Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wkurz ona

Rozbraja mnie protest nauczycieli

Polecane posty

Gość Wkurz ona

Mąż znajomej jest nauczycielem, do pracy idzie o 8, wraca o 13-14 i w zeszłym roku zarobił 80 tysięcy zł, to chyba nie jest mało to po co znowu podwyżki. Ile oni chcą zarabiać, po 10 tysięcy na miesiąc?

Gość gość
Studiowałam wiec chyba należ mi się godna wypłata, żeby dostać te 4300 musze 2 etaty wyrabiać i jeszcze wielce źle. Na ile etatów wy pracujecie?

Gość gość
Nieważne ile etatów ważne ile godzin. Wg kodeksu pracy etat to 40 godz./tydz. Wg Karty Naucz. połowa mniej. Zakłamanie. Dwa razy mniej pracują niż ludzie po studiach w firmach, a dwa razy wiecej zarabiajaą . do tego 3 mce wolnego.!

Gość mama nauczycielki
Hej

Gość mama nauczycielki
Nie wiecie co piszecie...

Gość gość
Brak kasy na oświatę i kto to udźwignie?

Gość gość
Kto pisze projekty i szuka sponsorów?

Gość Pani Chaosu
A mnie rozbrajają takie opinie. Nauczycielką była moja babcia, nauczycielką jest też moja (przyszła) teściowa. To jest ciężki kawał chleba, praca wymagająca cierpliwości dla dzieciaków, które chce się czegoś nauczyć,a one mają wszystko głęboko w d.... Myślę tak: płaca powinna być adekwatna do twoich umiejętności i tego, jakie masz cechy, co potrafisz, i jak trudno cię zastąpić. Nie każdy ma predyspozycje do nauczania i jak dla mnie nauczycielki mają rzeczywiście trochę słabo. (Nie mówię że wszystkie! Bo ile razy znajdą się wredne k***iska...) :/

Gość gość
Wiele zawodow powinno zarabiac wiecej. My fizjoterapeuci najnizsza krajowa po studiach i kursach, wielka odpowiedzialnosc, podobnie ratownicy medyczni. Nauczyciele sa uprzywilejowani. Swieta wakacje wolne, dodatki, podwyzki. Praca srednio ciezka. Nie przesadzajcie bo wcale poziom nauczania nie jest dobry w szkolach a wy wymagacie ciagle wiecej.

Gość gość
Myślisz, że być nauczycielem to tylko studia? Wiesz ile kasy i nauki jest potrzebne by mieć wiedzę która pozwoli zarobić na dodatkowych zajęciach, za podstawę nauczyciela to na lody możesz sobie iść i to co jakiś czas, bo bankrut.

Gość gość
No to jak sie doksztalcacie. Moja ciocia jest nauczycielem, nie slyszalam zeby jezdzila na jakies kursy, konferencje. Tymczasem w zawodach medycznych np dopiero po studiach zaczyna sie szkola. Zadufana grupa zawodowa, ludzie ktorzy wszystko wiedza najlepiej i nigdy nie powiedza ze to fajnie ze ze ok 3 miesiace w roku pieniadze dostaja za nic.

Gość gość
Popieram. Medyczni mają prawo strajkowac, nikt nie wykonuje tak ciężkiej i odpowiedzialnej pracy nauczyciele to śmiech...proszę niech taka nauczycielka wytrzyma jeden dzień pracy fizjoterapeuty albo ratownika a później mówi o odpowiedzialności, zaangażowaniu, kursach itp.....

Gość gość
weźcie nie piszcie głupot każdy chodził do szkoły więc każdy wie jak jest z nauczycielami mało jest nauczycieli z pasją którzy uczą dzieci większość przychodzi na lekcje sprawdza obecność karze przeczytać z książki temat zrobić ćwiczenia i cep zajmuje się sobą ale mi to wielka praca raz na miesiąc kserować test który i tak ma z książki i sprawdzić z odpowiedziami banda laserów i tyle

