Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rasizm Anglików

Polecane posty

Gość gość

Brexit. Komisarz ONZ przestrzega przez aktami ksenofobii w Wielkiej Brytanii. "To jest całkowicie i absolutnie nie do zaakceptowania" • Zeid Ra'ad Al-Hussein zaniepokojony incydentami wymierzonymi w obcokrajowców • Wezwał brytyjskie władze do "powstrzymania ksenofobicznych ataków" x Wysoki komisarz ONZ ds. praw człowieka Zeid Ra'ad Al-Hussein wezwał władze Wielkiej Brytanii do zapobiegania aktom ksenofobii, jakie nastąpiły na skutek podjętej w referendum decyzji większości Brytyjczyków o opuszczeniu Wielkiej Brytanii. x Komisarz oświadczył, że jest głęboko zaniepokojony doniesieniami o incydentach wymierzonych w mniejszości i obcokrajowców żyjących w Wielkiej Brytaniim, do jakich doszło po referendum ws. Brexitu. x Rasizm i ksenofobia są całkowicie i absolutnie nie do zaakceptowania - powiedział Zeid. Wezwał brytyjskie władze do "powstrzymania ksenofobicznych ataków i zapewnienia, że wszyscy podejrzani o rasistowskie ataki i ataki wymierzone w cudzoziemców będą pociągnięci do odpowiedzialności". x Kilka dni temu na fasadzie budynku Polskiego Ośrodka Społeczno-Kulturalnego, znajdującego się w zachodniej dzielnicy Londynu, Hammersmith, pojawiły się wymalowane farbą hasła wzywające Polaków do opuszczenia Wielkiej Brytanii. Policja prowadzi również śledztwo w sprawie dystrybucji ulotek zawierających mowę nienawiści wobec Polaków mieszkających w Cambridgeshire (środkowo-wschodnia Anglia). x Także organizacje muzułmańskie w Wielkiej Brytanii podały, że w ostatnich dniach znacząco wzrosła liczba incydentów wymierzonych w wyznawców islamu. Wiele tych przestępstw powiązano z decyzją o wyjściu Wielkiej Brytanii z UE, podjętą w niedawnym referendum. Według muzułmanów od ogłoszenia wyniku referendum odnotowano ponad 100 przestępstw z nienawiści. x Zahamowanie imigracji do kraju było jednym z centralnych tematów w prowadzonej przed referendum kampanii zwolenników wyjścia W. Brytanii z UE; twierdzili oni, że zwolennicy pozostania w Unii pozwolili na niekontrolowany napływ przybyszów.

