Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy powinnam się odwdzięczyć? ??

Polecane posty

Gość gość
10:10 Jak nieuczciwie !? Przecież jak ktoś jest okradany w postaci podatków, to po prostu wybrał się po swoje - czyli np. miejsce w przedszkolu. Za co sama zapłaciła. Nieuczciwie to jest korzystać z pieniędzy innych.

Gość gość
Acha, to kolejny argument na spowiedzi: mogę zgrzeszyć, bo sam zostałem skrzywdzony :) Więc jak ja krzywdzę to już nie jest grzech

Gość gość
Samemu się skrzywdziło w jaki sposób? Po prostu wzięło się coś co się należy bo się za to zapłaciło. Nie ma tu mowy o zadnym krzywdzeniu

Gość gość
Oczywiście, że się skrzywdziło, ponieważ miejsca w przedszkolu są ograniczone dziecko biorące udział w UCZCIWEJ rekrutacji nie dostało się, ponieważ ktoś to miejsce załatwił sobie po znajomości, czyli z pominięciem uczciwych reguł, czyli po prostu nieuczciwie. Więc to dziecko (i jego rodzice), które się nie dostało jest pokrzywdzone przez nieuczciwe postępowanie.

Gość gość
Dobrze, tylko wciąż właśnie nie ma tu mowy o uczciwości. Reguły czy prawo nie mają ŻADNEJ sankcji moralnej same w sobie. Mogą być zgodne z moralnością ale w żadnym razie nie mogą moralności tworzyć. Ktoś po prostu ustalił sobie inne reguły, wcale nie mniej uczciwe od tych z przepisów.

Gość gość
A ja to widzę, że dla jednej złośnicy nieuczciwe czy też NIEUCZCIWE jak pisze jest po prostu to co uważa za NIEKORZYSTNE dla siebie. Wielce moralizuje, nawet gdzieś tu Dekalog wyskoczył, a to o czym pisze to po prostu frustracja, z uczciwością nie mająca nic wspólnego :))))

Gość gość
Nieuczciwe to jest okradanie pracujących przez niepracujących. Jeżeli rodzice oboje pracują to miejsce w przedszkolu ich dziecku się należy jak psu buda. Czy mają jedno dziecko czy pięcioro! Ale pracują, płacą podatki z których państwowe przedszkola są finansowane! I koniec kropka!

Gość gość
A ja to widzę, że dla jednej złośnicy nieuczciwe czy też NIEUCZCIWE jak pisze jest po prostu to co uważa za NIEKORZYSTNE dla siebie. Wielce moralizuje, nawet gdzieś tu Dekalog wyskoczył, a to o czym pisze to po prostu frustracja, z uczciwością nie mająca nic wspólnego usmiech.gif x Mylisz się moja droga - miałam okazję skorzystać na kłamstwie, właśnie w sprawie przedszkola - i namawiała mnie do tego osoba przyjmująca moje dokumenty!! Powiedziała, że będę miała więcej punktów jak to wpiszę (CZYLI SKŁAMIE). Powiedziałam: "ale to przecież nie jest prawda" I tej Pani się zrobiło głupio, nic się nie odezwała. Pewnie w myślach nazwała mnie naiwną kretynką :( Trudno. Nie będę kłamać tylko dlatego, że mogłabym z tego powodu osiągnąć jakąś korzyść. I tak jestem sfrustrowana, że ludzie nieuczciwi to wg społeczeństwa ludzie SPRYTNI, a ludzie uczciwi to NAIWNIACY :( Smutne

Gość gość
12:39 Nic dodać nic ująć. Jeśli miejsce dostaje osoba, która nie płaci a jest promowana ze względu na trudną sytuację kosztem osób, które zapłaciły - to jest właśnie nieuczciwe. Co z tego, że zgodne z jakąś tam punktacją.

Gość gość
A dlaczego nie mielibyśmy pomagać w trudnej sytuacji? Tylko dlatego, że ktoś nie ma pracy, albo ma mniej pieniędzy???

