Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mamy jakie macie domy co możecie polecić a co odradzacie

Polecane posty

Gość gość

hej mamusie chciałam was popytać drogie Panie domu jakie macie projekty domów. Ja i mąż zamierzamy rozpocząć budowę i cały czas zastanawiamy się nad projektem. Na wille nas nie stać więc myślimy o małym domku. Tylko pytanie jak wszystko wygląda u was od strony praktycznej. westępnie wybralismy taki projekt https://www.extradom.pl/projekt-domu-murator-m141b-szum-morza-wariant-ii-WAJ3576 ale do końca nie jesteśmy pewni. czy może lepiej mieć dom piętrowy gdzie sypialnie są na piętrze. czy lepsza taka parterówka? jaki lepszy w ogrzewaniu i utrzymaniu porządku? doradzicie coś

Gość gość
Parterowy dom jest tańszy w budowie, nie musisz robić schodów, na miejscu klatki schodowej masz miejsce na pokój. Nie musisz robić drugiego stropu/płyt na poddaszu. Podoba mi się ten projekt. Jedyne co bym dodała to mała ściankę między kuchnią a salonem, która kryje częściowo bałagan I stlumi hałas przy gotowaniu. Sama mam dom pietrowy i jak kilka razy polece po schodach to mam dosc. Dzieci do pokojow na gorze ida wieczorem a w dzien rozrabiaja w salonie. A i ja jeszcze jestem przeciwniczka garazow polaczonych z domem. Mozesz na tym miejscu zrobic pomieszczenie gospodarcze, spizarke, pralnie...jak mozesz to garaz rob oddzielnie.

Gość gość
Garaż oddzielnie całkiem od domu czy może być taki dostawiony?

Gość gość
no niby tak ale pokoje samalutkie a ba poddaszu luzem fajny pokoj mozna zrobic. zalezy jaka macie dzialke.jak duza to zdecydowanie parterowka i dach dwuspadowy.to jest po prostu tansze.

Gość gość
Działkę mamy 12 arów w kształcie prostokąta. Dobrze wiedzieć że tańszy taki w budowie, szybciej się wprowadzimy. A tarasy? Fajna sprawa? No i czy brak balkonu to duży minus?

Gość gośćja
Wcale nie jest tanszy w budowie. W parterowym dochodzi wiecej wiezby dachowej i blachy. Do tego wiecej drutu i betonu na lawy. Domy pietrowe sa tansze moim zdaniem, zobacz nawet na kalkulacje przy projektach. Porownaj dom partrtowy z pietrowym o tej samej powierzchni. Gdy dzieci dorosna maja swoja "gore" i troche prywatnosci. A nie na dole wszystko na raz 1 lazienka 1 korytarz. Mysle przyszlosciowo. Ja wybralam projekt dom w poziomkach 3 g. Powiekszylismy garaz, aby przeniesc tam kotlownie. Jestesmy 4 osobowa rodzina, na dniach zaczynamy budowe.

Gość gośćja
Zlikwidiwalismy tez wykusz w jadalni, aby dom byl w stylu nowoczesnym a nie dworkowatym.

Gość Algatka
Jeśli mieszkacie w stolicy, to ja Wam polecam zainwestować w zimie w takie usługi odśnieżania- http://odsniezaniewarszawa24.pl/ Nie musicie się z nimi martwić o odśnieżanie chodnika, dachu czy nadmiar śniegu na posesji :)

Gość gość
a po co ci BALKON skoro będziesz miała ogród?? cały czas zastanawiają mnie ludzie, którzy budują domy a tam z każdej strony balkon. Po co ? na co? rozumiem w bloku, ale w domu?? Może ktoś mi wytłumaczy to zjawisko???

Gość gość
Fajny plan domu, my właśnie żałujemy że takiego nie budowalismy tylko piętrowy. Mamy dość schodów i koszty większe. Mamy porównanie bo my budowalismy piętrowy z czterospadowym dachem, balkonami jaskołkami itd a kuzynka coś a ' la wasz i dużo szybciej i taniej wybudowali i ogólnie między innymi domami wygląda tak nowocześnie. i ten wasz jest chyba nawet fajniejszy. Powodzenia

Gość gość
to ja od balkonu zapomniałam dodać, że projekt domu bardzo fajny

Gość gość
My wybudowali my ze schodami. Jedno piętro i przeklina ten dzień, bo mąż chciał wielki parterowy dom. Te latanie po schodach na górę, na dół doprowadza mnie do ..urwicy.źle się sprząta. Nie polecam.

Gość gość
Ja mam dom pietrowy do tego calkowicie podpiwniczony. Powierzchnia ok. 170m2 i nie narzekam. Działka w kształcie prostokąta prawie 6 tys metrow.na dole mam korytarz,lazienke,kuchnie i salon a u gory pokoje i lazienke. Do tego taras(wyjscie z salonu) i dwa balkony.garaz jest na dwa samochody(czesc piwnicy) z przejsciem do domu.w czesc***iwnicznej mam tez mala pralnie. Bardzo ladny projekt :)

Gość gość
"Działka w kształcie prostokąta prawie 6 tys metrow" Nie pomylio Ci sie cos ;) ? Masz dzialke 60 arow ?