Gość gość
Wychodzimy z Unii, koniec z polskim robactwem". A także "Wracajcie do domu polskie szumowiny". Hasła tej treści, na zalaminowanych kartkach, pojawiły się w 20-tysięcznym mieście Huntingdon, w hrabstwie Cambridgeshire. W pobliżu lokalnej szkoły oraz domów polskich imigrantów - pisze z Londynu dla Wirtualnej Polski Piotr Gulbicki. x - Traktujemy sprawę bardzo poważnie. Produkcja i dystrybucja tego typu materiałów to przestępstwo na tle rasowym, za co grozi do siedmiu lat więzienia - mówi Martin Brunning, szef policji w Cambridgeshire, gdzie za Brexitem opowiedziało się 54 proc. głosujących. x W Londynie co prawda za pozostaniem w Unii było aż 60 proc. Brytyjczyków, ale i tu nie obyło się bez antypolskich ekscesów. W nocy z soboty na niedzielę przy wejściu do znajdującego się w dzielnicy Hammersmith Polskiego Ośrodka Społeczno-Kulturalnego nieznani sprawcy namalowali wulgarny napis "F******u OMP". x Policja prowadzi w tej sprawie śledztwo, a brytyjska społeczność - posłowie, przedstawiciele samorządu oraz mieszkańcy - składa wyrazy ubolewania z powodu tego, co się stało. I zapewnia o swojej przyjaźni oraz wsparciu. W poniedziałek problem został poruszony w brytyjskim parlamencie, głos zabrał również premier David Cameron. x Tłumione emocje x Jest psychologiem, psychoterapeutą i coachem biznesu. A także prezesem stowarzyszenia Polish Psychologists’ Association w Londynie. Agnieszka Dixon, która od sześciu lat mieszka na Wyspach, nie ma wątpliwości, że obecne wydarzenia są pokłosiem antyimigranckiej nagonki zapoczątkowanej przez Nigela Farage’a i jego Partię Niepodległości Zjednoczonego Królestwa (UKIP). Te tony podchwycił później chcący zdobyć wyborcze głosy premier Cameron, który wierzył zapewne, że będzie w stanie opanować sytuację. Tymczasem dla wielu Brytyjczyków autentycznie obawiających się kolejnych fal przybyszów zalewających Wyspy była to woda na młyn. Emocje tłumione przez lata teraz znajdują ujście, a Polacy są dobrym celem ataku - bo nie mamy ani silnego lobby, ani parlamentarnej reprezentacji, ani siły przebicia w mediach. x - Mój mąż jest Anglikiem, mam wielu angielskich znajomych z którymi rozmawiam na temat obecnych wydarzeń. To ludzie wykształceni, na dobrych stanowiskach, ale kiedy mówię o antypolskich incydentach ripostują twierdząc, że to nie rasizm tylko ksenofobia, że tak naprawdę nie wiadomo kto za tym stoi, że Anglia była naszym sojusznikiem w czasie II wojny światowej i że to dzięki jej wsparciu upadł komunizm. A na koniec konkludują, że nie mam prawa krytykować decyzji brytyjskich wyborców głosujących za Brexitem, a jeśli mi się nie podoba, to mogę wyjechać i mieszkać w Unii - mówi Dixon, dodając, że przyszłość Polaków na Wyspach nie rysuje się różowo. Najgorsze są nawet nie ataki fizyczne, tylko pogarda, gdyż to ona wpływa na psychikę i zniechęca do działania. x Biała Brytania x Oficjalnie w Wielkiej Brytanii mieszka 800 tysięcy naszych rodaków, nieoficjalnie nawet trzykrotnie więcej. Ale nie tylko oni w ostatnich dniach stali się obiektem ataków. Przedstawiciele Frontu Narodowego w Newcastle wyszli na ulice z banerem "Stop imigracji, początek repatriacji". Do wzrostu ksenofobicznych nastrojów doszło też w Manchesterze i innych angielskich miastach. x Dziennik "The Telegraph" zamieszcza kilka wypowiedzi ilustrujących to zjawisko. David Olusoga, znany dziennikarz i historyk z Newcastle, przyznaje, że nigdy wcześniej tak często nie usłyszał, że ma wracać do Afryki. - Dla wielu ludzi wynik referendum jest legitymacją poglądów, które mieli od dawna, ale wcześniej byli bardziej ostrożni w ich wyrażaniu. Teraz poczuli się ośmieleni - mówi mający nigeryjskie korzenie Olusoga. x "Doprowadzimy do tego, że Brytania znowu będzie biała" - usłyszała z kolei pochodząca z Ghany Stephanie Yeboah. Zakotwiczona w Londynie, zatrudniona w firmie reklamowej 27-latka szła do pracy, kiedy została werbalnie zaatakowana przez grupę młodych mężczyzn wymachujących brytyjskimi flagami. x Trudne chwile przeżył też Max Fras. Kiedy stał w kolejce do kasy w markecie Tesco w miejscowości Gloucester, jeden z klientów zaczął krzyczeć na cały glos: - "Tu jest Anglia, obcokrajowcy mają 48 godzin żeby wyp…ać. Jest tu jakiś obcokrajowiec?". - To było bardzo nieprzyjemne uczucie - podkreśla Fras, 34-letni konsultant, który wyemigrował z Polski na Wyspy 12 lat temu. x Wzrost wrogości do zagranicznych przybyszów potwierdza Sayeeda Warsi. Ta dożywotnia członkini Izby Lordów, toryska i była minister bez teki, ostatnio zasłynęła tym, że na samym finiszu przedreferendalnej kampanii przeszła z obozu zwolenników Brexitu, do frakcji stronników pozostania w Unii. Jak tłumaczyła, przeraził ją stopień ksenofobii i kłamstw, jakimi szermowano.

Gość gość
Unijnym sk*****elom w akcie zemsty bardzo zależy na zamieszkach i destabilizacji Wielkiej Brytanii.

