Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja corka 2l8m strasznie dużo śpi. Na co pobrac krew??

Polecane posty

Gość gość

Moze jestem nieobiektywna bo wszystkie mamy w otoczeniu narzekają ze ich dzieci mlodsze od mojej córki malutko śpią a w dzien wogole. Moja córka 2l8m 100cm wzrostu i 15.300kg.(wzrost ponad 97centyl waga miedzy 75 a 80) śp od 21.30 do 8 i od 13 do 16. Czy to jest normalne?? Dodam ze je normalnie. Ale jest troche blada. Nie lubi soków gęstych tylko wode i zielona herbatę z malina wiec nie ma zazolconej skory"marchewkowej". Jakie badania porobić?ide sama na krew to i ja bym wzięła.

Gość gość
Jak temat o teściowej to zaraz sto wpisów a na takie normalne nikt nie odpisze.

Gość Się fvjiydschj
A kto Ci powiedział że to tak dużo? Moja starsza i młodsza teraz stały podobnie. Są dzieci które nie śpią już wcale po południu, a np moja 5 latka jeszcze czasem śpi i to po 3,4 godziny. Przecież to zależy od aktywności dziecka, dlaczego chcesz przyrodnicze ja do dzieci znajomych. Do szpitala jedz. Na ostry dyżur najlepiej. Ale ty bez dziecka i powiedz ze sfixowalas.

Gość gość
Mpjb 4 latek spi w dzien 2 godziny a w nocy tyle samo.

Gość gość
Masz rację. Normalne tematy są zlewane ciepłym moczem. Moim zdaniem z Twoją córką jest ok. Wiele dzieci w tym wieku sporo śpi. Jaka szkoda że moje nie ;) jeśli się martwisz to może zbadaj cukier i żelazo.

Gość gość
Zrób normalną morfologie z rozmazem. Koszt ok 10 zł, a jakby coś się działo to wyjdzie w badaniu.

Gość gość
Ok. O to mi chodziło. Nie jestem przewrazliwiona mamuśka. Moje dziecko je lody chodzi bez czapki i lekko ubrane od zawsze. Dwa razy byla przeziębiona nigdy antybiotyku. Kapie się w basenie codziennie na podwórku. Poprostu widzę u sąsiadów ze jak moja spi tamte mlodsze latają i ganiają. Do nocy poznej(23-24) wstają o tej co moja albo i wczesniej. W dzień śpią godzinę albo wcale albo tylko w samochodzie. To pytam. Ide zrobić hormony bo mam problemy juz sprzed pierwszej ciąży. Nie jestem nawiedzona. Zrobię jej morfologię wyczytalam ze warto jeszcze żelazo i wapń. Dzieki

Gość gość
Ciesz się spaniem, bo to mogą być ostatnie takie dni. Moja córka miała okres, że w dzień sporo sypiała, a potem jej przeszło i teraz nie śpi wcale, rzadko się zdarzy, że zaśnie. A szkoda;) Nie ma nic nadzwyczajnego w tej ilości snu. Zaś co do picia: dobrze, że nie pije słodkich soków, to bardzo dobry nawyk:) Zrób morfologię, badanie moczu podstawowe, warto też wit d3, bo tego miewamy niedobory (choć teraz słonecznie więc powinno być ok). Ewentualnie zapytaj lekarki czy jakieś jeszcze zrobić badania.

Gość gość
Wg mnie to wcale Noe jest dużo. Zrob na początek badanie moczu. Jak ma cukrzycę to w moczu wyjdzie cukier. Po co stresować dziecko pobraniem krwi

Gość gość
myślę, ze spanie zależy od dziecka mój starszy nie spał już jak miał 1,5 roku, a młodszy ma 2 lata i 4 miesiące i też potrafi 3 godziny przespać w dzień, zwykle godzinę spac kładziemy go ok 20 i śpi do 7 rano średnio oczywiście nie twierdzę, ze badań masz nie robić, ale to jest wielki stres dla dziecka ja badałam moje b często, ale z innych przyczyn, natomiast jeśli możesz poszukaj labo z możliwoscią pobrania z palca ale na twoim miejscu nie zajmowała bym sobie głowy tym spaniem ważne, ze ma apetyt, nie jest ospała w czasie aktywności, nie bolą ją nóżki i brzuszek ciągle, nie pokłada się daj dziecku żyć a i jeszcze mojego starszego syna kolega do tej pory potrafi w dzień 2 godziny się zdrzemnąć, mają już ponad 6 lat

