Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

olx za darmo jacy sa ludzie

Polecane posty

Gość gość

Przeprowadzalam sie niedawno i oddawalam duzo rzeczy za darmo. Nie dalam rady wsYstkiego naraz, co kilka dni dawalam ogloszenie. I co zauwazylam? Osoby skromniej wygladajace prawie zawsze przyniosly jakas czekolade duza badz kawe czy bombonierke( czego oczywscie nie oczekiwalam) a osoby wygladajace na zamizniejsze nigdy nic. Jaki wniosek?

Gość gość
Chciwosc i bezwstyd. Swoja droga nie musieli tak?

Gość gość
Ja już mam tyle niemilych doświadczeń z ludzmi z olx że pousuwalam wszystkie ogłoszenia. Wole już wywalić na śmietnik niż oddawać zs darmo i słuchać pretensji że to złe, ze nie takie że coś tam. I jeszcze te rozkazy, że mam im to sama przywieźć do domu. Ludzie tacy są. Szkoda tylko że ci naprawdę potrzebujący nie dostaną przydatnych rzeczy przez takich chamow.

Gość gość
13:06 kolejna glupia pissssda, która bez "tak" na końcu zdania nie potrafi sie wypowiedzieć:O

Gość gość
Do 13:06- jedziesz po autorce, ta chciwosc i bezwstyd to niby do niej???

Gość gość
Za darmo - to chyba dość klarowny przekaz. Przynoszenie czegokolwiek nie jest konieczne. Skąd ci przyszło do głowy, żeby oczekiwać czegoś w zamian? Osoby mniej zamożne nie chcą się widocznie czuć jak żebracy, stąd ta potrzeba rekompensaty, zamożne po prostu nie mają kompleksów.

Gość gość
Oooo temat na czasie . Wlasnie dalalm ogloszenie ze oddam za darmo meble , lawe , kanape, tapczan , stary tv. Tylko to wszystko stoi w moim mieszkaniu na 4 pietrze. No i tu jest problem i jeczenie ze trzeba sobie samemu znieś na dół:)

Gość gość
Dokladnie jak autorka mowi. Tez duzo razy oddawalam rzeczy za darmo.. ludzie mniej zamozni zawsze jakad czekolade przyniesli czy mala bombonierke,mimo ze nie oczekiwalam.nie ze mnie to boli ale samo mowi za siebie dlaczego zamozniejsi z niczym. I jeszcze z pretensjami dlaczego nie dzisiaj,czy moge podjechac albo nawet dziekuje nie uslyszalam.tylko facet wzial w drzewiach i poszedl.... Mam inny przyklad. Pracuje w skkepie monopolowym gfdie skupujemy tez butelki.wiadomo przychodza tez zule i biedni ludzie ktorzy zbieraja zeby zarobic pare zlotych. Przychodzi do mnie tez taki dziadek,chyba bezdomny. Spytal sie czy przyjme mu butelki zgodzilam sie ale tylko kilka bo nie mialam miejsca. On je wstawil,dalam mi paredziescia groszy i poszedl, po 10 mon wrocil z wielka,niemiecka czekolada studencka. Dal mi dziekujac.oczywiscie zaparlam sie ze nie wezne ale on sie uparl,ze on dostal takie trzy i chce mi dac jedna....no oniemialam. To tak na marginesie.

Gość gość
15:26 Ludzie to poyeby, nie dość że oddajesz za free, to jeszcze im znieś na dół, zawieź, wprowadź im do chaty i jeszcze najlepiej im dopłać, że wokół wezmą rzeczy od ciebie :-o Ręce opadają, lepiej zrobić wystawke przy osiedlowych śmietnikach i kto chce to se weźmie, a reszta ćwokow roszczeniowych z Olx niech się cmoknie w broche.

Gość gość
17:03 Z bogatego talerza się nie najesz, tak zawsze powtarzał mi tato. Przekonałam się o tym wiele razy. Wiele razy pomagałam różny sposób ludziom, ci biedniejsi zawsze podziękowali. Przynosili w podzięce czekoladki, dostawałam też z ich działki jabłka, pomidory itd. Zawsze mnie to wzruszalo i nie chciałam przyjąć, ale oni się upierali bym przyjęła. Natomiast bogaci uważali, że im się zawsze należy! Nawet dziękuję w ich ustach to rzadkość :-o

