Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MadroscPo30

Mądrość po grubej 30...

Polecane posty

Gość gość
dziś O witam myślałam, że jestem TU najstarsza. Zainteresował mnie tytuł wątku więc po lekturze i po lektóże i ja coś od siebie dodałam, bo uznałam że mogę podzielić się doświadczeniem i obserwacją .....dzistoletniego życia. A przyznam, że lekko przerażona byłam niektórymi, wątkami, poziomem dyskusji, słownictwem i błędami. Nie szukam znajomości ale i nie unikam ich. Jak mam coś do powiedzenia to co mi szkodzi. Pozdrawiam. Mądrość po cienkiej 40.

Gość MadroscPo30
Ja błędów raczej nie robię, więc mam nadzieję, że to nie było do mnie ;P Nigdy z tym problemów nie miałem, choć żaden ze mnie humanista, ale piszę raczej poprawnie :P Ja bym koleżankę po 40-tce chętnie poznał, nie będę ukrywał, że nie. Tylko mogłaby się zdziwić, bo pani w sklepie dzisiaj dała mi 23-24 lata. Mówi, że wyglądam jak student na wycieczce (faktycznie wracałem z wycieczki). A mój tata ma prawie 60 lat i dopiero teraz zaczyna mu się łysinka. Brzucha piwnego zero, u nas szczupła (aż do bólu haha) sylwetka to rodzinne...

Gość MadroscPo30
- "dziwoląg z przerośniętym ego" bez problemów przyznaje się od razu do swoich słabości (odnośnie swojego wyglądu zewn.)? :) Ciekawe... Raczej myślę, że mam dość obiektywną ocenę siebie. Napisałem, że coś tam w życiu osiągnąłem i mam sporo zainteresowań, a także, że uważam się za ciekawą osobę. Powtarzam: coś tam osiągnąłem i ciekawa ze mnie osoba, nigdzie nie napisałem, że wybitna ;) I też uważam, że startowałem do ładnych, ale nie wybitnie pięknych kobiet. Ba, często się okazywało, że te panny wybierały ostatecznie facetów lepiej wyglądających ode mnie, ale takich, którzy mniej osiągnęli (np. w zawodzie) i mają mniej zainteresowań i mniej ciekawą osobowość. Stąd moja teza, że współczesne kobiety bardzo zwracają uwagę na wygląd, inteligencja jest ważna, ale wystarczy żeby była tylko trochę ponadprzeciętna i jak facet jest zaradny, to większości kobietom to wystarczy, wolą żeby był przystojny, niż ktoś z bardzo ciekawą osobowością i bardzo inteligentny, ale niezbyt "urodziwy"...

Gość MadroscPo30
Ten wątek poboczny o tym, że niby kobiety po 30 czy po 40 nie mogą mieć powodzenia to jakaś bzdura. To wcale nie jest tak, że faceci szukają młodszych od siebie, że mają jakieś parcie na to. Moja eks, ta która najbardziej mi się podobała, była w moim wieku, poznaliśmy się już po 30. Poprzednia była 4 lata młodsza, a i tak mniej zadbana i gorzej wyglądała. Geny i dbałość o siebie, a nie wiek! Kolega ma żonę 6 lat starszą od siebie. I są szczęśliwi, mają 2 dzieci, nic nie wskazuje na to, żeby miał ochotę "wymienić" ją sobie na młodszą.

