Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przed chwilą pokazywali w Panoramie dziecko kalekę z

Polecane posty

Gość gość2529
gość "ja bym takiego życia nie chciała mieć, jestem za aborcją jeśli dziecko ma urodzić się poważnie chore i być roślinką" Popieram. Z tym, że dziecko tak mocno kalekie nie zdaje sobie sprawy z własnego kalectwa, bo prawdopodobnie jest też bardzo upośledzone umysłowo, ale czuje ból, dyskomfort, strach i inne bodźce jak my. Nie wyobrażam sobie czuć jeden wielki ból i dyskomfort i nie móc zasygnalizować że go czuję i tak sobie wegetować z dnia na dzień. To tylko MY INNI ludzie wmawiamy sobie że wiemy co dla innych jest lepsze... a w rzeczywistości wybieramy to co dla nas jest dobre, a nie co dobre jest dla innych. W tym wypadku u osób trzecich włączy się współczucie i poczucie moralności, a u rodziców tego dziecka miłość, przywiązanie i moralność bo decydując (jeśliby mogli) się na eutanazję poczują się jak zwykli mordercy, albo niezwykli mordercy, bo nie zabili kogoś przypadkowego tylko przyczynili się czynnie do zabójstwa własnego dziecka. Tak więc czynnikiem decydującym, nie jest wcale dobro tego dziecka, tylko odczucia innych ludzi...

Gość gość
W panoramie mówili że ten chłopiec ma zespół crouzona, jest szansa. Poznałam dziewczynę chorujacą na ta chorobe. Przeszła w swoim życiu ponad 20 różnych operacji, dzisiaj jest dorosła i funkcjonuje zupełnie normalnie, ma w sobie tyle pozytywnej energii. Wygląda świetnie prawie nie widać po niej tych deformacji, aż trudno mi było uwierzyć w tak wielkie zmiany.

Gość gość
Teraz jest moda na wyłudzenie pieniędzy metodą "na potworka". Te wszystkie fundacje telewizyjnie prześcigają się, kto pokaże bardziej kalekie dziecko, potrzebujące operacji za kilka milionów zl lub USD.

Gość gość2529
Wiesz nie wiem na co to dziecko jest chore... w domyśle brałam pod uwagę prawdziwą "roślinkę" (taką bez szans na wyleczenie) która leży w łóżku, nie mówi nie widzi i nie słyszy i tylko się skrzywi jak robią coś co sprawia jej ból np cewnikowanie i być może czuje ból związany ze swoim schorzeniem.

Gość gość
Eutanazja i aborcja powinna być tak samo dostępna dla ludzi jak jest dla psów.

Gość gość
niewiadomo jaki jest stan dziecka, to że ktoś wyzdrowiał nie oznacza że każdy z tą chorobą wyzdrowieje bo u kogoś innego może to się łączyć z innymi chorobami i powiązaniami. Podobnie jest z zespołem downa.Są niedołężni i bardziej samodzielni.

Gość gość
ostatnio byłam na spacerze i widziałam kobietę z psem, ten pies był tak strasznie stary że nigdy w zyciu nie widziałam psa w takim stanie.bardzo mnie to zszokowało tzn pies miał cos ze stawami bo jak chodził to się nogi trzęsły i zginały pod nim i nie mógł łba na szyi utrzymać i głowa mu latała bezwiednie na prawo i lewo, tylko tak podnosił i zmieniał kierunki,no i wiadomo wypłowiała sierść,gibotał się.

Gość gość2529
A właścicielka postanowiła go nie usypiać, bo przecież poczuje się jak morderczyni. Więc co jest ważniejsze, stan męczącego się psa, czy czyste sumienie właściciela?

Gość gość
Myślę że przy takich dylematach moralnych po prostu nie ma dobrego wyjścia, tak źle i tak niedobrze...

Gość gość
Wpiszcie w grafikę dziecko arlekin. To już was nic nie zdziwi

Gość gość
Chyba każdy wie, jak arlekin wygląda. Obczajcie sobie cyklopię!

Gość poli33
na takie warzywo to szkoda tylko tej kasy zbierać...skoro rodzice zgodzili się aby taki potworek się urodził to powinni sami sfinansować operację....tak samo jak była w telewizji taka kobieta która miała w ręce tylko trzy palce,jak krab wyglądała,bez jednej nogi i zdecydowała się urodzić chociaż wiedziała,że dziecko może być chore...i oczywiście urodziło się chore,z jednym palcem z powyginanymi nogami i ta matka teraz w telewizji żebra o kase...nic bym su/ce nie dała...wiedziała,że dzieciak pewnie też będzie chory to po co go na świat sprowadzała

Gość gość
Uważam, że osoby obciążone poważnymi chorobami genetycznymi powinni mieć absolutny zakaz posiadania własnego potomstwa! Mogą przecież adoptować zamiast przekazywać choróbska kolejnemu pokoleniu.