Gość gość
Osoby skromniej wygladajace prawie zawsze przyniosly jakas czekolade duza badz kawe czy bombonierke x x ja myslę, ze te skromniej wyglądające ( rozumiem ze chodziło o typowo biedne) nie chciały się czuc jak zebracy- pewnie podświadomie tak się czuli, ze biora cos za darmo, bo są biedakami, zebrakami, i przynosili cos, żeby poczuc się lepiej.. a te zamożniejsze osoby korzystały po prostu z okazji, jak było ogłoszenie... i nie czuły się zle w związku z tym nie ma przymusu przynoszenia czegos w zamian, nie robisz nikomu łaski ze wydajesz cos za darmo... wydawanie za darmo pozwala się szybko pozbyć rzeczy, która zagraca mieszkanie, więc jak ktoś się meczy dojazdem do ciebie, wydaje na paliwo, czasem nawet taxi bagazowa, to równie dobrze sama mogłabyś te osoby dodatkowo obdarować bombonierka, że ci zabrały grata.. Widywałam zresztą ogłoszenia, typu oddam kanapę i dołożę czteropak piwa za zabranie jej

Gość gość
I dlatego właśnie bogaci są bogaci a biedni biedni

Gość gość
17:25 Nikt nie trzyma przecież noża na gardle, że masz brać mój grat! A skoro taki niby grat to skąd tacy chętni się wzięli? Nie bój się, jakby to był prawdziwy śmieć na złom to chętnych by nie było, a skoro przedstawia wartość użytkowa więc jest na niego popyt. Nieprawdaż? No chyba że ty pod przymusem znosisz do chaty śmiecie?

Gość gość
Nikt nie trzyma przecież noża na gardle, że masz brać mój grat! A skoro taki niby grat to skąd tacy chętni się wzięli? x zależy co oddawałaś, fakt, ze jakby ktoś oddawał cos bardzo cennego za free, to wtedy można mówic, ze robi łaskę... Ale obecnie w Polsce sie mocno poprawia jeśli chodzi o np. wystroj wnętrz, ludzie już nie poluja na rozwalone kanapy.. Piszesz, ze nikt nie trzyma noza na gardle, to chyba miało oznaczac, ze mieli nie odpowiadać na twoje ogłoszenie, albo przychodzić na klęczkach? Ja z tego co widze to prawie każdy się pozbywa gratów, lub rzeczy które chce pilnie wydac bo nie ma miejsca w domu, dostaliby za nie może np. 50 czy 100, jeslii ktoś by w ogóle to wziął, i musieliby czekac na ew nabywacę miesiącami... To chyba nie dziwne, ze ktoś oleje te 50 zl i wyda w jedej dzien...

Gość gość
Halooo czy ja zmuszam kogos do.zabrana moich mebli? Jak nikt nie zabierze to porabie na deski i spale w piecu. Chodzi o beszczelnosc ze ktos oddaje rzeczy za darmo a ludzie mi jecza bo musza to.sami.znosic z 4 pietra.

Gość gość
17:36 Nie, to chodzi o to, że jakby dana rzecz była ujowa to nikt by jej nie chciał. A skoro przedstawia wartość użytkowa to są na nią chętni. A skoro są chętni to niech się zorganizują i załatwia sobie transport. Każdy przy zdrowych zmysłach człowiek pozbywajacy się czegoś nie będzie oddawał totalnego śmiercia i opisywał go na.olx, tylko go poprostu wyrzuci na śmietnik.

Gość gość
17:36 Nie, to chodzi o to, że jakby dana rzecz była ujowa to nikt by jej nie chciał. A skoro przedstawia wartość użytkowa to są na nią chętni. A skoro są chętni to niech się zorganizują i załatwia sobie transport. Każdy przy zdrowych zmysłach człowiek pozbywajacy się czegoś nie będzie oddawał totalnego śmiercia i opisywał go na.olx, tylko go poprostu wyrzuci na śmietnik.

Gość gość
Tak już jest. Ja oddałam starą lodówkę- na chodzie, ale kupiłam nową i pralkę, w której przepaliła się grzałka- wystarczyło wymienić za 40 zł i również dostawałam pytania w smsie czy na mailu, czy jest możliwość dowozu tzn. czy mogłabym to komuś przywieźć:-P Szczerze powiedziawszy jak napisałam na olx, że mieszkam w bloku na 4 piętrze i, że jestem w domu sama, w ciąży i nie ma nikogo, kto pomógłby przy zniesieniu sprzętu, to za "kupcem" na sprawną lodówkę czekałam ponad tydzień. Dostałam w podzięce Rafaello i dużą kawę, ale tak jak mówię musiałam trochę poczekać

Gość gość
Ja likwidowalam mieszkanie po rodzicach. Oddałam meble za darmo. Jeden biedny facet po rękach chciał mnie całować. Drugi przyjechał po komplet wypoczynkowy. Staranowal mnie w drzwiach do klatki. Nawet przepraszam nie powiedział. Wziął meble i trzasnal drzwiami. Nawet do widzenia nie usłyszałam. O dziekuje tum bardziej.

