Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Almina

Pieluszki wielorazowe jak się za to zabrać?

Polecane posty

Gość Almina

Cześć dziewczyny, przymierzam się właśnie do zakupu pieluszek wielorazowych dla mojego nienarodzonego jeszcze dzidziusia ale nie wiem jeszcze za bardzo jak się za to zabrać i od czego zacząć. Mam jeszcze trochę czasu ale jesteśmy już z meżem zdecydowani że będziemy pieluchować właśnie w ten sposób i chcielibyśmy się do tego przygotować. Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi i wskazówki

Gość gość
Podziwiam.

Gość gość
Zacznij od przejrzenia stron z pieluchami wielorazowymi - tam masz wszystkie potrzebne informacje.

Gość gość
Również podziwiam. Ja zrezygnowałam po 2 tyg z pieluch wielorazowych. To nie dla mnie.

Gość gość
A co tu jest do podziwiania? :o Zawijaj dziecko w tetre i już. Twoja babka na pewno pamięta jak to sie robi to Ci pokaże... :o Rozumiem autorko, ze pierzesz na tarce i myjesz się w misce w wodzie podgrzewanej na piecu? (nie mylić z kuchenką gazową).

Gość gość
Pamiętam, jak mój brat chodził w tetrze 26 lat temu. Masakra. Wiecznie osikany materac, podkładaliśmy jakieś folie i pieluchy, ale to się przesuwało i na materacu plama. U moich sąsiadów, trójka dzieci chodziła w tetrze i jak się wchodziło do jej domu, to smród moczu odrzucał już w drzwiach. Jak mój brat się zlał, to najczęściej i pielucha i śpiochy były do prania, a czasem nawet kołderka. Mam roczne dziecko i przez myśl mi się przeszło, żeby zakładać mu tetrę. Podobno zdrowo jest chować dziecko w tetrze, ale to zdecydowanie nie dla mnie.

Gość gość
Ale wy mylicie pojęcia: Co innego ówczesne pieluchy wielorazowe a co innego tetra.

Gość gość
16:40 I to śmierdzi i to śmierdzi. I to trzeba prać i to trzeba prać. Więc gdzie ta różnica powiedz mi? No gdzie?!

Gość gość
jak zwykle najwięcej do powiedzenia na temat wielo mają osoby które nie mają o nich pojęcia... Teraz wielopieluchowanie to nie koniecznie tetra, ale i otulacze z wkładem, AIO lub kieszonki..

Gość gość
A chociażby taka, że nie trzeba gotować, prasować i nic nie przemaka.

Gość so happy
Podjęta decyzja to już połowa sukcesu :) My zainteresowaliśmy się pieluchami wielorazowymi w zasadzie dopiero przy drugim dziecku ale jesteśmy z tej opcji bardzo zadowoleni. Nie było żadnych odparzeń ani innych skórnych problemów które pojawiają się przy jednorazówkach no i jest to jednak i oszczędność kasy i opcja przyjazna środowisku. A od czego zacząć? Pewnie najlepiej zajrzeć na jakieś pieluchowe blogi typu ekomajty i poczytać sobie co i jak. To wbrew pozorom wcale nie taki trudny temat i da się to wszystko w miarę sprawnie ogarnąć

Gość L0REN
Ja tez mysle ze najlepiej poczytac sobie co i jak bo takich artykulow w sieci jest sporo. Mozesz tez zajrzec sobie na strony producentow. Pieluszkowe pierwsze kroki ma np. mommy mouse https://mommymouse.pl/pieluszkowe-pierwsze-kroki/ . Z tego co widzialam oferuja tez jakies darmowe porady w kwestii tego co dokladnie kupic i jak o takie pieluchy dbac zeby sluzyly jak najdluzej

Gość Almina
A jakich w ogóle producentów polecacie? To mommy mouse? Co jeszcze warto wziąć pod uwagę?

Gość gość
polecam puppi jeśli ma być całkiem naturalnie - mają otulacze wełniane i naturalne formowanki oraz wkłady. I potwierdzam, nowoczesne pieluszki wielorazowe nie mają nic wspólnego z dawną tetrą i ceratką. Nie śmierdzą (dla mnie to pampki cuchną chemią, nie da się wytrzymać, ale dostrzegłam to dopiero kiedy po dłuższym czasie pieluchowania wielorazowego założyłam jednorazówkę). Pieluszki łatwo się zakłada, łatwo pierze (nie trzeba moczyć, zapierać), do łapania kupki służą specjalne bibułki, które wraz z zawartością lądują w toalecie, podczas gdy wkład zostaje czysty. Pieluszek też się nie prasuje. A zalety? - Jest zdrowiej (brak chemii, brak odparzeń, brak przegrzanych jąderek u chłopców co może być jedną z przyczyn późniejszej niepłodności), - taniej (jedno pranie kosztuje mniej niż 2 zł: woda +prąd + proszek), kasy nie wyrzucamy do kosza, pieluszki posłużą więcej niż jednemu dziecku, - jest estetycznie, w lecie dziecko lata w pieluszce i koszulce, mój nawet nie posiada krótkich spodenek, - są ekologiczne - nie zaśmiecamy środowiska

Gość gość
Co do producentów to nie ma co pytać na forum, bo natychmiast odezwą się spamujące reklamy nie zawsze dobrych rzeczy. Jak osobiście kupiłam sobie pieluchy bobolider, ze względu na ich cenę. Szału wielkiego nie ma i jak obejrzałam te, które są 2 razy droższe to jest różnica w wykonaniu i jakości. Ale z drugiej strony różnica w cenie spora.

Gość L0REN
Mommy mouse ma bardzo fajne produkty. My mamy tez ze trzy pieluchy z boboldiera. Poczytaj sobie dokladnie o rodzajach (kieszonki, otulacze, sio, aio) i zastanow sie jakie sie najlepiej u ciebie sprawdza. A jak bys miala jeszcze jakies pytania to chetnie odpowiem

Gość gość
jest grupowa "pieluchy wielorazowe i nhn" na facebooku - tam znajdziesz rzetelne informacje. Tych grup pieluchowych jest nawet kilka, ta jest największa. Jest tez np. grupa poświęcona otulaczom wełnianym. We wszystkich tych grupach znajdziesz porady od mam bezpośrednio pieluchujących swoje dzieci, na pewno chętnie podzielą się doświadczeniem.