Gość gość
dziś - widzę, że Autor znowu się tu "objawił". Wiesz, jakoś nie przekonujesz mnie do siebie: dużo O SOBIE, O SOBIE. Ja poznałam tu faceta, pewnie nie dorownuje Ci wykształceniem i "dobrym mniemaniem o sobie" ale ma takt, niesamowite wyczucie i WIELKĄ KLASĘ! Przy tym jest bystry, ciepły uczuciowy... dużo by o tym pisać. Miałam nadzieję, że poznacie się z "Cienką Mądrością po czterdziestce", ( kibicowałam Wam- to ja- ta "starsza" ) ale widzę, że "chłopczyk" (czyli Ty) jak poszedł sobie na wycieczkę w niedzielę po południu tak wrócił tu w poniedziałek około północy. Oczywiście DOBRZE WIEDZĄC, że topik mu się w międzyczasie "nakręca". No i znowu o tym "jak młodo wygląda", i "jakie dobre geny". Oj! Chłopczyku, może nadajesz się dla jakiejś niedojrzalej emocjonalnie studentki ale o "kobiecie z klasą" NA MIARĘ Twoich OCZEKIWAŃ- to raczej zapomnij! To jest moje zdanie. Pozdrawiam. P.S. Gdyby pojawiła się tu "Mądrość po Cienkiej 40- tce" to radzę EMOCJONALNIE DOJRZEĆ (jeśli w tak szybkim tempie to w ogole możliwe) i nie zmarnować tej szansy, bo znam się trochę na ludziach: babka jest inteligentna i "wie czego chce". Zajrzę tu czasem i będę Wam "kibicowała". Nie zmarnuj "chłopczyku" tej szansy! Spróbować ZAWSZE MOŻNA .

Gość MadroscPo30
07:02 - jakim prawem mnie obrażasz tymi epitetami? Ja nie przypominam sobie, żebym kogokolwiek tutaj obrażał. Piszę o sobie, bo były pytania - udzieliłem na nie odpowiedzi i też napisałem kilka słów więcej. Co w tym złego? Nie przypominam sobie, żebym pisał sobie, jak to ja wyjątkowo jestem wykształcony, zresztą mówiłem o tym chyba - nie dyplomy, a potencjał intelektualny i sposób jego wykorzystania ma znaczenie, a nie ilość dyplomów dobrych uczelni. Co do "rozkręcania" tematu to było różnie - założyłem temat, nie było odzewu, potem temat ożył, prowadziliśmy rozmowę (byłem dość aktywny jeden wieczór), a potem musiałem na dzień wrócić do swoich codziennych obowiązków, zajęć, pracy itp. To chyba normalne, że mam jakieś swoje życie poza internetem, nie? Wiem, że tutaj jest trochę takich facetów, którzy siedzą całymi dniami i smęcą - nie mam pojęcia z czego się utrzymują, po co to robią itp. Ale z pewnością do nich nie należę.

Gość gość
Dzień dobry. Masz rację to nie do Ciebie wtrąciłam aluzję o lektóże. To miała być takie ogólna uwaga. Mnie błędy ortograficzne bardzo rzucają się w oczy by nie powiedzieć kłują. Jakoś tak nieprzyjemnie tu się zrobiło. Mądrość po "cienkiej"40.

Gość gość
Ponieważ przewija się w tej dyskusji i moja osoba pozwolę sobie na kilka uwag. Jesteś Autorem tematu, który zainteresował mnie swoim tytułem, dlatego zatrzymałam się tu i po przeczytaniu wpisów wyraziłam swoje zdanie. Właściwie nie pomyślałam, że "Mądrość po grubej 30" i problem który poruszyłeś będzie dotyczył prezencji. Wydawało mi się, że dojrzali ludzie nie przywiązują szczególnej uwagi do wyglądu drugiej osoby, przynajmniej nie w dorosłym życiu po 30. Stąd moje wpisy na temat schludności, looku, pomidorów i inne dotyczące wyglądu. Każdy z nas ma różne doświadczenia w relacjach z płcią przeciwną a jest to uzależnione od temperamentów, od gustów i od wychowania. Uważam, również, że wpływ na postrzeganie tych rabacji ma środowisko w którym na co dzień przebywamy. Nie chciałabym abyś źle mnie zrozumiał, że się wymądrzam i Skoro utworzyłeś wątek to znaczy (dla mnie) że widzisz taki powiedzmy problem. Bardzo trafne i celne są twoje wpisy z wczoraj dotyczące zachowań kobiet. Zapewne wiele takich właśnie jest, tyle tylko że problem nie tkwi w Tobie a w Nich. Związek to skomplikowany układ a udany jest tylko wtedy gdy ludzie umieją ze sobą rozmawiać wiedzą o swoich wadach, których wcale nie muszą akceptować ale ich nie wywlekają i nie przebijają jako punkt pierwszy np przy każdej kłótni, mają dla siebie czas i są w stanie zrezygnować z czegoś ważnego tylko po to gdy ta Druga Osoba potrzebuje wsparcia, pocieszenia czy pomocy. Udany związek jest również wtedy gdy możemy powiedzieć sobie koniec bez wzajemnych obciążeń oskarżeń i bez spuszczania wzroku. Na moje oko, jeśli związek to relacja ładna-ładny to takie "chodzenie". Tak się mówiło kiedyś nie wiem czy teraz też się chodzi a akurat nie mam kogo zapytać. No to sobie popisałam. Podkreślam jeszcze raz, że to tylko moje spostrzeżenia z którymi można się nie zgadzać a chętnie na ten temat, w kulturalny sposób mogę dyskutować. Mądrość??? po "cienkiej"40.