Gość gość
To sa falszywe k****y

Gość gość
Kura_na_rosół dziś to nie rasizm, tylko milosc do wlasnego kraju - to cos, czego Polacy nie znaja x jaja sobie robisz- taką "miłość" do własnego kraju niestety też obecnie prezentują Polacy i nazywają to "patriotyzmem" sorry ale najwyraźniej nie rozumiesz tych pojęć-wyzywanie ludzi innej narodowości od robactwa ,( vermin ) to nie jest miłość do własnego kraju tylko rasizm w najczystszej postaci

Gość gość
to jest ksenofobia głaby

Gość gośćśćć
a ja się im wcale nie dziwię. Pomyślcie jakbyście się czuli gdyby na waszej ulicy był więcej jakiś Rusków, turków czy innych niemców zamiast Polaków?? Też by nam się to nie podobało. Po prostu Anglicy zrobili błąd wpuszczając wszystkich do siebie i teraz jest jak jest

Gość gość
srutu tutu , w USA są całe dzielnice opanowane od lat przez Polaków i nikt z tym nie ma problemu a brytolom nagle zaczęli Polacy przeszkadzać

Gość gość
Anglia - kraj który zaryzykował wszystkim by pozbyć się imigrantów . Zastanawiam się co jeszcze mają zrobić by się ich pozbyć ? Wstyd mi za polaków którzy piszą że nie dadzą się z tego kraju wykurzyć . Wstyd mi że według przysłowia - pluj swini w oczy a ona na to że deszcz pada ..brak honoru u polaków jak zwykle dobrze się ma ..

Gość gość
wiesz że miliony Anglików mieszka poza UK w innych krajach?

Gość baron pancerny
Hasla antypolskie sa oczywiscoe zle. Rozumiem jedynie ataki na muslimow ktorych panoszenie sie w Anglii prekroczylo wszelskie normy i gniew spoleczenswa jest uzasadniony

Gość gość
2016.06.28 Kanada i USA to młode społeczeństwa i kraje imigrantów. Inna mentalność od zakorzenionych od wieków społeczeństw europejskich.

Gość gość
2016.06.28 dzięki za odpowiedź dla gościa gość dziś bo ja już nie muszę tłumaczyć takich dla mnie oczywistych spraw i różnić społeczeństw europejskich i amerykańskich . Dodam tylko tyle że na dobrą sprawę chyba nawet nie chcę by wracali do kraju ... W kraju czasami się się wydaje że zostali sami patrioci ...chcący wychować dzieci tu ,mimo ubóstwa w porównaniu z dobrobytem w anglii .

Gość gość
Paradoks. Angole uczepili się białych Polaków żeby nie zostali posądzeni o rasizm w stosunku do muzułmańskich ciapaków.

Gość gość
dla anglików imigrant to imigrant i nie ważne skąd - bo obcy .Oni chcą odzyskać swój kraj i ja się im nie dziwie .

Gość gość
no cóż. angole dbają o własne interesy a nie przejmują się "poprawnością polityczną". dobrze by było żebyśmi i my się nie przejmowali i robili to co dobre dla nas.

Gość gość
gość dziś Brytyjczycy są przyzwyczajeni do imigracji, od wieków sprowadzali pracowników z byłych kolonii do pracy w brytyjskich fabrykach. Im bardziej chodzi o niezależność gospodarczą, którą Unia dławi milionami biurokratycznych regulacji. Będą niezależni jak Szwajcaria czy Norwegia.

Gość gość
".Oni chcą odzyskać swój kraj i ja się im nie dziwie . " x no wiesz. dopóki angole siedzieli w koloniach i budowali na całym swiecie "imperium brytyjskie" to było dobrze. a teraz chcą "swój kraj odzyskiwać" nagle.

Gość gość
gość dziś może i sa przyzwyczajeni ,chociaż po atakach na imigrantów to nie wydaje mi się że tak jest do końca . Jak czegos za dużo to i koń (anglik) nie uciągnie .

Gość gość
Zamiast pleść bzdury obejrzyjcie film pt " Brexit The Movie" dokładnie opisali sytuacje w jakiej się znaleźli https://youtu.be/lX4vZ-Y-K3U Jednak co mnie najbardziej ciekawi to w jaki sposób przeprowadzą wyprowadzkę z Unii.

Gość gość
gość dziś Czy nagle to nie wiem ..ale nadal uważam że maja do tego prawo jak bym nie odmówiła takiego prawa polakom gdyby polskie ulice wyglądały jak angielskie czy francuskie . Piszesz o Imperium ...ale Polska nie była ich kolonią ,więc to nie nasza sprawa ich stosunki z byłymi koloniami ...ale naszą sprawą jest dbanie o swoje państwa a nie angielskie ..

