się za nich.

Gość gość
Wiara w jedyną prawdziwą religię jest podstawowym dogmatem, nie żadną pychą.W innym przypadku runie w gruzach cały sens wyznawania religii ktora-jest-tak-samo-dobra-jak-inne.

"jedno jest pewne > wszyscy . ale to wszyscy przekonają się czy to w co wierzyli za życia jest prawdą" x Po pierwsze i NAJWAŻNIEJSZE - nie ma czegoś takiego jak pojęcie "każdy". Nie ma jednej duszy ani jednego ciała, wszyscy jesteśmy połączeni w swojej sieci lokalnej. Są świadomości zbiorowe, gdzie tysiące ludzi może krzyczeć to samo i oni są jak jedno i gdyby zgładzić ich wszystkich to jak jedno się przekonają - to jest metafizyka. Myślisz że gdzie uleciało miliony spalonych Żydów? Do nieba, pod sąd? Ci co wtedy tam umierali byli już wcześniej z czymś połączeni i wrócili do tego co znali.

Gość gość
Maryja zaszła w ciąże w wieku 14/15/16 lat więc jak dla mnie żaden wyczyn że była dziewicą :P dużo dziewczyn traci w wieku 17-19 lat ja sama nie miałam nawet chłopaka do 17

Gość gość
Słowianin ftw to taki człek co by chciał wrócić do wiary przodków i zebyśmy oddawali cześć perunom i innym światowidom. Tylko, że obecnie jest to niemożliwe, chyba że ktoś naprawdę uważa że błyskawice ciska jakis Bóg:F, ale wtedy polecam mu byle jaki podręcznik do fizyki. Słowianie to byli cienkie bolki niestety i w skali obecnej wiedzy nie da sie tego wyznawać. Co innego religie monoteistyczne.

Gość gość
slowianin fnw jesteś takim typem człowieka, tak ograniczonym, ze nie możesz pojac ze człowiek może wyznawac tylko jedna wiare i wierzyc w nia naprawdę szczerze. Wysmiewasz ludzi wierzących i bluźnisz, ale kiedyś będziesz zalowal, ale już za pozno będzie i to jest najgorsze

Gość gość
O ludzie o czym wy piszecie, zamkniecie sie przed bogiem to moda, to nowoczesnosc? Tak sie sklada ze nie wierze z wlasnego powodu,a nie bo kolezanka czy kolega nie wierzy. Ja wierzylam dopoki mieszkalam z fanatyczna matka, w sumie to musialam wierzyc, tu nie bylo wyboru, zmuszala do chodzenia do kosciola,do spowiedzi,a kazde moje przeciwstawienie bylo podsumowywane karą w piekle. Nie wierze, bo to nie jest moj swiat, mam Ci teraz zarzucac ze ty wierzysz bo taka masz mode w rodzinie lub w swoim otoczeniu, bo matka, babka, siostra wierza to i ja musze? Nie wierze i to jedt wylacznie moj wybor a nie mojej rodziny czy znajomych

Gość gość
gdyby jezus miał się urodzić przez dzieworództwo to byłby kobietą

Po pierwsze człowiekiem ograniczonym to jesteś ty, ja pisze prawdę, ty jesteś idiotą po drugie niedouczony zj***e "Tylko, że obecnie jest to niemożliwe, chyba że ktoś naprawdę uważa że błyskawice ciska jakis Bóg" I teraz strzeliłeś sobie samobója ponieważ jahwe w starym testamencie jest taki sam jak bogowie pogan - przechwala się że to on ciska piorunami, że to on tworzy burze, zsyła deszcz itp W dodatku chce składania ofiar dla siebie - a składanie ofiar było podstawą dla wielu innych bogów. Wychodzi na to że bóg jahwe jest niczym innym niż kolejnym bogiem do kolekcji tyle że bardziej znanym na którego nabierają się tacy idioci jak ty.

Gość gość
Biblia pełna alegorii? Niby gdzie? To prosta książka napisana przez prostych ludzi. Nie ma tam głębszych metafor.

Powtarzam ci debilu - nie zliczysz ludzi którzy się nie nawrócili na twoją wiarę nawet gdy odchodzili ponieważ mogli mieć więcej rozumu od was.

Gość gość
słowianin, w bibli jahwe występuje na równi z bogiem El (którego potem połączono z jahwe) z baalem, są opisy ich pojedynków. Jahwe potem wywyższył się ponad innych bogów (monolatria), dopiero ok 400 r pne zaczęto przyjmowac monoteizm. Jest fajna ksiązka Ewolucja Boga, jej autor jest chrześcijaninem i opisuje wszystkie religie monoteistyczne podając cytaty ze świętych książek na poparcie tez o politeizmie i monolatrii.