Gość MadroscPo30
Mądrość po "cienkiej" 40 ;) - ale my nie wiemy na czym polega to, że postrzegamy kogoś jako ładnego/ładną. Mam sąsiadkę, która z figury wygląda dość przeciętnie - niezbyt wysoka, mająca tu i ówdzie pewien "nadmiar" kilogramów, a dziewczyna jest tak sympatyczna, ma taki urok osobisty, że bardzo mnie do niej ciągnęło. I myślę że nie tylko mnie. Chociaż może też da się to wyjaśnić na gruncie czysto fizycznym, bo dziewczyna ma naprawdę śliczną twarz. Ona ma faceta - bardzo przystojnego. Gość typowy model - dobrze zbudowany, wysoki (jakoś o 25 cm wyższy od niej) męska twarz itp. A powiesz mi z jakiego regionu jesteś? Publicznie to wystarczy tylko kierunek: płn./płd., wsch./zach., czy "centrum" ;) Co do moich związków to zerwania/zakończenia nigdy nie były burzliwe. Zawsze na spokojnie i bez oskarżeń i wypominania sobie. Ja trafiałem osoby niedopasowane do siebie. Podkreślam - niedopasowane, nie "gorsze", nie "lepsze", po prostu np. teraz wiem, że związek praktykującej chrześcijanki z ateistą nie jest łatwą sprawą. Może i to ma szansę się udać, ale na pewno nie jest łatwe. Podobnie związek "na odległość" - to jednak trochę takie chodzenie" ze sobą, nawet jeśli regularne, to nie do końca można się w takich warunkach sprawdzić ze sobą. Te 2 ostatnie sprawy zburzyły moje 2 związki, a pierwszego nie liczę, bo to była taka "szczenięca" miłość - pierwsza dziewczyna i ja dla niej pierwszy chłopak - po prostu pierwsza fascynacja. Takie coś bardzo rzadko się udaje. I to też był dziwny układ, bo żadne z nas się sobie nie spodobało jakoś wyjątkowo - mieliśmy wspólne zainteresowania i to nas połączyło, ale tego "błysku w oku" zabrakło, nigdy nie było między nami prawdziwej miłości i fascynacji, raczej bardziej rozsądek, że 25-tka stuknęła, to warto by sobie znaleźć dziewczynę/chłopaka...

Gość gość
MadroscPo30. Pn-wsch. albo Polska B tylko jej pn-wsch część. A TY? Mądrość po "cienkiej" 40

Gość MadroscPo30
Ja powiedzmy że "centralna", nie wiem o co chodzi z tym kategoryzowaniem na Polskę A i Polskę B, choć domyślam się. O, jednego co się nauczyłem, to nie rozmawiać o polityce - to bardzo dzieli ludzi, a prawda jest taka, że dla "przeciętnego" zjadacza chleba nie ma większego znaczenia, kto rządzi ;) Mnie też denerwują błędy ortograficzne i nieprzemyślane (chaotyczne) wypowiedzi - to pośrednio świadczy o człowieku. Inteligentna osoba potrafi swoje myśli poukładać i wyrazić w sensowny sposób. Mi chyba w miarę nieźle idzie, a tak jak mówiłem - nie jestem humanistą ;) Tobie to idzie bardzo dobrze.