Gość gość
Ja również oddawalam np 2 koszyki dla kotów, praktycznie nowe, ale po prostu za darmo bo może akurat przyda się jakiemuś zwierzakowi :) wartość nowego to 80 zł, a tu nagle jedna pani pisze ze chce ten koszyk i żebym wysłała. To mi średnio na rękę bo do kuriera mam 10 km, i mówi że wysyłkę też chcę za darmo, no ale mówię jej ze wysyłka 20 zł i do tego muszę dać komuś n paliwo żeby mnie do tego kuriera zawiozl. Na to ona mi z laska że "DOBRZE PRZELEJE PANI 20 ZŁ NA PRZESYŁKĘ, ALE MA PANI SZYBKO WYSŁAĆ" ok, wieczorem pakuje przesyłkę a akurat przychodzi wiadomość z olx że "TYLKO NIECH PANI TO DOBRZE ZABEZPIECZY, ŻEBY SIĘ NIC NIE POLAMALO, NIE PO TO ZAPŁACIŁAM ŻEBY DOSTAĆ ZNISZCZONY KOSZYK" zapakowalam najlepiej jak umiałam, do kupiłam takie poduszki z powietrzem, wysłałam, do dziś nie usłyszałam nawet dziękuję, a dodam że jak sprzedaje coś za gotówkę albo np kupuje to zazwyczaj jest tak ze kupujący pisze ze przesyłka dotarła, dziękuję pozdrawiam. A tu nic, ale trudno. Drugi koszyk dla innej Pani, wysyłałam pobraniowo, czyli musiała zainwestować swoje pieniądze, znów do kuriera itd. Znów usłyszałam że ma być dobrze zabezpieczony bo jak nie to 9na nie przyjmie przesyłki. I tak samo do dziś nie dostałam wiadomości czy koszyk doszedł czy nie. Wyszło na to że tylko straciłam na tym oddawaniu za darmo. Po jakiś 2 tygodniach znalazłam kolejny koszyk, który już przekazalam takiej Pani na dary na licytację dla schroniska, przynajmniej usłyszałam że dziękuję :D i nikt nie miał pretensji że ma być dobrze zapakowane hehe. Ostatnio też oddaje stepper i jakiś chłopak kazał mi go przywiez za darmo do siebie, do innego województwa. Oczywiście on na paliwo nie będzie zwracać bo "przecież oddajesz to za darmo", powiedziałam że nie bo co to za interes wydać 200 zł na paliwo żeby mu coś zawieźć no to się nasluchalam jaka to nie jestem. Wniosek? Ludzie to bydło, myślą że wszystko im się należy.

Gość gość
Najlepiej od razu w ogłoszeniu pisać, czy jest możliwość pomocy w zniesieniu, czy nie. To niekoniecznie jest tak, ze ktoś jest chamem, bo prosi o pomoc w zniesieniu, tylko może tez być kobieta co ma mało siły, albo tylko jeden facet, a potrzeba dwóch.. Przeciez nieraz łatwiej pomoc w zniesieniu czegoś, niż to rąbać siekiera na kawałki i palic w piecu .. Ja dwa razy wydawałam drewno z ogrodu, raz ogromna ilość, masa chętnych, facet przyjechał, pomagałam mu załadowac żeby szło szybciej, nie dostałam prezentów, ale pozbycie się tego było bezcenne,,, drugi raz miałam sporo mebli na opał, ale kręcili nosem ze za mało, i w końcu je paliłam sama W tym roku tez szukałam mebli do jednego mieszkania , trafiłam na osobe, co wydawała dwie skórzane kanapy, na oko wyglądały niezle, ale już mocno używane, jedna do zespawania bo cos pękło w szkielecie i tapicerka już trochę poprzecierana.. Żeby przewieźć te dwie kanapy 3 kilometry - z drobna pomocą kierowcy- przy zniesieniu ich z 1 piętra- u mnie tylko na trawnik je postawiliśmy, zapłaciłam 80 zł. Inna firma chciała 150zl. Transport większych rzeczy, jak ktoś nie ma samochodu z przyczepka często sprawia, ze to wszystko staje się nieopłacalne.

