Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Która pani lubi tic taci ?

Polecane posty

Gość gość

Trzeba się zaopiekować moim małym zadbanym, czyściutkim kompanem :D oczywiście odwdzięczę się cudowną minetką albo dwoma ;)

Gość gość
wlasnie widzialam takiego tic taca w przyrodzie. ciesz sie, ze nie widziales mojej miny. tak jestem chamska i glupia jak butt, szczesc boze

Gość gość
Szanowni Państwo! Czy forma narzędnika liczebnika dwie może brzmieć dwoma (dwoma paniami, dwoma minutami)? Często się z tym spotykam. Wiem, że Doroszewski wymieniał formy dwoma i dwiema jako oboczne. Jak jest obecnie? Obie formy są poprawne, polecam jednak formę dwiema – nie tylko dlatego, że jest częstsza, ale też dlatego, że bardziej wyrazista, jednoznacznie wskazująca na rodzaj żeński. Forma dwiema jest starsza, odziedziczona po języku prasłowiańskim. Do końca XVIII wieku obejmowała wszystkie rodzaje gramatyczne (mówiło się wtedy np. dwiema palcami). Od XV wieku spotykamy w tekstach narzędnik dwoma, który z biegiem czasu objął wszystkie rodzaje, a z męskiego i nijakiego wyparł formę dwiema. Mirosław Bańko, PWN

Gość spustdoust
gość dziś wlasnie widzialam takiego tic taca w przyrodzie. ciesz sie, ze nie widziales mojej miny. tak jestem chamska i glupia jak butt, szczesc boze Ile miał? :D

Gość gość
ok 8 :)

Gość gość
brokeninside87 dziś gość dziś x będziesz mówić i pisać tak, jak każe Tygrysica, mądraliński dzióbku x z k*tasem w ryju nie jestes taka wygadana wiesz? od rozkazywania to jest twoj pan a ty sie zagalopowalas dziecino

Gość spustdoust
gość dziś ok 8 usmiech.gif e to moj ma 5cm wiecej to taki wyrośnięty tic tac :D