Gość gość
gość dziś kilku tępych głupków którzy nie wiedzą o co chodzi nie oznacza zbiorowej psychozy najważniejszym powodem wyjścia z kołchozu są sprawy gospodarcze

Gość gość
dziś Pouczający film . Tylko ze dla przeciętnego angola zawiłości funkcjonowania UE nie miało znaczenia by dlatego chcieć wyjść z Uni ,ale to co widzą dookoła siebie i jak widać po głosowaniu to im sie nie podobało.

Gość gość
"ale Polska nie była ich kolonią ,więc to nie nasza sprawa ich stosunki z byłymi koloniami" x ale naszą sprawą są ich stosunki z nami. pamiętamy jak wyszliśmy na "brytyjskich gwarancjach" przed wojną. albo na tym jak nas po wojnie sprzedali stalinowi. to są dobre cwaniaki i ja bym był ostrożny w poklepywaniu ich po pleckach i stosowaniu retoryki jacy to oni "słuszną rację" mają i "swój kraj" chcą odzyskać. i raczej zamiast takiego zrozumienia dla aktów agresji w stosunku do polaków na wyspach skupmy się na pomaganiu tym polakom i takich relacjach z brytyjskim rządem które zapewnią im ochronę przed angielskimi bydlakami.

Gość gość
gość dziś Ja nie mam ochoty bronić polaków w Anglii ,ale jesli Ty masz ochotę to powodzenia . Polacy którzy tam wyjechali ..czy wyjechali gdziekolwiek wiedzieli że na chleb zarobią ,ale nie przewidzieli ze ten chleb bedzie gorzki ? Przykro mi może z powodu polaków którzy są dumnymi polakami ,dumni ze swojego pochodzenia .Nie żal mi tych którzy wywieźli dzieci za granicę zdając sobie sprawę że wykorzenią ich ..piszą po portalach że Oni to europejczycy ..no to niech już nimi są ..wedle życzenia :) "to są dobre cwaniaki i ja bym był ostrożny w poklepywaniu ich po pleckach i stosowaniu retoryki jacy to oni "słuszną rację" mają i "swój kraj" chcą odzyskać" Nie chcę ich poklepywać a uznać to że nie chcą polaków i już ..Koniec kropka . Nie spodziewam sie podziękowań za dywizjon 303 ,ani przeprosin za sprzedanie nas sowietom .. Chodzi mi o to że jeśli doszło do aż takiej eskalacji nienawiści wobec polaków i juz nie ważne z jakich powodów,to chyba czas się zastanowić nie nad anglikami ale nad polakami. Czy warto dawać sie poniżać za wszelką cenę ..za funty oddać godność ,zdrowie i własne dzieci krajowi który nas nie chce .

Gość gość
ja im sie nie dziwie. wiekszosc zon polakow zyje z ich socjalu a sami podatkow takie matki nie odprowadzaja

Nie chcę ich poklepywać a uznać to że nie chcą polaków i już ..Koniec kropka . x Brytyjscy imigranci żyją niemal w każdym kraju na świecie i ich jakoś nikt nie wygania. Gdy do UK wjeżdża imigrant to już sie to Brytyjczykom nei podoba. Ciekawi mnie jedno, co Ci Brytyjczycy zrobią jak nagle każdy kraj , w którym mieszkają imigranci brytyjscy odeśle tychże spowrotem do domu. Do samej Polski w 2013 roku przybyło 11 tys. brytyjczyków. Ciekawe co UK zrobi, jak każdy kraj nagle odesle wszystkich imigrantów brytyjskich do domu (co roku emigruje z wysp około 350-400 tys. Brytyjczyków).

Gość gość
Pavlo1985 dziś Wyganiali w przeszłości ..i to zbrojnie . Kolonie ..Ameryka .. Zastanawia mnie dlaczego opuszczają swój kraj mlekiem i miodem płynący i osiedlają się n.p w Polsce ? Pewnie jednym z powodów dlaczego u nas jest to że po ulicach chodzą w wiekszości jeszcze biali ludzie :)

Pewnie jednym z powodów dlaczego u nas jest to że po ulicach chodzą w wiekszości jeszcze biali ludzie usmiech.gif x To akurat bzdura, do ZEA wyjeżdża rocznie 16 tys. , do Indii 17 tys. więc nie powiedziałbym ,że chodzi o mieszkanie w kraju gdzie biali są wiekszoscią