Gość gość
Pomagać jak najbardziej. Ale nigdy pod przymusem i nie kosztem tych, którzy za coś zapłacili. Oni zawsze powinni mieć pierwszeństwo. Dobrowolna pomoc (dobrowolna w sensie prawa) jest moralnym obowiązkiem. Jednak nigdy nie wolno zabrać jednemu aby dać drugiemu. To zupełna podstawa uczciwości właśnie.

Gość gość
Ależ pomaga się zawsze jakimś kosztem. Nieuczciwe jest pławić się w luksusach a nie pomóc biednemu

Gość gość
Oczywiście że tak, jednak o uczciwości przesądza dobrowolność. Bez niej nie ma już mowy o uczciwości. Zgadzam się, że niepomaganie innym jest niemoralne. Jednak jest wręcz błahostką w porównaniu z popieraniem patologii w której jednym się zabiera (a nie prosi żeby dali) i dać komuś kto nie ma - ale nie ze swojego tylko z cudzego.

Gość gość
I każdy ma jakiś punkt widzenia na ten problem. I właśnie dlatego wymyślono pewne reguły, spisano je, aby maksymalnie znormalizować, ujednolicić pewne procesy, rekrutacji , przetargów. Gdy ktoś próbuje obejść te zasady (np. za łapówkę lub po znajomości) postępuje nieuczciwie niezależnie od jego indywidualnego podejścia do tematu.

Gość gość
W żadnym wypadku - to właśnie reguły, takie jak to żeby nie kraść są "wieczne" (w sensie bardzo trwałe) i obowiązujące. Nawet jeśli prawo stanowi inaczej, to nie ma mocy sprawczej zmienić tego. Nie mylmy regulaminów i reguł które "ustalono" z uczciwością. Przestrzeganie nieuczciwych obiektywnie reguł jest nieuczciwe, niezależnie od tego, że je ustalono. Tak jak naginanie ich tak aby przywrócić to co normalne (bo można je naginać również w sposób nieuczciwy - tego nie bronię) zawsze będzie moralny.

Gość gość
Regulaminy ustalono po to, żeby uszczegółowić słowo "uczciwość", objąć w jakieś ramy, przystosować do aktualnych czasów, miejsca, itd. Jeśli ktoś uważa, że regulamin jest niesprawiedliwy, wręcz złodziejski, faworyzuje jedne grupy społeczne kosztem innych powinien dołożyć wszelkich starań aby ten regulamin zmienić. Jeśli mu się nie chce, woli kłamstwem oszukać reguły regulaminu jest oszustem a nie bohaterem.

Gość gość
gość dziś nieuczciwe to jest okradanie pracujących przez niepracujących. jeżeli rodzice oboje pracują to miejsce w przedszkolu ich dziecku się należy jak psu buda. czy mają jedno dziecko czy pięcioro! ale pracują, płacą podatki z których państwowe przedszkola są finansowane! i koniec kropka! dokladnie!!!! oboje pracuja a profitow z tego zadnych, placa czynsz, podatki, nie maja \zadnych ulg i nawet 500+na zachete nie dostana, ale do panstwowego przedszkola na dostanie sie szans zadnych. a te dziecioróbki siedza w domu przy garach, dzieciak za dzieciakiem i z nudów by odpoczac posylaja szczeg 3 latki do przedszkola bo one sa zmeczone. idz do pracy i zajmij sie po pracy domem i zobaczysz co to zmeczenie...auttorko gdybym miala taka mozliwosc tez bym skorzystala ze znajomosci.

Gość gość
Taki mamy rząd, taki ustrój, takie państwo. W USA nie ma takich cudów jak u nas - ZUSy czy NFZety a nawet płatne macierzyńskie nie istnieją. Ciekawe czy u nas by się przyjęło, bo z tego co widzę to wszyscy by tego chcieli. Ciekawe tylko dlaczego w wyborach głosują na partie, które reprezentują dokładnie odwrotne poglądy.

Kochasz białe perły? Mam ofertę idealną wprost dla Ciebie! Perły są naprawdę piękne, wyjątkowe i są dostępne w sklepie internetowym CoZaCena - www.cozacena.pl . Cena jest bardzo niska i zachęcająca. Mam nadzieje, że skorzystacie z okazji i zaopatrzycie się w te piękne perły w atrakcyjnej cenie.