Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niekorzystna opinia biegłego!

Polecane posty

Gość gość

Pomóżcie proszę! Biegły sadowy Sądu Okręgowego wydał niekorzystna dla mnie opinię. Jest ona nierzetelna, stronnicza i przywołuje wyrywkowe zeznania świadków korzystne dla sprawcy wypadku, który potrącił mnie na przejściu dla pieszych. Sprawca na początku zeznał, że przyspieszył przed przejściem dla pieszych, potem całkowicie zmienił zeznania i mnie obciążył winą. Będę pisać odwołanie od jego decyzji. vvv Ale mam pytanie, czy jest może jakieś zrzeszenie biegłych niezależnych? Chciałabym powołać takiego niezależnego biegłego.

Gość gość
Proszę! Może jest tu jakiś prawnik?

Gość gość
Odpowiedź na Twoje pytanie brzmi niestety nie. Sąd powołuje biegłych sadowych z listy biegłych sądowych, właściwych dla swojego okręgu. Nie ma możliwości powołania bądź zawnioskowania przez Ciebie biegłego z innych źródeł. Owszem możesz na własną rękę przeprowadzić badanie przez biegłego którego Ty sobie wybierzesz i możesz przedłozyć wynika takiego badania sądowi, ale dla sądu wiążący go jest jedynie wynika badania, opinia przeprowadzona przez biegłego z listy biegłych. Jedyne co możesz zrobić to wnieśc zastrzeżenia do opinii biegłych.

Gość gość
Gdyby istniało zrzeszenie biegłych niezależnych, to nie byli by oni niezależni. Możesz zlecić wykonanie ekspertyzy niezależnemu ekspertowi, ale będziesz musiała sama za to zapłacić, i niewiadomo czy sąd ją uzna.

Gość gość
Jeszcze jest opinia Instytutu,

Gość gość
Jeszcze możesz zrobić w ten sposób, że zgłosisz zastrzeżenia do opinii biegłego (po otrzymaniu takiej opinii musisz sie ustosunkowac do tej opinii w zakreślonym terminie, nie możesz się spóźniź) i napiszesz w tych zastrzeżeniach, dlaczego się nie zgadzasz z opinią biegłego, ale to muszę być istotne zastrzeżenia, a nie, że opinia mi sie nie podoba bo nie. i pod koniec napisac możesz że wnosisz o przeprowadzenie dowodu z opinii innego biegłego. Najlepiej by takie pismo przygotował prawnik

Gość gość
powtarzam jeszcze raz, dla sądu wiążąca jest jedynie i wyłącznie opinia biegłych sądowych z listy biegłych. a to co ktoś tu wspomina o instytucie nie nie wchodzi w grę. Takie coś mogłoby wchodzić w grę gdy na liscie biegłych nie byłoby biegłego danej specjalności, wtedy ewentualnie sad zwróciłby sie do instytutu o wydanie opinii.

Gość gość
Mam swojego pełnomocnika, ale on przesłał mi tę opinię, abym się z nią zapoznała i przedstawiła ewent. zastrzeżenia i zarzuty. Po moim ustosunkowaniu się napisze z pewnością odwołanie, ale ja występując w swojej sprawie jako oskarżyciel posiłkowy chcę również wnieść takie odwołanie.

Gość gość
To czy mogę w takim razie wnieść o przeprowadzenie dowodu z opinii dodatkowo jeszcze jednego biegłego z listu biegłych tego Sądu Okręgowego?

Gość gość
Ten biegły nie wziął też pod uwagę opinii biegłego medycyny sądowej, która to opinia jest przedstawiona w aktach i którą zleciła Policja.

Gość gość
no przecież odpowiedziałam Ci już w jakich sytuacjach możesz wnieść o powołanie dodatkowego biegłego, to po co zadajesz jeszcze raz to samo pytanie? Jak nie dowierzasz to po co pytania zadajesz.

Gość gość
Wiem i dziękuję. Ale postawiłam jeszcze takie oto pytanie: To czy mogę w takim razie wnieść o przeprowadzenie dowodu z opinii dodatkowo jeszcze jednego biegłego z listu biegłych tego Sądu Okręgowego? Bo opinii dokonał tylko ten jeden biegły, którego jak pisałam opinia jest niekorzystna dla mnie.

Gość gość
Ja i mój pełnomocnik odwołaliśmy się od opinii biegłego wnosząc o ustosunkowanie się do zarzutów w jego opinii. Sąd zgodził się tylko na uzasadnienie ustne biegłego na kolejnej rozprawie. Od tego uzależnił ewentualne powołanie innego biegłego. Czy mogę domagać się o uzasadnienie pisemne, w którym powinien odnieść się do wielu postawionych mu zarzutów?

Gość gość
Możesz, ale i tak sąd pewnie się nie zgodzi. Weź dyktafon na rozprawę.

Gość gość
Ale, czy wolno wziąć dyktafon i czy zostanie to uwzględnione w toczącym się postępowaniu?

Gość gość
Walcz o swoje!!! Znam przypadek, gdzie sędzia wydał niekorzystny wyrok dla poszkodowanej i gdzie poszkodowana wniosła o apelacje, ale do sądu w innym mieście (tak została poinformowana w orzeczonym postępowaniu jakie ma prawa w apelacji) i sędzia wydał sprawiedliwy wyrok na jej korzyść. Nigdy nie należy się poddawać.

Gość gość
Może ktoś jeszcze zna takie budujące przykłady?

Gość gość
Może ktoś jeszcze zna takie budujące przykłady? Proszę. Może jakiś prawnik chciałby pomóc?

Gość gość
tak, ja jestem prawnikiem.

Gość gość
Wejdz na forum prawne tam Ci doradza ale dziwne ze zostałas pitracona na przejsciu I onn jest niewinny

Gość gość
ale pomocy widze juz nie potzrebujesz.

Gość gość
Dziękuję za informację. Potrzebuję bardzo pomocy. Musiałam na pewien czas odejść od komputera i dlatego od razu nie napisałam. Tak przechodziłam na przejściu dla pieszych. Biegły w swojej opinii orzekł, że sprawca, który mnie potrącił jest niewinny, a to ja przyczyniłam się do wypadku.

Gość AdwokatAU
Szanowna Pani. To, co Pani pisze jest mało przejrzyste i przedstawia Pani całą sytuację dość mgliście. Domyślam się, że biegły we wnioskach końcowych opinii stwierdził, że przyczyniła się Pani do zaistnienia przedmiotowego zdarzenia? Tak jak już napisano powyżej może Pani opinię tę kwestionować ( co chyba już uczyniono). Nie rozumiem zatem istoty przedstawionego teraz problemu. Opinia została zakwestionowana, sąd wezwie biegłego na rozprawę celem ustosunkowania się do przedstawionych zarzutów. I później, w zależności od wyników opinii uzupełniającej, powołanie nowego biegłego z zakresu rekonstrukcji wypadków. Moje wątpliwości budzi jedynie fakt, że ma Pani pełnomocnika. To jaki to pełnomocnik, skoro szuka Pani pomocy na takim forum...? Jego rolą bowiem jest rozwianie Pani wątpliwości i pomoc w reprezentacji przed Sądem.