Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam niedoczynność tarczycy. Czy mogę starać się o dziecko?

Polecane posty

Gość gość

Tydzień temu lekarz stwierdził u mnie niedoczynność tarczycy. Planowaliśmy z mężem starać się o drugie dziecko, ale nie wiem, czy w tej sytuacji powinnam starać się o ciążę. Był ktoś w podobnej sytuacji?

Gość gość
Skoro stwierdzil to zrobil to po badaniach albo po usg o ile byl to endokrynolog. Jakie jest twoje tsh? przepisal ci euthyrox albo letrox?

Gość gość
Lekarz rodzinny to stwierdził przez wynik tsh, ktòre wynosi u mnie ponad 7. Zapisał mi eutyrox 25 i za miesiąc znòw mam zbadać krew. Nie mòwiłam mu, że chcé się starać o dziecko.

Gość gość
TSH Musi byc ponizej 2, z reszta dziwne nie kazal ci isc do endokrynologa? gdybys nawet zaszla w ciaze to mozna porobic z takim tsh. zapisz sie do endokrynologa i staraj sie dopier gdy tsh bedzie ponizej , albo w okolichach 2

Gość gość
Pòki co nie skierował mnie do endokrynologa, tylko sam zapisał leki. A można w ogòle zajść w ciążę przy niedoczynności?

Gość gość
Przeciez Ci napisalam, ze musisz zejsc do 2 tsh, bo co z tego jesli by ci sie udalo zajsc a dziecko poronisz albo urodzi sie chore. Dziwne pytania zadajesz..

Gość gość
Zadałam dosyć proste pytanie. Jak wygląda w praktyce to, że mimo że ma się niedoczynność, to czy są trudności z zajściem, czy nie ma to raczej wpływu.

Gość gość
To ci napisalam po co chcesz sie starac majac niedoczynnosc, musisz dojsc do tsh 2 wtedy zajdziesz w ciaze. Przy wyzszym jest to tez mozliwe, ale robisz to ze swiadomoscia, ze dziecko urodzi sie chore albo, ze poronisz. Juz prosciej ci nie wytlumacze.

Gość gość
Nie mozesz szmaciaro

Gość gość
. Autorko,nie licz na lekarza rodzinnego w tej sprawie. Mnie lekarz rodzinny zwodzil przez rok,twierdzac,ze moje zle samopoczucie to wynik stresu a TSH 3,55 jest "w normie"i.musisz zapisac sie prywatnie do endykronologa(najszybcoej bo sa straszne kolejki na nfz) i podjac leczenie. Tsh przy staraniach o dziecko nie powinno przekraczac 2 ,ja jak tylko zaczelam przyjmowac euthyrox tsh zaczelo spadac i udalo mi sie po wielu miesiacach zajsc w upragniona ciaze. Teraz jestem w szostym miesiacu a z dzidzia jest wszystko dobrze,ja tez czuje sie dobrze,Poza tym oprocz tsh wazne sa inne odczynniki, ft3, ft4 ale to juz zleci ci endykrynolog. Ja w tym momencie mam za tydzien miec robione usg tarczycy a tsh mam badane co miesiac, w tym momencie przyjmuje 50 mikrogramow leku. Przy ciazy przyjmowanie lekow jest bezwzglednie konieczne! Inaczej jak ktos wyzej napisal moze dojsc do poronienia lub powaznych wad rozwojowych u dziecka, wiec zanim zaczniesz sie starac marsz do lekarza od tarczycy bo norma ogolna to niby 4,0 ale nie dla mlodej,starajacej sie o dziecko kobiety.

Gość gość
Dziękuję za cenne uwagi. Co prawda młodą mamą nie jestem , bo grubo po 30-tce, ale myślę, że uda mi się szybko dojść do odpowiedniego wyniku tsh i zajść w ciążę.

Gość gość
Ja mam niedoczynność tarczycy i właśnie jestem w14tyg drugiej ciąży. Bardzo wazne jest przyjmowanie lekow w ciąży, zaraz jak sie dowiesz o ciąży to marsz do lekarza aby ci zwiększyć dawke leku. Teraz tez idz do koniecznie, przy dobrze dobranej dawce leku to po miesiacu-dwóch tsh juz powinno byc ok

Gość gość
Znam kobietę która przez niedoczynność tarczycy nie mogła zajść w 2 ciążę. Niedoczynność wykryta w pierwszej ciąży. Ja też tak miałam ze niedoczynność wyszła jak zrobiłam pierwsze ciążowe badania...ciekawa jestem czy jak zdecydujemy się na drugie zajde w ogóle w tą ciążę...

Gość gość
19:27 na pewno wszystko bedxie dobrze :-) Jesli sa jakiekolwiek problemy przy staraniach o dziecko to zawsze warto w pierwszej kolejnosci zbadac tarczyce bo to ona w duzym stopniu odpowiada za prace jajnikow,ogolnie ukladu rozrodczego i tak jak osoba z 19:38 napisala'ze wazna jest dobranie odpowiedniej dawki leku ale dobry lekarz na pewno ci taka dobierze. Jesli chodzi o euthyrox to kosztuje okolo 5 zlotych :-) w ciazy mozesz dostac nieco wieksza dawke bo w ok. Drugim trymestrze tarczyca dzidziusia rowniez zacznie wydzielac hormony ale lek jest dla niego konieczny,wazna jest rowniez odpowoednia dieta. W sieci na pewno znajdziesz wskazowki ale ja juz teraz moge ci napisac,ze soja,preparaty z nia oslabia dzialanie lekow i powinnas ich unikac. W diecie przy niedoczynnosci korzystne bedzie rowniez unikanie glutenu .