Gość gość
Ja sprzedawałam za pół darmo stare książki z liceum, ale jeszcze ma tyle nowe że się nadają. Napisała do mnie dziewczyna że chce odebrać w mieście 10 km od mojej wioski o 14 bo mama tak kończy pracę na co ja ze nie wiem czy o tej porze będę. Napisałam o 14 że raczej mnie nie będzie. Dzwoni pani mama do mnie i że kiedy będę a ja ze no może wieczorem, ale najlepiej żeby przyjechali do mnie do domu, a ona ze jak wieczorem to żeby na rynku (w tym mieście na rynku trochę niebezpiecznie wieczorem bo chodzą różni ludzie, sądzą się, chcą się bić) i cały czas do mnie na Ty przecież tak naprawdę nie wiedziała ile mam lat (mam 20) bo przecież książki mogła wystawić chociażby moja mama, no ale do sedna. Mówię jej ze na rynku to nie bardzo, bo pozna pora a ja mam problemy z nogą i ciężko mi też chodzić(tam nie ma parkungu) i mówię żeby koło biedronki bo tam bezpieczniej(biedronka oddalona o 300m od rynku) a ona ale ja wolę jednak na rynku ja mowie ze juz ta biedronka mi jest nie po drodze bo będę w sklepie na drugim końcu miasta, a ona na to że ona nie będzie za mną chodzić ja grzeczne mówię że książka jest za 7 zł nowa (normalnie używane po 18) wystawiona, odbiór osobisty napisałam że w mojej miejscowości ale jednak przyjadę do tego miasta, pod te biedronke, to przecież póki co wygląda na to że to ja idę na rękę pani, a ona dobra jak nie chcesz to nie... Najlepiej podstawic pod nos i inwestować w to żeby oddać coś za darmo lub prawie za darmo eh

Gość gość
I tak samo do dziś nie dostałam wiadomości czy koszyk doszedł czy nie. Wyszło na to że tylko straciłam na tym oddawaniu za darmo x ale wy dziwaczne jesteście, tez często kupowałam na allegro, i nigdy nie wysyłałam zadnych podziękowan, ani wiadomości ze przesyłka dotarła, jak mi się chciało, to wystawiałam komentarz z podziękowaniem.. Przeciez takie firmy co sprzedają maja mase roboty, i czytanie dodatkowego maila to tylko dla nich więcej pracy... a przesyłki najczęściej docierają, na co pisać ze dotarła?? Często firma pisze, ze została wysłana, ale to jest pozyteczna wiadomość, bo wiem, kiedy się mam spodziewać kueriera

Gość gość
Ja wystawiła kiedyś ubranka po córce,trzy duże pudła, stan bardzo dobry,niektóre nowe. Jedną pani chciała żeby jej przywieźć, druga powiedziała że za kilka dni przyjedzie do mnie i sobie powybiera co jej pasuje (chciałam się pozbyć całości od razu i nie chciałam w domu żadnych obcych którzy będą przebierać i wybierać),potem odezwała się młoda dziewczyna z noworodkiem, którą kazała sobie wysyłać zdjęcia pojedynczych rzeczy i żądać dowodu 25 km. Pisałam w ogłoszeniu że oddaję tylko całość i nie będę dowozić ani robić pojedynczych zdjęć 300 sztuk ubranek ale większość ludzi nie ogarnia czytania ze zrozumieniem. W końcu W ystawiłam na all od złotówki + koszty wysyłki i poszło za ponad 350 złotych a dziewczyna którą kupiła była bardzo zadowolona i potem jeszcze kilka razy kupowała ode mnie ubranka i rzeczy po małej. Tak że więcej już nie będę wystawiać niczwgo za darmo bo takie ogłoszenia w większości przyciągają naciągaczy i roszczeniowych degeneratów.

Gość gość
18:27 Dokładnie! Te firmy mają od groma roboty, a ty by jeszcze wiadomości chciała, że doszła, że dziękuję, polecam się na przyszłość i jeszcze pierdnąć w oponke. Allegro to transakcję i co innego niż Olx oddam za darmo! No ludzie ogarnijcie się.

Gość gość
i właśnie dlatego zlikwidowałam konto na olx. gupota (tak, GUPOTA!) ludzka nie zna granic, podobnie jak bezczelność. I jeszcze to posrane obserwowanie moich przedmiotów - po co??? To nie licytacje, co tu obserwować???

Gość gość
Ja nie wystawiam nic na Olx oddam za darmo, bo właśnie nie chce mi się użerac z takimi degeneratami mózgowymi. Ciuchy po synku często w idealnym stanie z h§m, pepco i butików dziecięcych wolę dać do PCK. Przynajmniej wiem, że trafią do naprawdę potrzebujacych osób.

Gość gość
JA ODDAJĘ WSZYSTKO HURTEM DO CARITASU, w workach na śmieci, a wolontariusze segreguja i rozdają...