Gość gość
Glukoza i TSH

Gość gość
O badaniach powie Ci lekarz. Ale przyznam, że jestem zdziwiona... że tak duże dziecko, jest w stanie spać w dzień 3 godziny, wstaje o 16 dopiero i po 21 jest w stanie zasnąć znowu!!! To jest dla mnie na prawdę dziwne. Dziecko w tym wieku potrzebuje ok 11-12 godzin snu na dobę.. Mój starszy syn w tym wieku spał w dzień 1-2 godziny. Miesiąc przed 3 urodzinami przestałam go kłaść. Nie oznacza to, że nie był zmęczony. Był, tym bardziej, że chodził już do przedszola.. ale kładłam go do łóżka tak, żeby o 20 spał.. budziłam po 8. Miał kryzys ok 16-17.. ale cóż.. daliśmy radę. Dziecko szybko przystosowało się na to, że w dzień nie śpi. Raz w tygodniu jeźćdziliśmy na basen. W 80-90% przypadków zasnął nam w samochodzie, spał wtedy ok 10-15 minut. Potem basen.. ale ta krótka drzemka wystarvczyła, żeby nie potrafił zasnąć koło 20.. Dlatego nawet, jeśli mi ok 18 mówi, że jest zmęczony, to nie pozwlam zasnąć. Wychodzę na podwórko (i potem nie mogę go zachęćić do powrotu do domu). Młodszy syn ma prawie 14 miesięcy W nocy śpi ok 9-10 godzin. W dzień 3. Wstaje z drzemki ok 15. Kładę ok 20-20:30, ale i tak sobie wariuje w łóżku przez jakiś czas.. i starszy ze zmęczenia zasypia szybko, śpi, a młodszy się jeszcze wygłupia... Więc tak: Twoje dziecko dużo spi.

Gość gość
Z Twoim dzieckiem jest wszystko ok, jedne potrzebują więcej snu inne mniej tak samo jak dorośli. Sporo dzieci wbrew pozorom w moim otoczeniu tyle śpi. Moja córka pomimo że od dawna nie śpi w dzień,nie chce się kłaść , to prawie zawsze zasypia w samochodzie po powrocie popołudniu od babci (ma 3,5 roku), mało tego bardzo często ostatnio jej się zdarza że jak już zasnie wtym samochodzie to śpi do rana. Tylko że rano zawsse wstaje nie później niż 6-6.30. Chociaz sama trochę teraz zaczęłam się martwić bo nawet gdy jej się spać chce jest bardzo marudna to nie pójdzie do łóżka, ale dwa razy zasnęła na kanapie o 18

Gość gość
Więc tak: Twoje dziecko dużo spi. X Ale Ty porównujesz do swojego dziecka, nie bierzesz chyba pod uwagę, że dzieci są różne. Moja też miała taki okres, że w dzień sypiała sporo, porównywalnie do dziecka autorki. A potem jej przeszło i nie śpi wcale w dzień. Nawyki dziecka się zmieniają. Jeśli dziecko tyle śpi i nie ma żadnych innych niepokojących objawów, dziecko zasypia wieczorem, nie jest przemęczone itp to widać tyle potrzebuje spać.

Gość gość
Tu autorka. Właśnie ona sie poklada troche w dzien. Leży na dywanie czasem zwłaszcza po pobycie na dworze. Miałam jej zrobić krew zwzgl na to ze jest blada. No i jedna rzeczy czyli niepokojaca robiłam kiedys żelazo dwa razy i zawsze bylo za dużo. Jakies 10% nad normę.

Gość gość
Warto zbadać cukier- dzieci są śpiącego, może to taka uroda twojej córki i tyle.

