Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

szczepienie po ugryzieniu

Polecane posty

Gość gość

Ugryzł mnie kleszcz, usunęłam ale trochę mnie teraz nurtuje - moze warto się jeszcze zaszczepić na boreliozę? tylko czy po ugryzieniu można?

Gość gość
Niby można, bo jedna dawka szczepionki ci nie da gwarancji ze nie zachorujesz, ale przynajmniej sprawi ze choroba bedzie miała łagodniejszy przebieg....

Gość gość
nie ma szczepienia na borelioze!!!! tylko na fsme ewentualnie

Gość gość
Jest szczepienie na kleszczowe zapalenie mózgu, na boreliozę nie ma. Jeśli byś miała boreliozę, to trzeba szybko podać antybiotyk, wtedy praktycznie wychodzi się bez szwanku. Najgorzej jak zdążą wytworzyć się krętki boreliozy (formy przetrwalnikowe). Wówczas mogą zaatakować różne organy wewnętrzne, z mózgiem włącznie. To bardzo podstępna i nieuleczalna już wówczas choroba. Obserwuj organizm i w razie czego zadbaj, żeby dostać antybiotyk za wczasu.

Gość gość
Wciąz mnie zastanawia, czemu borelioza jest tak mylona z KZM :)) Ale faktycznie - zaszczepisz sie przeciwko KZM, ale nie na boreliozę! No i możesz po ugryzieniu, ale wciąż zachowaj czujność, obserwuj się uważnie, obydwie choroby mogą się rozwijać w ciągu kilku tygodniu po ugryzieuniu