Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CO ROBIC W SPRAWIE ALIMENTOW. PILNE!!!

Polecane posty

Gość gość
MYCHA895 dziś Dlaczego wprowadzasz dziewczynę w błąd? Oboje rodzice mają obowiązek ją utrzymywać i jeśli sama odbierze alimenty od ojca, to SAMA będzie musiała za część tego utrzymania zapłacić. x Po drugie: Jeżeli mieszkają w mieszkaniu komunalnym (a tak podejrzewam), to żadnych długów, z tytułu czynszu, zrzec się nie może. Jak tam mieszka i jest zameldowana, to obowiązana jest również do odpowiedzialności za długi z tytułu czynszu. Nie wiem tylko, czy niepełnoletność jej z tego nie zwalnia. Pisząc prosto: jeżeli po uzyskaniu pełnoletności, jej matka nie będzie płacić za mieszkanie, to ten dług, będzie wisiał nad nią do końca jej życia.

Gość gość
Ale przecież nie rzucę szkoły. Bez szkoły napewno nie znajdę pracy. Dlatego szukam rozsądnego rozwiązania. Może rzeczywiście dobrym rozwiązaniem byłoby zarządzać alimentów od mamy i wynająć nawet pokój. Chodzi mi o to, że nie chce dalej żyć w warunkach, gdzie mama pije. Bo to też młoda osobę rujnuje psychicznie gdy nie ma normalnych warunkow. Nie narzekam na brak jedzenia, tylko narzekam na demoralizacje rodzinna, która się przyczynia do rozkladu życia rodzinnego. Bo każdy by chciał mieć normalny dom, normalnych rodziców w moim wieku i w normalnych warunkach się uczyć i mieszkać. Pogubiłam sie trochę w tym życiu, gdzie już trzeba wejść w etap dorosłości.

Gość gość
Wlasnie o to chodzi, że mieszkanie jest zadłużone na bardzo wysoka kwote. (mama od 4 lat nie płaci za czynsz odkad pojawił sie problem alkoholizmu). Jeśli bym się wymeldowala z mieszkania, czy ten dług dalej będzie nade mną wisiał?

Gość gość
A myślisz że jak ojciec zacznie tobie wysyłać alimenty to matka pić przestanie??? Nikt nie mówi o pracy na etacie ale dziewczyny dorabiają sobie 3-4 stówki.

Gość gość
gość dziś Jeżeli jedynym Twoim problemem jest to, że matka nadużywa alkoholu, a pomimo tego funkcjonujecie względnie normalnie, to zapewniam Cię, że Twoja sytuacja jest obiektywnie całkiem dobra.

Gość gość
Przestać napewno nie przestanie, ale też słyszałam, że można kogoś z rodziny posadzić o przymusowe leczenie

Gość gość
To może zacznij od komisji do spraw rozwiązywania problemów alkoholowych.

Gość gość
gość dziś Sprawdź to na forum prawnym. Z pewnością, będą Ciebie dotyczył dług, który zacznie narastać za m-c, po uzyskaniu przez Ciebie pełnoletności. Może lepiej wymyślić coś z tymi alimentami od matki i wynająć gdzieś pokój? To też musisz sprawdzić, bo matka alimentów pewnie nie będzie płaciła, a państwo wypłaci Ci alimenty tylko do pewnej wysokości (sprawdź, czy nie uwzględnią w tym alimentów od ojca).

Gość gość
W każdej rodzinie, gdzie jest alkohol to nie jest nic obiektywnie dobrego. Bynajmniej takie jest moje zdanie. Bo może ktoś być właścicielem dużej firmy ,a w domu chlac i niszczyć życie swoim bliskim

Gość gość
gość dziś To nie takie proste.

Gość gość
Chyba najlepiej w tej sprawie z tymi alimentami i dlugami byłoby sie wybrać do radcy prawnego i zapytać co najlepiej zrobić w takiej sytuacji

Gość gość
gość dziś Może być sam alkohol, a może być też cały "zestaw" związanych z tym "dodatków". Pisząc prosto: ktoś może mieć problem z alkoholem i prowadzić w miarę normalne życia, a ktoś inny być alkoholikiem, mieszkającym w melinie, bijącym i okradającym własne dzieci, a nawet zmuszającym je do prostytucji.

Gość gość
Nie wiem czy to w miarę normalne życie za ostatnie pieniądze zamiast chleba kupować najtańszy alkohol. Przemocy wobec mnie fizycznej nie ma, ale jest przemoc psychiczna. Wyzwiska itp.

Gość gość
gość dziś To porozmawiaj z ojcem i uciekaj stamtąd jak najszybciej. Może lepiej kontynuować naukę zaocznie i zarabiać na siebie, zamiast wegetować ze świadomością, że całą Twoją wypłatę ze zlecenia, komornik może zabrać na poczet długu czynszowego ?

Gość gość
Też juz myślałam nad tym żeby uciekać i się uczyć zaocznie, ale jest mi szkoda rzucić ta szkole i nauka na marne. Ale z tymi długami to teraz naprawdę jestem zdziwiona, bo nawet nie wiedziałam ,że one ma mnie przejdą kiedy skończę 18lat. A jakbym się wymeldowala?

Gość gość
gość dziś One (prawdopodobnie) nie przejdą na Ciebie, ale te, które powstaną za m-c, będą już Ciebie dotyczyć. Komornik ściągnie ta kasę, z dowolnego członka wspólnoty (czyli lokatorów mieszkania).