Gość gość
Czubaszek też przez całe życie była indywidualistką. Nawet miała swoje powiedzonko: "Dzięki Bogu nie wierzę w Boga." Ilu "nawiedzonych" próbowało was przekonać, że Chrystus jest jedyną drogą do zbawienia? Możecie mnie obrażać, ale ja dalej będę wałkować temat bo mi na was zależy.

fubek, co się tak irytujesz ? aż tak ci przeszkadza ,że ludzie wierzą w Boga ? a czemuż to ?:)

Jahwe walczył z baalem? Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha! A gdzie odbył się ten pojedynek? Hhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha! To mi przypomniało jak armia rzymska walczyła z Posejdonem, wrzucali kamienie do morza i tnęli fale mieczami. Później wrócili do Rzymu i ogłosili zwycięstwo nad Posejdonem.

Gość gość
15:20 Myślę, że w Twoim wypadku duży wpływ miała toksyczna matka, która w dziwny sposób rozumiała wiarę.

Gość gość
Debil, niedouczony zjeb, kretyn. Podobno to katolicy są agresywni:)

a ty oczywiście jesteś głosicielem owej prawdy ? a na jakiej podstawie ją głosisz ?

Gość gość
sdz 9,4 lb 25,3 2krl 1,2-3 pnp 8,11 1krl, 18,19 poczytaj, czytanie ubogaca

Gość gość
to też jest dobre Sdz 6,25-32; 1 Krl 18,16-40

Gość gość
w bibli jahwe występuje na równi z bogiem El (którego potem połączono z jahwe) z baalem, są opisy ich pojedynków. x wtf pierwsze slyszę. Skąd to masz? W Biblii na pewno nie ma.

Gość gość
slowianin fnw "Powtarzam ci debilu - nie zliczysz ludzi którzy się nie nawrócili na twoją wiarę nawet gdy odchodzili ponieważ mogli mieć więcej rozumu od was" a ty myślisz, że nawrócić się wystarczy 5 minut przed sama smiercia?wtedy jest juz za pozno. Przez cale zycie zyc byle jak, tak jak np. ty i nagle olśnienie? tak to nie jest ograniczony glupcze. A tak szczerze to zal mi cie naprawdę...

Jak dla mnie mądrość to taka energetyczna kula z dziwnych nieznanych fizyce przestrzeni, kiedy odejdę owa kula wejdzie w innego człowieka, i ja stanę się nim będąc jednak sobą czyli zabierając ze sobą całą swoją mądrość z tego życia, stracę tylko świadomość tego kim byłem. To że dalej będę człowiekiem akceptuję, a nawet dla innych jest to marzenie bo będą ładniejsi, zdrowsi, bardziej utalentowani.

"tak to nie jest ograniczony glupcze." x Tak to właśnie jest, zrobię mnóstwo zła i wystarczy że się nawrócę minutę przed i już jestem w niebie z papieżem i innymi dobrymi ludźmi bo takie są zasady które potwierdza biblia i kościół hahaha

Gość gość
Właśnie opisałeś jeden z grzechów przeciwko Duchowi Świętemu, który jest niewybaczalny. Jeśli ktoś "nawraca" się tylko dlatego, że czuje, że jego czas się kończy i uważa, że to może mu się opłacać to nie zostanie przyjęty przez Boga. Nie myśl, że możesz robić ze Stwórcy debila :) Nie ma żalu za grzechy i nie ma przebaczenia.

Gość gość
"Ja myślę, że to jest pokazanie, że wszystkie matki, które mają swoje dzieci poczęte w standardowy sposób, są brudne i złe, i ich dzieci także są brudne, złe i grzeszne." x I tak właśnie jest - jakby katolicy nie myśleli o sobie, że grzeszą, to by nie chodzili do kościoła i nie dawali na tacę.

"Nie ma żalu za grzechy i nie ma przebaczenia." x Buahahaha ja to czytałem w różnych wywodach teologicznych że nie trzeba nawet żalu tylko wystarczy samym umysłem, wystarczy tylko pomyśleć i to ułamek milisekundy nawet wystarczy, bo przecież dla waszego boga czas nie istnieje. Są nawet teorie że można nawrócić się będąc nieprzytomnym bo przecież mózg nie umiera od razu.

W biblii jest też wspomniane że bóg nawiedza we śnie czyli że można nawet w śnie się nawrócić, można nawet po śmierci się nawrócić. Ja p*****le jakie absurdy :D

Jeźli omyty będę jako śnieżną wodą, i lśkniałyby się jako najczystsze ręce moje: 31 Przecię w plugastwie omoczysz mię, i będą się mną brzydzić szaty moje cyt z Ksieggi Hioba. wy jak go rozumiecie? bo ja rozumiem jakby Bóg ( nielokalna samoswiadomosc nieuwarunkowana niczym) chcial /a bysmy czynili zlo, taki akt zbawienia nas, no sami pomyslcie zeby zrozumiec wszystko, trzeba wrzystkiego doswiadczyc, nawet zlego. ;p