Gość gość
każdy nauczyciel powinien przepracować chociaż rok w zwykłym zakładziem korporacji i zobaczyć ja wygląda prawdziwe życie, może wtedy przestaliby strajkować. w dzisiejszych czasach nie ma lekkiej pracy, bo praktycznie każdy zawód wiąże się z kontaktem z klientem/ petentem/ dzieckiem, a jak wszyscy wiemy ludzie są coraz gorsi. mam wokół siebie wielu nauczycieli i wszyscy płaczą kawałami jak to mają ciężko. no cóż, pora zmienić zawód

Ja tam uważam, że wszyscy zarabiamy za mało. Między innymi i pracownicy oświaty. Jednakże jest jedno ale, jest za mało dzieci w stosunku do ilości szkół i kadry. To demografia w końcu wymusi, że wielu nauczycieli będzie zmuszonych do zmiany zawodu

Gość gość
a p*********e farmazony. Jestem pielęgniarką i płakać mi sie chce 1500 zł miesięcznie za zapierdziel. Nauczycielka klas 1-3 za to moja przyszla tesciowa. Wychodzi do pracy o 7, siediz do 15,c zasami do 18-20 (bo zebrania, bo rada, bo konkursy, bo organizacje wycieczek itp.), a potem do domu i dalej robota do 1-2 w nocy siedzi. 3 miesiace "wakacji" to nic.

Gość gość
gość dziś x pielęgniarki to takie same lesery jak nauczycielki tak samo siedzicie na d***e i czekacie aby pacjenci wam coś dali :D zero uczciwości i empatii w was prosi was o coś chory w szpitalu człowiek a wy macie go w d***e choć za to dostajecie kasę i nie gadaj głupot że 1500 bo pielęgniarki mają po 5 4 tyś.

Gość gość
W wakacje drodzy kretyni nauczyciels siedza tez w szkole na pare godzin. Bo sa organizowane zajecia. Nauczyciele robia z dziecmi zadania bo rodzice maja wywalone i zamiast posiedziec z dzieciakiem to siedza przed kompem do wieczora. Narzekac to potraficie to trzeba bylo isc na studia nauczycielskie a nie teraz marudzic debile.

Gość gość
gość dziś x a kase kto dodatkowo dostaje? gdybyście chociaż uczyli ale wy swoją obecnością tylko zaszczycacie uczniów

Gość gość
Niewiem moi drodzy czy Wy w ogole rozumiecie sens tego protestu! Postulat płacowy jest w tym przypadku marginalny.Chodzi przede wszystkim o zatrzymanie nowej bezmyslnej reformy edukacji!Jestem mamą gimnazjalistki i 6 klasistki,i bardzo popieram tem protest!Chce aby moje corki miały szanse ma godny rozwoj swoich umiejetnosci,poglądow i wiedzy!Nie podobają mi sie te zmiany proponowane przez obecny,nieudolny rząd Zmiany mają na celu polityczną i religijną indoktrynacje.W planach jest ograniczenie praktycznych przedmiotow na rzecz historii i to historii wg PiS.Sa jestem historykiem( nie nauczycielem) i jestem zniesmaczona tym wszysykim.Zła zmiana zniszczy polską edukacje,tylko ci z młodego pokolenia bedą miały szanse ma lepszą edukacje co posiadają i wpływy i pieniądze!

Gość gość
gość dziś x nie wiem jak za twoich czasów było z historią może ty za prl chodziłeś do szkoły :D ja mam 25lat i moim zdaniem za czasów moich historii było mało nie wiem jak teraz ale przypuszczam że gorzej a nauczycielka tak uczyła przyszła kazała przeczytać temat zrobić ćwiczenia i to jej cała praca :D

Gość gość
Ja mam 39 lat i jestem z wykształcenia historykiem,nie jestem nauczycielem Histori jest mało w szkole,w rodzinie polskiej prawie zanikło wychowanie patriotyczne,młodzi sie tym nieinteresują.Ja generalnie jestem za dobrym nauczaniem historii i innych przedmiotow tez.W szkole po tej reformie to nie bedzie histori jako histori tylko historia wg PiS!Nie rzazucaj mi brak patriotyzmu bo bedą w4 kl( czasy komuny) spowodowała wraz z kolegą niezłą awanture gdy smiało stwierdziłam ze Katyn to wina bolszewikow,no bo tata tak mowi i brat dziadka to ofiara katynska( oficjalnia wrrsja za komuny to Niemcy jak dziecko nie wiesz!).Metody,działanie politykow pisowskich jest zblizone to nazistowskich i bolszewickich aparatow ucisku!