Gość gość
MadroscPo30 Nie zgadzam się, z tym że dla przeciętnego zjadacza chleba nie ma znaczenia kto rządzi, ale o polityce przynajmniej publiczne nie ma sensu rozmawiać. Ja bardzo interesuje się Tym tematem. Jest mi miło, że doceniasz sposób w jaki się "wypowiadam". Wydawało mi się że sposób w jaki się "wypowiadam" będzie mało interesujący obserwując "literaturę" forum/forów, dlatego tym bardziej ciesze się. A Ty literacko ok. Mądrość po "cienkiej" 40

Gość MadroscPo30
To może powiesz mi teraz trochę na co Ty zwracasz uwagę u facetów (z wyglądu i z charakteru) i jakie wartości cenisz, bo ja już o sobie sporo napisałem ;)

Gość gość
MadroscPo30 Oj to będzie długi wpis. Najważniejsza dla mnie jest uczciwość i szczerość.Mam alergię na kłamstwo. Kłamstwem dla mnie jest również tzw zatajenie prawdy. Lubię mężczyzn z pasją, której nie muszę podzielać, mężczyzn inteligentnych, błyskotliwych, z poczuciem humoru z dystansem do siebie. Mężczyzn aktywnych czyli realizujących się na wielu płaszczyznach. Bardzo cenię mężczyzn odważnych w działaniu odważnych w wypowiadaniu swojego zdania. Nie znoszę mężczyzn, którzy ograniczają którzy nie umieją słuchać. Mam już świadomość po latach zdobytą, że mężczyzna nie zawsze i często nie zrozumie kobiety i nawet już tego nie wymagam ale drażni mnie takie przewracanie oczami na "kłopot" kobiety i stwierdzenie Ty to masz problem. Lubię gdy mężczyzna mnie zaskakuje w tym fajnym znaczeniu gdy nie wstydzi się wyrażać uczuć. Co do fizyczności trudno mi powiedzieć kolor włosów wzrost, postura atletyczny czy delikatna kolor oczu. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. A poza tym jest takie COŚ o czym wszyscy marzymy a czego nikt nie widzal i nie umie ubrać w słowa. Mądrość po "cienkiej" 40

Gość MadroscPo30
Z tym zrozumieniem kobiet to jest różnie. Szczerość to podstawa, tu się zgadzamy w 100%. Pozostałe cechy charakteru też, dodałbym, że ważna też powinna być stabilność emocjonalna. U mnie z tym wcześniej było gorzej, ale teraz już jestem spokojnym człowiekiem, zdarza się, że się unoszę, ale praktycznie nigdy nie jestem agresywny. Co do cech wyglądu, to ciekawe, że wzrostu nie wymieniłaś, większość kobiet nie chce, by ich facet był niższy od nich ;) Ja z tym akurat problemu nie mam (lekko ponad 180, jakoś centymetr, czy półtora więcej, nigdy nie mierzyłem tego dokładniej ;)), ale zdarzają się wyższe i wiem, że wysokie kobiety na portalach randkowych zawsze piszą, żeby faceci zwracali uwagę na ich wzrost, bo chcą być choć o kilka cm wyższe ;)

Gość gość
MadroscPo30 Nigdy specjalnie nie zastanawiałam się nad wzrostem mężczyzny, może dlatego że nikt nigdy nie zwrócił na to mojej uwagi. Tak się zastanawiam jak to u mnie z facetami i ich wzrostem było? - max jeszcze 5 cm więcej jak Ty podajesz. Także w szpilkach i tak byłam niższa. "....stabilność emocjonalna. U mnie z tym wcześniej było gorzej, ale teraz już jestem spokojnym człowiekiem, zdarza się, że się unoszę, ale praktycznie nigdy nie jestem agresywny" interesujący temat a rozwiniesz go bardziej . Co to znaczy dla ciebie stabilność emocjonalna? Mądrość po "cienkiej" 40

Gość MadroscPo30
Żeby nie wybuchać przy konfliktach, tylko rozwiązywać je pokojową drogą. Czasem faceci są zbyt agresywni, wydaje im się, że są wtedy bardziej męscy. Tak naprawdę najlepszymi managerami np. są faceci, którzy są stanowczy, ale nigdy nie są agresywni. Ci to są agresywni i się zagotowują, nie nadają się na stanowiska kierownicze. Odszedłem od tematu, ale chodziło mi o przykład ilustrujący o co mi chodzi. Pewność siebie, a nie buta.