Gość gość
Wiem, że porównałam dziecko do swoich, ale to naturalne. Oczywiście, że znam dzieci i 5 letnie, które potrafią zasnąć w dzień, ale raczej to nei są dzieci, które spią tyle godzin w nocy. Może i taka natura dziecka, a może warto zrobić badania. A może budzić wcześniej z drzemki? Autorka musi sama wybrać coś, co jest dla niej dobre. Moje dziecko w styczniu skończyło 3 lata, jak wspomniałam od tamtej pory nie kładę. Zauważyłam jedną rzecz: dzieci w tym wieku często pokładają się z nudów.. mówią, że są zmęczone, bo się nudzą. Skąd to wiem? Dziecko chodzi do przedszkola i tamkoło 10-11 żadnego kryzysu nie ma. Bawi się, bierze udział w zajęciach, ćwiczeniach itp. Ma co robić. Natomiast w domu, gdy jest weekend.. minęło 2-3 godziny od wstania, a my np. dopiero zbieramy się do wyjazdu na zakupy, na spacer, na działkę.. ja mówię, źeby się pobawił, czymś chcę się zająć, to on się pokłada... a to na kanapie, a to na podłodze... że niby taki zmęczony! Po prostu nie chce mu się bawić w domu i się nudzi,

Gość gość
Moje dzieci do śpiochów nie należą i w nocy od 21-6/7 rano zawsze spały, ale w dzień już w tym wieku wcale. Teraz jednak jest gorąco, dziś np. moja 5-latka śpi od 15 i chyba jeszcze pośpi. Skoro jest aktywna, bawi się na podwórku, kąpie w basenie, to nic dziwnego że potrzebuje odpoczynku w dzień. Badania możesz zrobić, na pewno nie zaszkodzi, ale nie szukałabym chorób tylko dlatego, że śpi więcej niż dzieci sąsiadów.

Gość gość
mój 2l3m spał 2-3 godziny w dzień (od 13-16.00) i od 21 do 7.00 więc z tego wynika że to też dosyć dużo. tylko ja jakoś nigdy nie zwróciłam na to uwagi. dzieci jak śpią to rosną, pewnie intensywnie teraz rośnie i dlatego dużo śpi. zawsze możesz zapytać pediatrę i byc spokojniejsza.

Gość gość
Pobierz krew do badania na chorobe Twojego mózgu

Gość gość
żelazo ponad normę to hemohromatoza ale jak napiszesz jaki to był wynik to pomogę najważniejsze jest badanie ferrytyny

Gość gość
Skończcie juz naskakiwać na autorkę. Jesli nie macie nic konstruktywnego do napisania, to idźcie pobiegać albo cos bo widac ze braki macie czegos-moze mąż juz was nie posuwa??? I dlatego taka frustracja na anonimowym forum w internetach. Autorko, moja corka rowniez tak sypiała w wieku Twojego dziecka. Teraz ma 3 lata i dalej tak spi. Tez wysoka i ciężka ale nie otyła. Spi bo tyle potrzebuje, ot co. Moj chrześniak ma 5 lat i spi w dzien jesZvze godzinkę, a jak był młodszy spał dluzej niz moja corka. Warto zrobic badania jesli faktycznie Cie cos niepokoi ale bym nie przesadzała.

Gość gość
Tu autorka. Nie mam tej kartki. Albo mam ale nie wiem gdzie. Przeprowadzalismy sie i wtedy wszystko się pomieszało. Pamiętam ze norma od 70-90 do 135? Corka miała 145. Jakos tak o ile mnie pamięć nie myli. Najlepsze ze ja tez mam ponad nonme od kilku lat oprócz ciąży i kilka.msc po potem rok po ciąży znow za dużo.

Gość gość
ok hemo jej nie grozi, ale warto badać ja w ciąży też miałam ponad normę wiem, ze liczą się normy labo, ale ogólnie przyjmuje się, ze dla dorosłych norma to 180, dla dzieci trochę mniej nie jest za dużo,spokojnie to akurat na jej i twój plus pokłądanie zmęczeniowe też nic nie znaczy jeśli leży ogólnie i płacze, że coś boli to znak ostrzegawczy ale oczywiscie zrób jej morfologie, tylko z rozmazem jeśli już będziesz chciała