Gość gość
a ja uważam, że nauczycielom powinni płacić dodatkowo adekwatnie do ich skuteczności w zawodzie. Przykro mi, ale większość z nich miała nas gdzieś. Gdyby nie pomoc rodziców i wydane pieniądze na korepetycje, większość z nas mogłaby sobie pomarzyć o medycynie i pokrewnych kierunkach. To samo z językami obcymi, żenada. Tylko inwestycje rodzicielskie w dobre szkoły języków obcych dały jakiś efekt, w postaci certyfikatów i co ważniejsze, umiejętności posługiwania się językiem. Zdarzają się nauczyciele, którzy wspierają ucznia w olimpiadach przdmiotowych, pomogą, doradzą, odkryją jakiś talent, ale z drugiej strony to trudne, bo społeczeństwo głupieje, z każdym rocznikiem bardziej, matura to masakra. Nie wiem czy wina systemu edukacji, czy nauczyciele felerni i słabe coś te ich moce. Każdy jęczy o podwyżki w budżetówce, a pieniędzy nie ma skąd brać. Tacy wykształceni, a nie wiedzą, że z pustego się nie naleje. W tym kraju liczy się patologia i wszyscy się z nią cackają, 500+, dopłata do mieszkań, cuda niewidy, a budżetówce zawsze bieda z nędzą. Nauczycieli jest poza tym za dużo, a na różne dziwne filologie często zbierają do oporu studentów żeby kadra naukowa miała pracę. Tym też powinien się ktoś w ministerstwie edukacji zająć. Likwidują szkoły, a dziwnych kierunków studiów nie, po co masowo produkować bezrobotnych, nie wiem

Gość gość
Planowana reforma oswiaty jest nieprzemyslana i chaotyczna.Obecny 6 klasista konczy nauke na pewnym etapie i poziomir,jako uczen gimnazjum w szerszy sposob przerabia te cały proces,po reformie brdzie miał o rok krotszy czas aby tan materiał przerobił.Ludzie co mieli tworzyc nowy program rezygnują no jest pospiech mało czasu aby to sensownie złozyc Reforma wprowadza olbrzymi bałagan w finansach samorzadowych ,organizacyjnie i infastrkuralnie jest ta reforma nierzemyslana.Dzieci to nie eksperyment.

Gość gość
17.24 korepetycje zawsze były potrzebne a po reformie proponowanej bedą jeszcze bardziej niezbedne.W planach jest ograniczenie informatyki,przedmiotow scisłych do minimum.Studia bedą elitarne,dla bogatych i mocno popierających władze.Za to kazdy osmoklasista brdzir znał ns pamiec biografie Leszka i Jarka brdzie wyznawcą kultu smolenskiego i wierzył w nieomylnosc koscioła.

Gość wkurz ona
najfajniejsze jest jak znajoma w pracy jęczy, że jej mąż na pewno straci pracę i musi iść już szukać nowej, najlepiej już teraz od razu bo niestety będą bezdomni i takie głupoty opowiada a skończy się tak, że zamiast tych 80 tysięcy w zeszłym roku w następnym zarobi pewnie z 90 tysięcy bo nie dość, że nie zmienią nic na ich niekorzyść to jeszcze dadzą im podwyżki jak zwykle. Jakim cudem w prasie piszą, że nauczyciele od wielu lat nie otrzymali podwyżek skoro wiecznie trąbią o tym, że coś im dają więcej. Uważam, że jak taki nauczyciel zarabia te 6 czy 7 tysięcy na miesiąc to jest to za dużo ponieważ nie jest adekwatne do tego co sobą przekazuje. Sprawdzian raz ułożony klepią potem przez 10 lat, sprawdzają je na lekcjach z innymi uczniami, lekcje są odwalane, byle jak, byle przetrwać.

Gość gość
nauczyciel powinien zarabiać średnio około 5000 na m/c bo to cieżka praca... ale debile tego nie rozumieja...

Gość gość
A co to jest 5 tysi? za swoją prace powinni zgarniać conajmniej 7 tysi na rękę....