Gość gość
To ja- ta "kibicująca"- dzisiaj: 7.20: niech się Pan Autor nie obraża na to co napisałam! Nie było moim zamiarem obrażenie Autora- po prostu napisałam to co myślę. Cieszy mnie to, że spotkaliście się "Mądrość po grubej 30" i "Mądrość po cienkiej 40". Zamiast się tutaj "publicznie" tak wzajemnie "obczajać"- przenieście się na priv. Ja tak zrobiłam z moim znajomym tu poznanym i jest między nami naprawdę fajna przyjaźń ( właśnie skończyliśmy rozmowę, a rozmawiamy lub piszemy codziennie! a nawet częściej- czasem czuję się prawie!- jak Meg Ryan w filmie "Masz wiadomość"! ). Życzę udanej znajomości i fajnej przyjaźni Wam obojgu! P.S. Czasem nawet jak nie "zaiskrzy" warto mieć kogoś przed kim można się otworzyć. Pozdrawiam.

Gość gość
MadroscPo30 Pewność siebie często mylona z arogancją, przerostem ambicji nad możliwościami. Zupełnie niedawno ktoś zarzucił mi dwa ostatnie zachowania. Kiedyś pewnie uraziłoby to mnie a dziś już nie. Tak jakbym gruboskórna stawała się z wiekiem? Mądrość po "cienkiej"40.

Gość MadroscPo30
Trudno mi powiedzieć. Ja mam dystans do siebie, mnie nie jest łatwo urazić ;) Ale arogancki nie jestem. Ani złośliwy. Jakoś z wiekiem mi minęło, wolę otaczać się pozytywnymi ludźmi, niż toksycznymi ;) Bo życie jest za krótkie na tych drugich.

Gość gość
22.09- to jeszcze ja- ta "kibicująca"- ja mam dokladnie to samo! Kiedyś na tym forum jeden młody facet zarzucił mi, że jestem "niemiła i arogancka", a wkońcu jak tak wymieniliśmy parę spostrzeżeń, stwierdził: "jest pani bardzo mądrą kobietą". Wróciłam tu jeszcze, żeby zadedykować Tobie- 40-tko i Panu Autorowi ( obrażonemu na mnie ) piosenkę, której OBOJE z racji wieku nie znacie a może tylko po prostu nie pamiętacie. Odsłuchajcie sobie i poproszę o ewentualny komentarz (może zajrzę tu jutro ). I na miłość Boską przenieście się z tego forum na priv! Pozdrawiam Was oboje. A OTO PIOSENKA: https://www.youtube.com/watch?v=gv8TesI_oAA

Gość gość
Mam wrażenie jakbyśmy znały się od dawna. Może to dziwne ale lubię Cię. Wydaje mi się , że jesteśmy do siebie podobne tak "fliudowo" podobne. Jakbyśmy tego samego radia słuchały. Mądrość po "cienkiej" 40

Gość gość
dziś UWIELBIAM TĘ PIOSENKĘ. Dziękuję. Naprawdę znam Cię. i jeszcze to radio.......... Mądrość po "cienkiej" 40

Gość gość
MadroscPo30. Może "kibicująca" ma rację porozmawiajmy mailowo. Co Ty na to? Mądrość po "cienkiej" 40

Gość MadroscPo30
Ja chętnie, tak jak wcześniej już pisałem. madrosc.po.30@wp.pl - założony przed chwilą. Jak będziesz miała chwilę, to napisz proszę. :)

Gość MadroscPo30
- ja się tak łatwo nie obrażam. I nie jestem pamiętliwy - wszystko OK ;)

Gość gość
dziś - to ja ta "kibicująca". Też Cię polubiłam, chyba nadajemy na "podobnych falach". Pozdrawiam.

Gość gość
dziś - ja też się nie obrażam. Obrażają się tylko ci, co mają kompleksy, a ja nie mam kompleksów natomiast wielki dystans do siebie. Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Gość gość
Autorze, niestety nie jesteś inteligentny. Gdybyś był, to zadbałbyś o swój wygląd, albo go zaakceptował i nie jęczał. Jesteś parówą bez charakteru. Dlatego nie licz, że znajdziesz fajną kobietę. BRAK ci CHARAKTERU.

Gość gość
dziś - zgadzam się. Mężczyzna to przede wszystkim CHARAKTER.