Gość gość
Ja mam niedoczynność tarczycy i hashimoto zaszlam w ciaże trzy razy przy pierwszej pròbie. Jedną ciążę poroniłam ale chyba z tarczycą nie miało to nic wspòlnego. Mialam bardzo wysoki wynik tsh bo 55. Przyjmuję cały czas leki i w ciąży co miesiąc endokrynolog i badania. Więc ważne byś miała endokrynologa. Jeśli zaczxniesz brać leki to tsh szybko powinno wròcić do normy i nie powinno być problemòw z ciążą od terj strony. Powodzenia :)

Gość Alicja009
Hej, sama mam Hashimto i zaczęłam stosować przede wszystkim dietę dla dobrego samopoczucia, informacje i numer do dietetyczki wzięłam ze strony http://hashimotodieta.pl/ tam jest numer do Pani Basi, która zna się na hashimoto i jest bardzo pomocna. Jeżeli chcesz się dowiedzieć o starania o dziecko to najlepiej tam do niej zadzwoń.

Gość gość
Zgadzam sie. Moje tsh wynosilo ponad 6 dostalam skierowanie do endokrynologa. Przepisal letrox 50 spadlo ponizej 1 wiec zmienil dawke 5 dni jedna tabletka o 2 dni po pol unormowalo sie ale po kilku miesiacach badanie tsh wynioslo blisko 4, teraz biore letrox 50 na przemian z 75. Tez mam hashimoto i dodatkowo biore sanprobi super formula i biomarine 1140.

Gość gość
Tu autorka. Jutro idę do lek i dowiem się, jakie wyniki mam teraz.

Gość gość
Pamietaj ze tarczyca nami rzadzi.

Gość gość
Nie wiem, czy rządzi, ale na pewno lekkie spustoszenie w organizmie robi.

Gość gość
Owszem rzadzi. Produkuje hormony ktore z krwia sa rozprowadzane po calym organizmie i wykorzystywane sa przez niemal ze kazda komorke.

Gość gość
Ja mialam niedoczynnosc, wykryta w 7 tygodniu tsh 4. Poronilam, w 8 tc serce sie zatrzymalo. Uregulowanie hormonow to podstawa ! Jesli beda ok i bedziesz pod kontrola to zajdziesz w ciaze i bedzie ok. Zacznij jednak od leczenia a nie ciazy. No i zbadaj przeciwciala bo to mozw hashimoto, ft3 ft4 tez sie bada razem z tsh. No i usg tarczycy.

Gość gość
ft tez robiłam dziś mam wyniki. Sama jestem ciekawa, jaki będzie wynik.

Gość Slodchen
Kochana, sama mam niedoczynnosc i jestem w 12 tyg. Lecze sie za granica. Tutaj panuje przekonanie, ze najlepsze tsh to ok 1 . Wtedy masz duza szansa zajsc w zdrowa ciaze. Ja juz nie jestem najmlodsza i to moja pierwsza ciaza, bardzo dlugo bralam tabletki antykoncepcyjne. Udalo mi sie zajsc w trzecim cyklu, tsh wynosilo wtedy 1, 22.

Gość gość
Tzn że przy takim wyniku tsh czyli 3,61 mogę mieć problemy z zajściem w ciążę?

Gość Slodchen
Mozesz ale nie musisz..cala prawda jest taka ze nikt kto sie rutynowo pod tym wzgledem nie bada nie wie jakie jest jego naturalne tsh. I tak dla jednego bedzie to 2,5 a dla innego 1. Wiec zaden lekarz ci gwarancji nie da ze osiagnelas swoj zdrowy poziom. Ja jestem chora juz oD wielu lat i metoda obserwacji doszlam do wniosku ze najlepiej czuje sie kiedy mam tsh nie wyzej niz 1,5

Gość gość
Ja w ogole nie czuje sie zle. Nie powiedzialabym wcale, ze mam niedoczynnosc tarczycy.

Gość Slodchen
To dobrze:) ale tu znow- objawy sa rozne i indywidualne To moze byc klasyczne zmeczenie bez powodu czy sucha skora ale tez np nietolerancje pokarmowe na ktore dopoki nie sa bardzo uciazliwe nie zwracamy uwagi. Ja mialam to "szczescie" ze objawilo mi sie to duzym zmeczeniem nawet po dobrze przespanej nocy, dlugo zwlalam to na przesilenie jesienne. Potem przyszlo zbiera nie sie wody w organizmie i dziwne wysypki a skonczylo na nieregularnych bolesnych miesiaczkach

Tak możesz, pomogliśmy już wielu kobietom i jeśli cierpisz na Hashimoto, to zajrzyj na stronę http://dietomat.pl/ i porozmawiaj z nami na czacie, poczytaj artykuły, a może zdecydujesz się na naprawę tego co nie działa w Twoim organizmie. Potem przyjdzie czas na dziecko. Pozdrawiam