Gość poli33
gość 14:27---> zgadzam się

Gość gość
wiedzą że małe szanse że urodzi się zdrowe, badań nie robią albo jak zrobią i wykaże że dzieciak chory to i tak rodzą. To jest ta wielka miłość matki? Skazywanie dziecka na życie w ukryciu bez samodzielności?

Gość gość
Instynkt macierzyński potrafi czasem zaślepić.

Gość gość
Up - zgadzam się. Oglądałam kiedyś reportaż o kobiecie, która miała dwójkę zdrowych dzieci, ale trzecie urodziło się chore, z jakąś wadą, bez gałek ocznych. Matka tak hołubiła i gloryfikowała to chore, niewidome dziecko, tak się na tym zafiksowała, że twierdziła że ŻAŁUJE że poprzednie dwa są zdrowe, mają oczy i mogą widzieć :o Szok, jakie baby są durne :o

Gość gość
O matko, szok, żal tych dwoch pozostalych dzieci, tak traktowane wyrosna pewnie na kaleki emocjonalne :(

Gość gość
Ktoś tu pisał że ludzie powinni robić badania genetyczne nim się zdecydują na dziecko, to się uniknie takich sytuacji. Tylko że wg statystyk prawie połowa dzieciaków jest z wpadki, ciąż nieplanowanych. Skoro rodzice tacy lekkomyślni że gumki użyć nie potrafią, to nie można wymagać tak perspektywicznego myślenia!

Gość gość
Po uj im pomagac? Niech te dzieci umra i tyle. Bog i natura i tak są wyżej niz medycyna i inne wymysly ludzkiej pychy. Ja patrzę po psach. Pełno znajomych ma labradpry i godeny,te psy są wiecznie głodne,głupie bo potrafią jeść nawet szkło, a do tego każdy ma jakies z****nstwo genetyczne. Natomiastkundelki i psy rzadkich ras są super zdrowe,silne. Mój sam wyszedł z babeszjozy. Wniosek? Selekcja naturalna i tyle. Co innego leczyć złamana rękę normalnego człowieka a co innego leczyć warzywo

Gość gość
21:40 to niech ci rodzice oddadza wszystko. Póki co w wiadomościach widzę bogate rodzinki,duże domy lub mieszkania,oczywiście nowe,laddie urządzone duzo zabawek,nowe meble,auta, niech to sprzedadza i mieszkają w ruinie zanim wyciągna ręce do naiwniakow. w życiu nie dalam ani grosza na chore bachory,w ogóle mi ich nie żal. Ale np żal mi czasem rodziców. Znalam kobiete która cale życie zajmowała się synem z porażeniem. Zero w niej radości, co z tego ze chodzi do kościoła i wszyscy ja podziwiają? Jak nie jest szczęśliwa? Na co to komu.w imię czego poświęcać życie i szczęście że do we in normalnej osoby dla warzywa :-\ chore to jest. Co innego pomoc zwierzetom bo one i tak sa od nas zalezne cale swoje zycie.

Gość gość
Fajnie,ze przy okazji tych zbiorek mamuski zwiedzają np stany zjednoczone i robią sobie zakupki :-D do tego mając chore dziecko nie trzeba chodzić do pracy, bo zasiłek :-) niektórzy wiedza jak się ustawić. Ale to trzeba być medialnym,mieć znajomości na serwisach społecznościowych,w tv...

Gość poli33
ja pomagam zwierzętom,schroniskom...na bachory nigdy nie dam pieniędzy co innego na chorego pieska...

Gość poli33
albo moja sąsiada;ma dziecko z downem a teraz chodzi w drugiej ciąży,że nie boi się ,że znowu down się urodzi...oczywiście pieniądze i 1% podatku na downa zbiera :O...no baba bez głowy totalnie,tyle ma roboty przy tym jednym dziecku a tu ładuje się w drugie

Gość gość
No własnie, przez społeczeństwo takie cierpiętnice są wychwalane jako idealne matki - polki poświęcające życie choremu dziecku... Może to o to chodzi, te kobiety chcą być hołubione?

Gość gość
Na roślinki idzie tyle pieniędzy, a zdrowe dzieci z biednych rodzin patologicznych marnuję się i swój potencjał i im nie ma kto pomóc :o

Gość gość
Masakra

Gość gość
Dokładnie. Zamiast 7milipnow na jednego ledwo żywego bachora mogliby po inwestować po 1 milion na dowolnego dzieciaka z potencjałem i inwestować w jego przyszłośc aby był naukowcem albo lekarzem najlepiej. Tak aby inwestycja się zwróciła. Społeczeństwo robi cos dla niego a potem on dla społeczeństwa. Warzywo zawsze będzie ciężarem dla społeczeństwa