Gość gość
Tak,60 arow :)

Gość gość
Cool :) Fajnie sie mieszka na takiej przestrzeni tylko pracy sporo. Sama mam 27 arow i juz mi sie wydaje duzo :) Szacun :D

Gość gość
masz racje,pracy jest duzo :( najgorsze koszenie,ale w przyszlosci moze jakis staw na koncu dzialki i altanka :)

Gość gość
fajny projekt ale ja mam dom piętrowy i sobie chwalę, tak jak ktoś napisał wcześniej na górze jest trochę intymności. i ja szczerze polecam takie przejście przez kotłownię do garażu - jest mega wygodne i my non stop z niego korzystamy :)

Gość gość
Jeśli to ma być wasz dom do końca życia i nie planujecie przeprowadzek to tylko parterowy! Pamiętaj, że ludzie z czasem niedołężnieją, więc jak nie będzie sypialni na dole, to gdzie będziecie spać? W salonie? A pokoje na górze będą kiedyś nieużytkiem, bo dzieci się wyprowadzą (teraz już nie mieszka się wielopokoleniowo jak dawniej), a wy nie będziecie w stanie wchodzić po schodach. Unikaj też schodów przed drzwiami wejściowymi. Niech wszystko będzie płaskie. No chyba, że to dom tylko na chwilę, bo np. pranujecie wyprowadzkę do miasta jak dzieci podrosną, albo emigrację zarobkową, top wtedy budujcie co chcecie.

Gość gość
Zawsze mozna zostawic dzieciom pietrowy,a na starosc przeprowadzic sie do parterowego :)

Gość gość
Dlaczego garaż oddzielnie??? Pewnie po to żeby zimą odśnieżać przejście do garażu i non stop mieć błoto w samochodzie?? Żeby się tachać z zakupami z auta do domu np w deszczu? Jak garaż masz w bryle domu, to wyżej opisane sprawy załatwiasz suchą stopą :)

Gość gość
A ten parterowy to z nieba spadnie? Czy państwo zasponsoruje? Emerytów nie stać na kupno drugiego domu bez spieniężenia pierwszego, więc jak jeden oddadzą dzieciom, to sami nigdzie nie pójdą, chyba że mają jeszcze inne nieruchomości po swoich rodzicach, ale seniorzy niechętnie się na starość przeprowadzają w n owe miejsce gdzie np. nikogo nie znają i nie zostawią starego miejsca, gdzie zbudowali już przez lata relacje z sąsiadami, mają na kogo liczyć, do kogo przysłowiową gębę otworzyć. Jak ktoś jest blisko z jakimiś seniorami, to wie o czym piszę. Starych drzew się nie przesadza.

Gość gość
Garaż to są dodatkowe koszty, wystarczy pergolę postawić i połączyć z domem przesmykiem. Zadaszyć przeźroczystą pleksi i nic nie leci na głowę.

Gość gość
z tym garażem nie tak do końca bo zawsze lepiej trzymać samochód w zamkniętym pomieszczeniu i nie mieć problemów np w zimie z odpalaniem, czy np gdy deszcz pada to tez nie mokniesz i różne rzeczy można tam schowac. też w sumie żałuje że mamy piętrówke a nie parterówke. my do tego czasu nie możemy wykończyć "góry" same schody ile to kasy, gnieciemy się rok w małym pokoiku na dole

Gość gość
Wystarczy odkladac,a nie panstwo da.

Gość gość
Czy ty jesteś normalna? Odkładać z czego? Budowa 1 domu albo kupno 1 mieszkania to są oszczędności życia, albo kredyt do końca życia. Nie ma mowy, żeby zwykły człowiek odłożył na dwa domy. Chyba że 2 stare chałupy na zapomnianej przez Boga wsi. A żeby mieć 2 nieruchomość po rodzicach to trzeba być jedynakiem, bo inaczej majątek jest do podziału na 2-3 i więcej.

Gość gość
Trochę odpływacie od brzegu. Halooo, temat nie jest o dziedziczeniu

Gość gość
Ja mam dom piętrowy I sobie chwale. małolatów odsyłam na piętro a na dole bloga cisza . Dwie łazienki super sprawa , nikt nikogo nie pogania.

Gość gość
Ja mam dom parterowy i za nic w życiu nie zamieniłabym go na inny. Nie muszę wreszcie biegać po schodach :) Moja ARN Mokka z Dom.pl idealna:D

Gość gość
ja tez mam dom parterowy , również z dom.pl :) przynajmniej dzieciaki mam na oku a nie muszę biegać z góry na dół i sprawdzać co się dzieje